Σε αποκλεισμό εισόδων και κτιρίων Σχολών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προχώρησαν φοιτητές που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», το οποίο έχει εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή.
Οι φοιτητές -εκλεγμένοι στα συμβούλια των συλλόγων τους – στις 6 το πρωί μαζεύτηκαν μπροστά από τις μπάρες ελέγχου της διέλευσης αυτοκινήτων από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το campus από την οδό Εγνατίας έως την Αγίου Δημητρίου.
Παράλληλα κάποιοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Φιλοσοφική και την Πολυτεχνική Σχολή όπου ανάρτησαν πανό με συνθήματα κατά του νομοσχεδίου. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που προσέρχονταν για να αναλάβουν εργασία ενημερώνονταν για την κινητοποίηση και δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος, ενώ κατ’ εξαίρεση επιτράπηκε να πάνε στα εργαστήριά τους ερευνητές των οποίων τα πειράματα και προγράμματα είχαν για πρακτικούς λόγους επείγοντα χαρακτήρα.
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε στον δρόμο και να προχωράμε σε δράσεις, μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που έρχεται να καταστρέψει κάθε προοπτική μας, να βάλει φρένο και να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή αντιστέκεται μέσα στο πανεπιστήμιο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Σοφία Χατζοπούλου.
«Βρισκόμαστε με αποφάσεις της πλειοψηφίας των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ. Προχωρήσαμε σήμερα σε αυτή την κινητοποίηση και περιμετρικά όλες οι είσοδοι του Πανεπιστημίου έχουν αποκλειστεί», πρόσθεσε η φοιτήτρια από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Άννα Μαρία Ηλιού, σημειώνοντας ότι «ταυτόχρονα συνδέουμε τις δράσεις με τον αγώνα να επιστρέψουμε στα πανεπιστήμια με ασφάλεια στις σχολές μας».
Η επόμενη συντονισμένη δράση των φοιτητών έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, με συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου για την πραγματοποίηση πορείας. η σημερινή κινητοποίηση αναμένεται να λήξει μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.
«Πρύτανης ΑΠΘ: Δε νοείται δημοκρατικός διάλογος με απαγορεύσεις»
«Κάθε διαμαρτυρία είναι καλοδεχούμενη σε έναν χώρο που εξ ορισμού προάγει την ελευθερία έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι φοιτητές φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται την ελευθερία έκφρασης με λουκέτα σε πανεπιστημιακά κτίρια, με απαγορεύσεις σε εργαζομένους να προσέλθουν στον χώρο της δουλειάς τους και σε ερευνητές να διεξάγουν απρόσκοπτα το έργο τους.
Δε νοείται δημοκρατικός διάλογος διά της επιβολής απαγορεύσεων και της προσβολής δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, που δε συντάσσονται με τις όποιες απόψεις της όποιας ομάδας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κληθείς να σχολιάσει την κινητοποίηση, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊώάννου.