Αποζημίωση ύψους 89 εκατομμυρίων δολαρίων επιδίκασε το ανώτατο δικαστήριο της Βικτώρια στην Αυστραλία, σε περισσότερους από 100 ανθρώπους που γεννήθηκαν με αναπηρία ή με παραμορφώσεις, εξαιτίας της θαλιδομίδης.
Η θαλιδομίδη ήταν ένα φάρμακο που κατασκευάστηκε από την γερμανική εταιρεία Grunenthal και το οποίο χορηγείτο τις δεκαετίες του 1950 και 1960, κυρίως σε έγγυες για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας.
Όμως το φάρμακο αυτό αποδείχτηκε ιδιαίτερα επικίνδυνο και προκάλεσε τη γέννηση σε όλο τον κόσμο, περίπου 10.000 παιδιών με αναπηρία ή παραμορφώσεις.
Στην Αυστραλία, η αποζημίωση που επιδικάστηκε θα καταβληθεί από τον διανομέα του φαρμάκου, την εταιρεία Diageo, και όχι από την κατασκευάστρια εταιρεία Grunenthal.
Την αποζημίωση θα λάβουν θύματα αυτού του φαρμάκου που διαμένουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Ένας από τους δικηγόρους των θυμάτων, ο Μάικλ Μαγκαζάνικ, ανέφερε μετά την γνωστοποίηση της δικαστικής απόφασης ότι «παρά το κακό που προκλήθηκε στους ανθρώπους από το συγκεκριμένο φάρμακο, η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ένα σεντ στα θύματα της θαλιδομίδης».
Ο πρόεδρος της γερμανικής εταιρείας, είχε ζητήσει δημοσίως συγνώμη στα θύματα της θαλιδομίδης τον Αύγουστο του 2012, μισό αιώνα μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου στην αγορά.