Παρασκευή Ιανουάριος 10 2025

Αριστεροί και…καλοφαγάδες

Εκτός από χρυσές συντάξεις έδιναν και χρυσούς μισθούς

της Άννας Καραβοκύρη

Προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα το γεγονός πως ο “αρχιτέκτονας” του νόμου 4387/2016 – του περίφημου νόμου Κατρούγκαλου που “τσεκούρωσε” τις χαμηλές συντάξεις για να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα – , άφησε παραθυράκια ώστε πρώην στελέχη των ΔΕΚΟ να δικαιούνται συντάξεις μαμουθ που άγγιζαν ακόμα και τις 24.000ευρώ το μήνα.
Προκαλεί το γεγονός της προχειρότητας που νομοθετούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι “χρυσές” συντάξεις που θα έδινε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι και οι “χρυσοί” μισθοί που φρόντισε να εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τα δικά της παιδιά. Φαίνεται πως για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “λεφτά υπήρχαν”.
Μισθοί χιλιάδων ευρώ, προνόμια και μπόνους που θυμίζουν άλλες εποχές απολάμβαναν οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω κρίσης.

Ποσά που ζαλίζουν
Συγγενεις, φίλοι τέκνα και συνεργάτες πρώην υπουργών, απολάμβαναν προνόμια και μισθούς που ζαλίζουν.

Πριν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σηκώσει το λάβαρο κατά της διαπλοκής και κηρύξει πόλεμο κατά της διαφθοράς φρόντισε επιμελώς να βολέψει στις “αγκάλες” του Δημοσίου τα δικά του παιδιά. Κυριολεκτικά, τα δικά του παιδιά . Ο γιός του, Πάρης, τοποθετήθηκε στη Νομική Υπηρεσία των ΕΛΠΕ όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι μεικτές ετήσιες απολαβές 56.000 ευρώ.

Δηλαδή περίπου 4.600 ευρώ το μήνα. Φαίνεται όμως πως τα προσόντα του υιου Παπαγγελόπουλου είχαν υπερεκτιμηθεί καθώς ο συνηθισμένος μισθός σε αντίστοιχες θέσεις στα ΕΛΠΕ κυμαίνονταν μεταξύ 33.000 και 35.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2.800ευρώ το μήνα. Βέβαια νωρίτερα, ο πρώην υπουργός ως στοργικός πατέρας είχε φροντίσει να “βολέψει” την θυγατέρα του στην βιβλιοθήκη της Βουλής.

Η επιλογή να τοποθετηθεί ο υιός Παπαγγελόπουλου στα ΕΛΠΕ δεν ήταν διόλου τυχαία, καθώς το συγκεκριμένο περιβάλλον ήταν εξαιρετικά φιλόξενο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί “φιλοξενήθηκε” και ο Μάνος Χουρμούζης, γαμπρός του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Στα ΕΛΠΕ βρέθηκε κατάλληλη θέση και για τη Μαρίζα Κορωνιωτάκη, κόρη του πρώην προέδρου του ΑΔΜΗΕ Μανώλη Κορωνιωτάκη.

Ο πατέρας Κορωνιωτάκης, ήταν συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και είχε διοριστεί πρόεδρος στον ΑΔΜΗΕ από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη το 2015. Ο Μανώλης Κορωνιωτάκης μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής της ΔΕΗ, Ιωάννη Μπλάνα, είχαν φροντίσει να αυξήσουν τους μισθούς τους κατά 20.000 ευρώ τον μήνα και είχαν εισπράξει αναδρομικά ύψους 200.000 ευρώ!

Το θέμα τότε είχε φτάσει στη Βουλή από τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Κώστα Σκρέκα κι ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης υπο την κατακραυγή της αντιπολίτευσης αναγκάστηκε να ζητήσει τις παραιτήσεις τους. Στον ίδιο οργανισμό υψηλότατες αποδοχές ύψους 160.000 ευρώ τον χρόνο προβλέφθηκαν για τον Σπύρο Μιχαλακάκη, που επίσης ήταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ όμως “δόξες” γνώρισαν και αρκετά στελέχη που βρέθηκαν στον ΑΔΜΗΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, στενός συνεργάτης και επιλογή του πρώην υπουργού Γιώργου Σταθάκη, σύμφωνα με πληροφορίες αμείβονταν με 120.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή με 10.000ευρώ το μήνα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μ. Μανουσάκης φρόντισε να εξασφαλίσει για τον εαυτό του μπόνους που ξεπερνούσαν τις 153.000ευρώ το χρόνο.

Αντίστοιχα υψηλές είναι οι αμοιβές και για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού. Σύμφωνα με πηγές, υπήρχε μέλος του ΑΔΜΗΕ που λάμβανε ετήσιες αποδοχές ύψους 114.000ευρώ.

Το κυριότερο προσόν του συγκεκριμένου ήταν πως ανήκε στο στενό περιβάλλον του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Υπολογίζεται πως οι αμοιβές που πλήρωνε ο ΑΔΜΗΕ σε μισθούς και πριμ για τη διοίκηση ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ήθελαν αύξηση

Σαν να μην έφτανε στα golden boys του ΣΥΡΙΖΑ το προνομιακό καθεστώς του δημοσίου που απολάμβαναν, απαιτούσαν κι αυξήσεις στους ήδη υπέρογκους μισθούς τους.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση είχε φέρει προς ψήφιση στην Βουλή μια προκλητική τροπολογία με την οποία εξαιρούσε τους προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και εντεταλμένους συμβούλους δημοσίων επιχειρήσεων και των θυγατρικών τους, από το ανώτατο όριο αποδοχών των 4.631 ευρώ.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορούσε τις ΔΕΚΟ των οποίων οι μετοχές έχουν μεταβιβαστεί στο Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (το λεγόμενο Υπερταμείο) και οι οποίες είτε απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους είτε έχουν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 100 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη νομοθετική προέβλεπε την αύξηση απο 4.346ευρώ σε 7.483ευρώ για δεκάδες προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους που φυσικά είχαν επιλεγεί με κομματικά κριτήρια.

Όμως, η τότε υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναγκάστηκε να πάρει πίσω την επίμαχη τροπολογία. Την απέσυρε άρον άρον ύστερα απο τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα η ντροπιαστική τροπολογία είχε κατατεθεί λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι και για αυτό η ΝΔ ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως «την ώρα που οι Έλληνες θρηνούν τους νεκρούς τους, η Κυβέρνηση επιχείρησε να αυξήσει τις αποδοχές των, διορισμένων από την ίδια, επικεφαλής των ΔΕΚΟ έως και 2850 ευρώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ