Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός
Σε επιχείρηση διερεύνησης των ογκωδέστατων φακέλων που αφορούν τα αποκαλούμενα αντισταθμιστικά ωφελήματα, επιδίδονται οι εισαγγελικές Αρχές. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο τα εκατομμύρια ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν στο πλαίσιο των προμηθειών αφορούσαν έργα που πραγματοποιήθηκαν και εν τέλει υποβοήθησαν την αμυντική βιομηχανία, εάν το κόστος των εν λόγω έργων αντιστοιχούσε στα τιμολογούμενα ποσά και τι απέγινε ο πακτωλός χρημάτων που έπρεπε να δοθούν και παραμένουν ακόμη και σήμερα ως “ανεκτέλεστα” έργα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάθεση των εισαγγελικών Αρχών έχουν περιέλθει στοιχεία-ντοκουμέντα τα οποία τοποθετούν στο κάδρο των άμεσα εμπλεκόμενων πολιτικά πρόσωπα τα οποία διαδέχτηκαν τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Την ίδια στιγμή, πολυσέλιδη συμπληρωματική αναφορά του ΣΔΟΕ, υπογεγραμμένη από τους Χαράλαμπο Αθανασόπουλο και Παντελούσα Χελιώτου, η οποία αφορά αντισταθμιστικά έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ για δυο συμβάσεις των υποβρυχίων που δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Πρόκειται για έργα τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στις συμβάσεις Α/Ω, οι οποίες αποτελούν απόρροια των κύριων συμβάσεων12Β/2000 και 21Β/2002 και αφορούν την κατασκευή υποβρυχίων τύπου 214 και 209 οι οποίες βάζουν στο κάδρο και την περίοδο υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου. Είναι ενδεικτικό ότι η δεύτερη σύμβαση, η 21Β/2002, είχε ως αντικείμενο την ανάθεση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., τον εκσυγχρονισμό και την γενική επισκευή τριών συν ένα (3+1) υποβρυχίων κλάσεως Ποσειδών τύπου 209, προσδιορίστηκε στο ποσό των 826.173.947 ευρώ και την υπόγραψαν, ο Σπυρίδων Τραυλός (γ.γ.εξοπλισμών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου) για λογαριασμό του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ και ο Σωτήριος Εμμανουήλ για λογαριασμό των Ελληνικών Ναυπηγείων.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών του ΣΔΟΕ διενεργεί ελέγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Τραυλού, βάσει εντολής που δόθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2012.
Από το πόρισμα του ΣΔΟΕ προέκυπτε ότι ενώ το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της Σύμβασης Α/Ω με αριθμό 13/2002, ανερχόταν στα 72.654.175 ευρώ!
Απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις
Οι εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τη διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης. Οι φάκελοι οι οποίοι έχουν περιέλθει στην κατοχή των δικαστικών λειτουργών παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς από την ανάλυσή τους αναμένονται τόσο ποινικές διώξεις όσο και ξεκαθάρισμα των λογαριασμών μεταξύ του ελληνικού κράτους και των ξένων εταιριών που επωφελήθηκαν από τα αντισταθμιστικά χωρίς αντίστοιχα να παρέχουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Στο στόχαστρο πλέον μπαίνουν εταιρίες «μεσαζόντων» οι οποίες εκτός από τα χρήματα που εξασφάλισαν λειτουργώντας ως διαμεσολαβητές, έλαβαν και τεράστια ποσά για την εκτέλεση έργων στα πλαίσια των Α/Ω.
Παιδικές χαρές… εκατομμυρίων
Από τα πλέον «εξωφρενικά» στοιχεία τα οποία διερευνώνται από τις Αρχές είναι ότι χρήματα τα οποία δόθηκαν για αντιστάθμισμα μιας συγκεκριμένης προμήθειας των Ενόπλων Δυνάμεων κατέληξαν σε… παιδικές χαρές! Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπό διερεύνηση βρίσκεται η κατασκευή… παιδικής χαράς η οποία κόστισε περί τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ!
Δευτερευούσης σημασίας χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι στο πλαίσιο των Α/Ω εταιρία που ασχολείται με τα θέματα των εξοπλισμών βρέθηκε να κοστολογεί οικιακό εκτυπωτή έναντι 8.000 ευρώ!
Όμως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα των Α/Ω είναι η πώληση μπαταριών για υποβρύχια στην Βολιβία η οποία… τυγχάνει να μην βρέχεται από θάλασσα!
Δικαστικές «πηγές» επισημαίνουν ότι στο μικροσκόπιο της έρευνας θα μπει το κατά πόσο έχουν εκτελεστεί τα έργα και πόσο ήταν το πραγματικό κόστος των έργων που εκτελέστηκαν.
Το πόρισμα-σοκ
Άκρως αποκαλυπτική είναι η συμπληρωματική αναφορά-κόλαφος του ΣΔΟΕ η οποία αφορά τα έργα των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων των υποβρυχίων με αριθμό 08/2000 και 13/2002, τα οποία, ενώ είχαν εγκεκριμένους προϋπολογισμούς-μαμούθ, δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Tο πόρισμα-καταπέλτης των ελεγκτών αναδεικνύει ξεκάθαρα το μέγεθος του οικονομικού σκανδάλου το οποίο αγγίζει τα 300.000.000 ευρώ.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2000 υπεγράφη η κύρια σύμβαση με αριθμό 12Β/2000, με την οποία, το Πολεμικό Ναυτικό ανέθεσε στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. την κατασκευή τριών συν ένα option (3+1)υποβρυχίων τύπου 214 και ως κύριο υποκατασκευαστή την γερμανική εταιρία HDW/FEROSTAAL. Το κόστος κατασκευή των υποβρυχίων (βασική τιμή κύριας σύμβασης) προσδιορίστηκε στο ποσό του 1.385.277.117 ευρώ ενώ η σύμβαση υπογράφτηκε από τον Ιωάννη Σμπώκο –Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διευθύνσεως Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας-, και τον Σωτήριο Εμμανουήλ, εκπρόσωπο της εταιρίας Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. Η δεύτερη σύμβαση, η 21Β/2002, είχε ως αντικείμενο την ανάθεση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., τον εκσυγχρονισμό και την γενική επισκευή τριών συν ένα (3+1) υποβρυχίων κλάσεως Ποσειδών τύπου 209. Το κόστος του εκσυγχρονισμού και της γενικής επισκευής των υποβρυχίων προσδιορίστηκε στο ποσό των 826.173.947 ευρώ. Τη σύμβαση την υπόγραψαν, ο Σπυρίδωνας Τραυλός για λογαριασμό του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ κα ο Σωτήριος Εμμανουήλ για λογαριασμό των Ελληνικών Ναυπηγείων, οι οποίοι επίσης κατηγορούνται.
Η σύμβαση με αριθμό 08/2000 προέβλεπε έργα ύψους 281.838.305 ευρώ και η σύμβαση με αριθμό 13/2002 περιελάμβανε έργα, η αξία των οποίων άγγιζε τα 96.383.240ευρώ. Σύνολο και των δύο; 378.221.545 ευρώ!
Οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από τα 378.221.545 ευρώ τα οποία προορίζονταν για την εκτέλεση συγκεκριμένων προγραμμάτων, μόνο τα 65.568.695 χρησιμοποιήθηκαν, με τα υπόλοιπα 312.652.850 χάθηκαν κάπου στη… διαδρομή: «Το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της Σύμβασης Α/Ω με αριθμό 08/2000, ανέρχεται στα 239.998.675 ευρώ (σε σύνολο: 281.838.305 ευρώ), ενώ το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της Σύμβασης Α/Ω με αριθμό 13/2002, ανέρχεται στα 72.654.175 ευρώ(σε σύνολο: 96.383.240 ευρώ).
‘Ανεκτέλεστο έργο’ σημαίνει μη παρεχόμενα έργα, ως όφειλε ο προμηθευτής Αμυντικού υλικού και κατά συνέπεια δεν ήταν επ’ ωφελεία για το ελληνικό κράτος», καταγράφεται στο πόρισμα.