Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Απότομη προσγείωση από την Κομισιόν. Τέλος στις “βοήθειες” για την ενεργειακή ακρίβεια

Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες να εκπληρούν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η Κομισιόν συνιστά σε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ να τερματίσουν τα μέτρα στήριξης των τιμών της ενέργειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αυτό προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να παραμείνουν σύμφωνοι με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Μετά την ολομέτωπη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δαπανήσει μεγάλα ποσά για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Τώρα η Επιτροπή αναφέρει ότι τα μέτρα στήριξης, εάν είναι απαραίτητα, θα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Το κύριο μέτρο είναι η εκκαθάριση των καθολικών μέτρων στήριξης της ενέργειας. Εδώ νομίζω ότι μπορείτε να έχετε περισσότερο περιθώριο ελιγμών. Φυσικά δεν μπαίνουμε πάρα πολύ στις φορολογικές πολιτικές των διαφόρων κρατών μελών», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι φορολογικοί κανόνες είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κόβιντ, αλλά η αναστολή αυτή πρόκειται να λήξει το 2024.

Η επανεξέταση των κανόνων βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, αλλά υπάρχει ακόμη ανοιχτή συζήτηση για το πώς θα διασφαλιστούν οι επενδύσεις με ταυτόχρονη μείωση του χρέους και του ελλείμματος.

Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι λέει ότι τα μηνύματα είναι θετικά.

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε μειούμενο επίπεδο χρέους, μειούμενο επίπεδο ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ και ότι πρέπει να έχουμε πιο προσεκτικές δημοσιονομικές πολιτικές, δεν μπαίνουμε στο βρόγχο που είχαμε σε προηγούμενες κρίσεις για σταδιακή μείωση, μείωση, μείωση του επιπέδου των δημόσιων επενδύσεων», είπε ο Επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ήδη ότι το κριτήριο του ελλείμματος δεν πληρούται από 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ενώ το κριτήριο του χρέους δεν πληρούται από 3, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία.

Η  Κομισιόν αναφέρει ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια της Ε.Ε. αναφορικά με το χρέος και το έλλειμμα

Μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος με βάση το έλλειμμα μπορεί να ανοίξει το επόμενο έτος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις εναντίον όσων δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες, αλλά οι ευπάθειές της φαίνεται να υποχωρούν.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ