Η δίκη του πλοιάρχου του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia Φραντσέσκο Σκετίνο άρχισε τελικά σήμερα στο Γκροσέτο της Τοσκάνης, έπειτα από την αναβολή της την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της απεργίας των ιταλών δικηγόρων.
Η δίκη διεξάγεται στο Σύγχρονο Θέατρο του Γκροσέτο, καθώς η προσέλευση ακροατηρίου αναμένεται να είναι μεγάλη στην διαδικασία που προβλέπεται να διαρκέσει πολλούς μήνες. Περισσότεροι από 400 μάρτυρες και 200 ενάγοντες αναμένεται να παρελάσουν από την αίθουσα κατά την διεξαγωγή της δίκης.
Ο Φραντσέσκο Σκετίνο, ο “απεχθέστερος άνθρωπος της Ιταλίας”, τον οποίο τα βρετανικά ταμπλόιντ αποκαλούν “καπετάν δειλό” κατηγορείται για πολλαπλές ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, εγκατάλειψη πλοίου και περιβαλλοντικές βλάβες.
“Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα και τους επιζώντες, εκείνους που πρέπει να ζήσουν όλη τους τη ζωή με το αίσθημα της αγωνίας”, δήλωσε ένας συνήγορος δύο ιταλών θυμάτων.
“Περιμένουμε να ριχθεί φως στο ναυάγιο. Είναι πολύ απλό, το λάθος του Σκετίνο είναι ότι δεν μερίμνησε για την ασφάλεια των επιβατών”, δήλωσε άλλος συνήγορος της πολιτικής αγωγής.
Η πέτρα του σκανδάλου
Μεταξύ των 347 μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνεται η Ντομνίτσα Τσεμορτάν, η νεαρή Μολδαβή που βρισκόταν στη γέφυρα στο πλευρό του Σκετίνο την ώρα του ναυαγίου και ο επικεφαλής του λιμεναρχείου του Λιβόρνο, ο Γκρεγκόριο ντι Φάλκο, ο οποίος κάλεσε σε δριμύ τόνο τον πλοίαρχο, όταν αυτός βρισκόταν πλέον στην ξηρά, να επιστρέψει στο πλοίο του.
Οι συνήγοροί του έχουν καλέσει από την πλευρά τους εκατό μάρτυρες υπεράσπισης.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]”Δεν εγκατέλειψε το πλοίο. Εάν ο πλοίαρχος παρέμενε για δέκα ακόμη λεπτά επί του πλοίου, θα έπεφτε στη θάλασσα και δεν θα μπορούσε να επιβλέψει την εκκένωση”, δήλωσε ένας από τους συνηγόρους του.[/quote_text]
Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου επεδίωξε φιλικό συμβιβασμό για την ποινή με αντάλλαγμα την μερική παραδοχή ενοχής, αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε ότι η δίκη πρέπει να διεξαχθεί. Καθώς η εισαγγελία αποδέχθηκε τον συμβιβασμό για τους υπόλοιπους πέντε συγκατηγορούμενούς του, ο Σκετίνο κινδυνεύει να μείνει μόνος στο εδώλιο.
Τη νύκτα της 13ης Ιανουαρίου 2012, το Costa Concordia, κρουαζιερόπλοιο 114.500 τόννων, έπεσε σε ύφαλο κοντά στις ακτές και προσάραξε σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το νησί Τζίλιο της Τοσκάνης, με 4.229 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 3.200 τουρίστες. Τριάντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι δύο δεν βρέθηκαν ποτέ. Μεταξύ των εναγόντων περιλαμβάνεται το ιταλικό κράτος, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Costa Croisieres (όμιλος Carnival) και το νησί Τζίλιο, όπου παραμένει το ναυαγισμένο κρουαζιερόπλοιο.