Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Παίρνει εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό -Οι άγνωστες Πλευρές της ζωής του

Mέσα στην ημέρα αναμένεται να λάβει εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύεται με κορωνοϊό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ωστόσο λίγοι ξέρουν ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τα ράσα.

Επιμέλεια: Έπη Τρίμη

Ο Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1ος σε πανελλαδική κλίμακα) στις βυζαντινές σπουδές. Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Gratz Αυστρίας και στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα δίπλα στον Ορλάνδο και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνος. Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο.

Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσίου Λουκά (1977-1981), ως Γραμματεύς και κατόπιν Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981). Το 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας και στις 7 Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Συμμετείχε στις Επιτροπές Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Εκκλησιαστικής Περιουσίας, Σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, Υποτροφιών και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος μεικτών επιτροπών Πολιτείας και Εκκλησίας για την μελέτη θεμάτων για την μοναστηριακή περιουσία (1986-1998) και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (1986-1998) και Πρόεδρος της επιτροπής Διαλόγου Κοινωνίας-Εκκλησίας (2005-2007).

Με την ανύστακτη φροντίδα του και το ενδιαφέρον του αναπαλαιώθηκαν, επανδρώθηκαν και λειτουργούν έξι ανδρικές Ιερές Μονές (σύνολο Μοναχών 45) και δεκαεπτά γυναικείες (σύνολο Μοναχών 110). Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας, και Ιερουσαλήμ.

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, εκ των οποίων αυτό με τον τίτλο «Μεσαιωνικά Μνημεία Ευβοίας» βραβεύθηκε το 1970 με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2006 εξεδόθη ο πρώτος από τους τρεις τόμους έργου του με τον τίτλο «Χριστιανική Βοιωτία».

Στην Μητρόπολή του φρόντισε περαιτέρω για την δημιουργία και λειτουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων, κέντρων νεότητας στις περισσότερες των ενοριών της Μητροπόλεώς του καθώς και προτύπων κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στο Παρνασσό. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια του Durham, Cambridge.

Πρωτοστάτησε για την δημιουργία –στην γενέτειρά του, στα Οινόφυτα- του Κέντρου Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών.

Για την συμβολή του στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεώς του που σχετίζεται με την υγεία τιμήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κραϊόβας στη Ρουμανία με την απονομή του τίτλου του επιτίμου Διδάκτορα του εκεί Πανεπιστημίου. Επίσης είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Οι άγνωστες Πλευρές της ζωής του

Εάν δεν είχε ενεδυθεί το ράσο της ιεροσύνης, θα ήταν γεωργός, αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός, φιλόσοφος. Θα είχε τη δυνατότητα να ταξιδεύει πιο συχνά στη Γερμανία που σπούδασε και θα άκουγε – λίγο πιο δυνατά – στο αυτοκίνητο που οδηγεί πολλές φορές ο ίδιος, τις συνθέσεις του Γιόχαν Στράους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατοικεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο δεύτερο όροφο της οδού Αγίας Φιλοθέης σε ένα διαμέρισμα 120 τμ. Μόλις εξελέγη αρχιεπίσκοπος μετέφερε τα γερμανικά εγχειρίδια με μελέτες για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Το ησυχαστήριό του είναι στα Ζάλτσα Βοιωτίας.

Εκεί ίδρυσε πρόσφατα μία πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα με ειδική ράτσα κατσικιών, τα οποία έφερε από την Ισπανία. Στο κτήμα του υπάρχουν και τρία ελάφια.

Ιερώνυμος

Συμφοιτητής με τον Πάπα Βενέδικτο

O Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης, γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Είναι το πρώτο από τα δύο παιδιά του Τάσου και της Δήμητρας Λιάπη. Ένα από τα εγγονάκια του αδελφού του Αλέκου, λέγεται Γιάννης – Ιερώνυμος, όπως ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στο Gratz Αυστρίας, στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Στη Γερμανία ήταν συμφοιτητής με τον πρώην Ποντίφικα, τον Πάπα Βενέδικτο, κατά κόσμον Γιόσεφ Ράτζιγνκερ. Τους ένωνε η αγάπη για την Ελληνική γλώσσα, άλλωστε ο πρώην Πάπας γνώρισε να διαβάζει αρχαία Ελληνικά.

Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών καθώς και στο Γυμνάσιο Αυλώνος. Κάθε χρόνο συναντάται με τους μαθητές του από τη Λεόντειο στη Νέα Σμύρνη και από τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης που δίδασκε στην Αλίαρτο. Έχει κρατήσει το βαθμολόγιο των μαθητών του και σε κάθε συνάντησή τους το διαβάζει.

Το 1970 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την εργασία του «Μεσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας». Το 1981 εξελέγη μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Παράλληλα με την αναστήλωση των εκκλησιών και των μοναστηριών ανεδείκνυε και τα αρχαία ελληνικά μνημεία. Το 1998 είχε διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Ο λόγος του Θεού μέσω Twitter

Ο Λόγος του Θεού, με πρωτοβουλία του διαδίδεται μέσω Twitter. Επίσης, επί των ημερών του δημιουργήθηκαν ψηφιακά μουσεία και εικονικές θρησκευτικές περιηγήσεις τις οποίες μπορεί να κάνει ο επισκέπτης των ιστοσελίδων της Εκκλησίας.Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και ηλεκτρονικά και οι ιερείς να ενημερωθούν για τα (εγκύκλια σημειώματα. Επίσης, διατίθεται χάρτης των ενοριών και των υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής. Οι επισκέπτες μπορούν δηλώνοντας τη διεύθυνση κατοικίας τους να βρουν σε ποια ενορία ανήκουν.

Το κοινωνικό του έργο

Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία: οικοτροφείων, ορφανοτροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας (Θήβα), Στέγες Ηλικιωμένων (Θήβα, Λιβαδειά), Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων (Λιβαδειά), του Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού (Λιβαδειά), του Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά (Λιβαδειά), Συσσίτια Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μεταναστών (Θήβα), Συμβουλευτικούς Σταθμούς (Θήβα), Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών (Ζάλτσα-Ιερά Μονή Λυκούρεση), ενώ ως πρώην εκπαιδευτικός έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα της Βοιωτίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4 στους 10 Έλληνες δεν θέλουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού

Προσαγωγές 11 γυναικών που διαδήλωσαν στο Σύνταγμα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ