Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

ΑΠΘ: Στο «φως» καταθέσεις για την εισβολή στον προθάλαμο του πυρηνικού εκπαιδευτικού αντιδραστήρα

Νέες πληροφορίες φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για την απόπειρα εισβολής με αλυσοπρίονο στο υπόγειο του κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός εκπαιδευτικός αντιδραστήρας του Τμήματος Φυσικής. Αυτό έγινε αντιληπτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από φύλακες των εγκαταστάσεων στις 4 Φεβρουαρίου 2024 και ενώ ο συγκεκριμένος χώρος βρισκόταν υπό κατάληψη.

Οι άγνωστοι κατέστρεψαν τους ενσωματωμένους σε μεταλλική πόρτα «υποδοχείς» του λουκέτου και εισήλθαν στον προθάλαμο του Εργαστηρίου Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής, εκεί που φυλάσσεται ο «υποκρίσιμος αντιδραστήρας», όπως προσδιορίζεται.

Ωστόσο, σταμάτησαν έξω από τη θωρακισμένη θύρα του εργαστηρίου όπου υπάρχει εγκαταστημένος και συναγερμός. Τη διάρρηξη αυτή στο υπόγειο του κτιρίου πληροφορήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. προ μερικών 24ωρων, μετά το τέλος της κατάληψης.

Μάλιστα στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των 49 καταληψιών περιέχονται οι καταθέσεις μέλους του διδακτικού προσωπικού της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και ενός φύλακα οι οποίοι φέρονται να έχουν προχωρήσει σε σαφείς αναφορές για το περιστατικό της εισβολής των κουκουλοφόρων στον προθάλαμο του πυρηνικού αντιδραστήρα καθώς και στους κινδύνους που μπορούν να ανακύψουν από τέτοιου είδους ενέργειες σε «ευαίσθητους χώρους» των ΑΕΙ. Παράλληλα, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» υπάρχουν αναφορές στον κίνδυνο καταστροφής ηλεκτρονικών μικροσκοπίων, μετεωρολογικών σταθμών και άλλου εξοπλισμού, αξίας 6 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της Κατεχάκη, μιλώντας στα «ΤΑ ΝΕΑ». Οι πληροφορίες περί «πυρηνικού ριφιφί» οδήγησαν τον διευθύνοντα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Σμυρνή να διατάξει τη διενέργεια ποινικής έρευνας από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ. για την τέλεση αδικημάτων. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα αδικήματα που διερευνώνται είναι «η επικίνδυνη βλάβη κατά συναυτουργία από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας».

Όπως δε, χαρακτηριστικά αναφέρει μέλος του διδακτικού προσωπικού που έχει ήδη καταθέσει στις Αρχές , η εισβολή των κουκουλοφόρων ενείχε σημαντικό κίνδυνο να εκτεθούν οι ίδιοι σε ακτινοβολία αν έμπαιναν στον εργαστηριακό χώρο ή αν προκαλούνταν ζημιές σε συσκευές που περιέχουν ράβδους ουρανίου και «πηγές νετρονίων». Φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές διευκρινίζουν ότι οι εισερχόμενοι στον χώρο παραμένουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς μετρητές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόπειρα εισβολής στο εν λόγω κρίσιμο χώρο πιθανότατα σχετίζεται με την προσπάθεια μερίδας καταληψιών να κινηθούν μέσω υπόγειων διαδρομών από τη Σχολή Θετικών Επιστημών στη γειτονική Βιολογική Σχολή, τμήμα της οποίας τελούσε υπό κατάληψη για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκκενώθηκε έπειτα από παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Εκτός από τη διάρρηξη της θύρας που οδηγεί στον προθάλαμο του Εργαστηρίου όπου φυλάσσεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας, έχει διαπιστωθεί και το «σπάσιμο» του λουκέτου θύρας υπόγειου διαδρόμου που οδηγεί στη Βιολογική Σχολή. Και αυτή η προσπάθεια σταμάτησε σε άλλη θύρα του υπόγειου διαδρόμου , η οποία ήταν κλειδωμένη από την πλευρά της εν λόγω Σχολής με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η διάρρηξή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη: «Μπουρλότο» σε… φάμπρικα νοθευμένων καυσίμων από την ΕΛ.ΑΣ.

Πάτρα: Μητέρα εντόπισε το βρέφος της νεκρό όταν πήγε να το ταΐσει – «Είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ