Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Απότομη αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Nόσων (ECDC) προειδοποίησε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) στην ΕΕ/ΕΟΧ λόγω της ραγδαίας αύξησης που σημειώνουν.

Οι νέες εκθέσεις παρακολούθησης της κατάστασης του ECDC δείχνουν απότομη αύξηση των ΣΜΝ σε ολόκληρη την ήπειρο για το 2022, με τον οργανισμό να καλεί για αυξημένη εστίαση στην πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία.

«Δυστυχώς, οι αριθμοί δίνουν μια σκληρή εικόνα, η οποία απαιτεί την άμεση προσοχή και δράση μας», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (7 Μαρτίου).

Σε σύγκριση με το 2021, το 2022 σημειώθηκε αύξηση 48% στα κρούσματα γονόρροιας, 34% στα κρούσματα σύφιλης και 16% στα κρούσματα χλαμυδίων.

Συν τοις άλλοις, σημειώθηκε επίσης μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του αφροδίσιου λεμφοκοκκιώματος (LGV) και της συγγενούς σύφιλης, η οποία προκαλείται από τη μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο.

«Αυτοί οι αριθμοί -όσο μεγάλοι και αν είναι- πιθανότατα αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, επειδή τα δεδομένα ενδέχεται να υποεκτιμούν την πραγματική επιβάρυνση της σύφιλης, της γονόρροιας και των χλαμυδίων λόγω των διαφορετικών πρακτικών εξέτασης, της πρόσβασης σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και των πρακτικών αναφοράς στις διάφορες χώρες», δήλωσε η Ammon.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από τις αυξήσεις, εξήγησε η Lina Nerlander, κύρια εμπειρογνώμονας του ECDC στα ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένης της «αλλαγής στις πρακτικές εξέτασης, όπως η ευρύτερη διαθεσιμότητα των κατ’ οίκον εξετάσεων ή οι αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά και τη χρήση προφυλακτικών.

«Μια υπόθεση είναι ότι κάτι έχει αλλάξει μετά την πανδημία όσον αφορά τη σεξουαλική συμπεριφορά», δήλωσε η Nerlander, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθούν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά.

Άβολες συνέπειες

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, συνηθίζεται να μην υπάρχουν καν συμπτώματα παρά την ύπαρξη ΣΜΝ, γεγονός που καθιστά τον τακτικό έλεγχο, ιδίως για τα άτομα που έχουν κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις, βασικό.

Αν δεν αντιμετωπιστούν, τα ΣΜΝ μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία. Αυτό περιλαμβάνει την υπογονιμότητα στην περίπτωση των χλαμυδίων και της γονόρροιας και νευρολογικά και καρδιαγγειακά προβλήματα για τη σύφιλη.

Σύμφωνα με την Ammon, αυτό καθιστά την αύξηση «σημαντική ανησυχία για την υγεία και υποδεικνύει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των στρατηγικών πρόληψης και της ολοκληρωμένης υγειονομικής εκπαίδευσης».

«Δίνοντας προτεραιότητα στις προσπάθειες εξέτασης, θεραπείας και πρόληψης, μπορούμε να αντιστρέψουμε την τάση και να διαφυλάξουμε την υγεία και την ευημερία των κοινοτήτων μας», πρόσθεσε. Η διευθύντρια του ECDC τόνισε ότι ο οργανισμός θα αυξήσει τις προσπάθειές του για την υποστήριξη των δράσεων των χωρών για τα ΣΜΝ, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής ενός προγράμματος για την καλύτερη κατανόηση των πολιτικών και πρακτικών των χωρών «ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης στην περιοχή και να δούμε σε ποιες χώρες οι υπάρχουσες προσπάθειες χρειάζονται βελτιώσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Πως επηρεάζουν τη γονιμότητα

Προσοχή στο AIDS αλλά και όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ