Κατά της έκδοσης και των υπολοίπων τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών στην πατρίδα τους τάχθηκε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, ο οποίος, στην αναλυτική εισήγησή του, εξήγησε ότι οι τέσσερις στρατιωτικοί δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, καθώς θα υποστούν απάνθρωπη συμπεριφορά και δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.
Λέγοντας ότι η απόφαση του Ποινικού Τμήματος είναι «μονόδρομος», ο κ. Παντελής υποστήριξε ότι από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα «προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο».
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ακόμη ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης «όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι;».
Από την πλευρά τους οι τέσσερις Τούρκοι υποστήριξαν ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης καθώς και ότι φοβούνται για τη ζωή τους.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις δύο ακροαματικές διαδικασίες που προηγήθηκαν οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου κατέληξαν σε αντίστοιχα συμπεράσματα, και εισηγήθηκαν να μην εκδοθούν στη γειτονική χώρα οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, καθώς κινδυνεύουν να υποβληθούν σε βασανιστήρια, να φυλακιστούν και ακόμη να θανατωθούν, εφόσον επανέλθει η ποινή του θανάτου.
Οι αποφάσεις των τριών Ποινικών Τμημάτων και για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς θα δημοσιευθούν στις 23 Ιανουαρίου.