Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Άρχισαν οι… κίτρινες κάρτες-Ποιους υπουργούς «τρέχει» ο Κυριακός Μητσοτάκης

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

«Είμαι αρκετά παρεμβατικός πρωθυπουργός, θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχω απαιτήσεις», είπε προσφάτως στη συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για τους γνωρίζοντες αυτή η φράση δεν είναι απλά επικοινωνιακή, για να την ακούσουν οι πολίτες, αλλά είναι η πραγματικότητα, καθώς το πορτοκαλί τηλέφωνο των υπουργών χτυπά αρκετά συχνά και προκαλεί… άγχη. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ ο πρωθυπουργός έχει την αστική ευγένεια που τον χαρακτηρίζει στη δημόσια παρουσία του, αν χρειαστεί, ομιλεί και τη «Γαλλική». Όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά, είχε συγκρουστεί για την αξιολόγηση με πολλούς υπουργούς και στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας τα «γαλλικά» είχαν ακουστεί από τον 5ο όροφο μέχρι το πεζοδρόμιο. Διάσημος δε ήταν και ο καβγάς του με τον Γιάννη Ιωαννίδη, που επίσης τα «γαλλικά» τα είχε στο τσεπάκι του αγαπημένου του σακακιού, σε αγώνα της ομάδας μπάσκετ της Βουλής, όπου η «γαλλική» διάλεκτος πήγε σύννεφο. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός είναι παρεμβατικός, έχει απαιτήσεις και είναι σκληρός στο λόγο προς τους υπουργούς, αρχίζοντας να βγάζει και κίτρινες κάρτες τώρα που συμπληρώθηκαν οι 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης και από την περίοδο του μέλιτος η κυβέρνηση πέφτει στα βαθιά προβλήματα της καθημερινότητας. Ας δούμε τι ισχύει:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Καλύτερα να μασάει

Ξεκίνησε ως πρώτος στις θετικές γνώμες των πολιτών με βάση τις δημοσκοπήσεις για τη δημοφιλία των υπουργών, αλλά εσχάτως έχει υποχωρήσει στην τέταρτη. Άρχισε τη θητεία του στο υπουργείο ως σπρίντερ και ήταν αποτελεσματικός στις καλοκαιρινές φωτιές, αλλά και στις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια. Αλλά, όπως λένε οι παλιές καραβάνες στη Βουλή, η διακυβέρνηση δεν είναι 100 μέτρα, αλλά ένας μαραθώνιος και σπρίντερ συνήθως κουράζονται πολύ γρήγορα.
Δύο θέματα είναι αυτά που έχουν ενοχλήσει τον πρωθυπουργό. Το πρώτο το προσφυγικό – μεταναστευτικό και το δεύτερο όχι σοβαρό σε ουσία, αλλά κυρίως ως εικόνα τα ευτράπελα με την υπόθεση της κινηματογραφικής ταινίας «Τζόκερ».
Τον περασμένο Ιούλιο, συγκεκριμένα στις 13 του μήνα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε επισκεφθεί τη Μόρια. Λίγο πριν φύγει από το νησί είχε δηλώσει ότι αναχωρεί «με την εντύπωση, τη θετική, που αποκόμισα από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί».
Και μετά άρχισε να γίνεται ο κακός χαμός. Φωτιές και επεισόδια στα hotspot, αυξημένες ροές, αδυναμία της χώρας και της Frontex να προστατεύσουν τα σύνορα και αργοί ρυθμοί σε ό,τι αφορά την αλλαγή της προβληματικής νομοθεσίας που υπάρχει για το άσυλο και τα υπόλοιπα θέματα που συνθέτουν το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Χαρακτηριστικά, έμπειρη κυβερνητική πηγή μας έλεγε: «Δεν κρατούσε κλειστό το στόμα του ο Μιχάλης…».
Το δεύτερο θέμα είναι τα ευτράπελα με το «Τζόκερ» και το ντου της αστυνομίας στον κινηματογράφο. Επικοινωνιακά η κυβέρνηση βγήκε χαμένη, ειδικά στη νεολαία και στα socialmedia έγινε πάρτι με τις εικόνες, που παρουσιαζόταν ο υπουργός σαν Κλουζώ, να κοσμούν τη σελίδα και του Αλέξη Τσίπρα.
Εδώ δε πρέπει να σημειώσουμε ότι θέματα του αστυνομικού ρεπορτάζ αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο στα βραδινά δελτία ειδήσεων, τη στιγμή που ένα από τα ατού της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες εκλογές ήταν η ασφάλεια των πολιτών…

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Πολιτισμικό…σοκ προκάλεσε ο «Τζόκερ»

Το θέμα με την κινηματογραφική ταινία «Τζόκερ», καταλογίζεται και στην υπουργό Πολιτισμού, όχι βέβαια στην αστυνομική επιχείρηση, αλλά στο πώς της ξέφυγε η ιστορία με τις υπαλλήλους που υπερέβησαν το ρόλο τους και προχώρησαν στην καταγγελία. Παραλλήλως, υπάρχει και ένα μπέρδεμα στην επικοινωνιακή τακτική που ακολουθήθηκε από το υπουργείο. Ήταν τελικά καταγγελία των υπαλλήλων, γονέων ή αντίπαλης εταιρείας διανομής ταινιών, σε σχέση με αυτή που είχε το «Τζόκερ». Όλα αυτά ακούστηκαν από πηγές του υπουργείου, ενώ δόθηκαν βορά στη δημοσιότητα και τα ονόματα των δύο υπαλλήλων με μία δόση θεωρίας συνωμοσίας, ότι είχαν συγγένεια με τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού, της κυβέρνησηςΣΥΡΙΖΑ, και άρα υπήρξε μία προβοκάτσια κατά της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου. Το τελευταίο καυτηριάστηκε με σκληρό τρόπο από τον εξ απορρήτων συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Μουρούτη, ο οποίος αρθρογράφησε για το εν λόγω θέμα εναντίον της Μενδώνη και η πένα του έχει διείσδυση στο συντηρητικό κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί και την πορεία για το νέο αναβατόριο στην Ακρόπολη, για το οποίο η υπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει τάχιστα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Ενοχλητική… πολυφωνία

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κίτρινη κάρτα, αλλά με φήμες ότι ο «τσάρος» της οικονομίας διαμαρτυρήθηκε στον πρωθυπουργό από πρωτοβουλίες υπουργών να μιλήσουν για φοροελαφρύνσεις και συγκεκριμένα με τον Χάρη Θεοχάρη σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες τουρισμού, τον Λευτέρη Αυγενάκη για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ (συμβόλαια αθλητών και εισιτήρια), αλλά και σε ό,τι αφορά την επιστροφή των αναδρομικών, δηλαδή, τον Γιάννη Βρούτση.
Το θέμα δεν πήρε δημοσιότητα, έμεινα κυρίως στις παραπολιτικές σελίδες των Κυριακάτικων εφημερίδων, ενώ το Μαξίμου διέψευδε τη σχετική φημολογία. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά…

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τον στιγμάτισαν τα «αποβράσματα»

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών δεν είναι από τους υπουργούς που αναζητά τη δημοσιότητα με κάθε τρόπο και μέσο. Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο (στις 30/7) είχε κάνει λάθος όταν αποκάλεσε όσους δεν πληρώνουν εισιτήρια «αποβράσματα». Εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης και ενώ οι πολίτες είχαν αρχίσει τις διακοπές, το θέμα αυτό σήκωσε πολλή σκόνη και φυσικά το μήνυμα από το Μαξίμου προς τον υπουργό ήταν να ανασκευάσει, διότι ο χαρακτηρισμός ήταν άστοχος. Πράγματι, την επομένη ο Καραμανλής ανασκεύασε λέγοντας: «Χθες μιλώντας για όσους, χωρίς να δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιλέγουν να μην πληρώνουν εισιτήριο, είπα ότι πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Προφανώς το ότι πρέπει να νιώθουν «αποβράσματα» είναι μια λανθασμένη και άστοχη έκφραση, που ειπώθηκε στη ρύμη του λόγου. Για να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο είναι «απόβρασμα», ούτε ότι πρέπει να νιώθει έτσι».
Το παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε για όλους τους υπουργούς να αποφεύγουν τέτοιου είδους εκφράσεις, ειδικά όταν αναφέρονται γενικά σε πολίτες, διότι δίδεται βάση στην αντιπολίτευση να σηκώσει τους τόνους.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Δίνει… εξετάσεις

Ποντάρει πολλά στην υπουργό Παιδείας ο πρωθυπουργός και έχει στενή συνεργασία μαζί της. Η οργάνωση του υπουργείου ήταν γρήγορη και σε ό,τι αφορά τη στελέχωση για τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή με μία σειρά διαφόρων θεμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, εφιστά την προσοχή για δύο ζητήματα. Το ένα είναι να μην υπάρχουν κενά σε καθηγητές που θα δημιουργήσουν αρνητική εικόνα σε τοπικές κοινωνίες, κινητοποιήσεις και εντάσεις και ανάδειξή τους από τα Μέσα Ενημέρωσης και το δεύτερο να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των μεταγραφών φοιτητών και των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο ο πολιτικός χειρισμός, αλλά και πώς θα γίνουν κατανοητές και αποδεκτές οι πολιτικές αυτές από τους πολίτες.
Το δε λάθος της έκφρασης της υπουργού για την απουσία του άρρωστου Νίκου Φίλη από τη συζήτηση στη Βουλή, έγινε κατανοητό αμέσως από την ίδια και ανασκεύασε.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ” 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ