Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αρρυθμίες στα απογευματινά χειρουργεία – Προσφυγές από γιατρούς

Δύο όψεις έχουν τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία: στον νέο θεσμό ορισμένοι βλέπουν τη δυνατότητα επιτάχυνσης των επεμβάσεων για την αμεσότερη αντιμετώπιση περιστατικών που… λιμνάζουν και την ευκαιρία αναχαίτισης του κύματος φυγής των γιατρών ενόσω βλέπουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται, ενώ άλλοι τη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των γιατρών έχουν ήδη προειδοποιήσει πως θα κινηθούν νομικά για την κατάργηση της σχετικής ΚΥΑ, ενώ παράλληλα θα παρεμβαίνουν όταν προκύπτει παράτυπη λειτουργία της απογευματινής ζώνης.

Την αποδοχή της μεταρρύθμισης έχει δυναμιτίσει και η καθυστέρηση της έγκρισης κονδυλίου ύψους 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα επέτρεπε η έναρξη του θεσμού να συνοδευτεί από 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ασθενείς που περιμένουν πολλούς μήνες (σε αρκετές περιπτώσεις η αναμονή ξεπερνά ακόμη και το ένα έτος) για να υποβληθούν άμεσα σε επέμβαση. Υπενθυμίζεται, δε, πως το μέτρο αυτό είχε προαναγγελθεί και, μεταξύ άλλων, δημιουργούσε ένα ασφαλές πέρασμα στην επόμενη φάση του ίδιου σχεδίου, καθώς το «restart» στις λίστες αναμονής θα εξασφάλιζε όρους διαφάνειας και ισοτιμίας. Εντούτοις, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα τεθούν σε λειτουργία τον επόμενο Μάρτιο.

Τα δεδομένα, πάντως, δείχνουν πως μία σημαντική μερίδα του υγειονομικού προσωπικού έχει αγκαλιάσει τον νέο θεσμό, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, απογευματινά χειρουργεία έχει αναπτύξει ήδη το 95% των νοσοκομείων. Την ίδια ώρα, όμως, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος συντάσσει νομική προσφυγή έναντι της σχετικής ΚΥΑ με στόχο την κατάργησή της.

Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, «οι έκνομες ακρότητες της ΚΥΑ είναι τρεις. Τεκμηριώνει παραβίαση για τα ανώτατα όρια των ωρών εργασίας των γιατρών και μάλιστα όσον αφορά τους αναισθησιολόγους υπενθυμίζεται πως υπάρχει ακόμη πιο αυστηρή νομοθεσία, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των ασθενών.

Δεύτερο επίμαχο σημείο είναι πως έχουν συμπεριληφθεί όλες οι μεταμοσχεύσεις, όλες οι θεραπευτικές και ανακουφιστικές πράξεις για καρκινοπαθείς και όλη η εντατική θεραπεία – ασχέτως επέμβασης – στη συγκεκριμένη απόφαση των επί πληρωμή επεμβάσεων με βάση την κατηγοριοποίηση της βαρύτητάς τους. Και παρότι ο υπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι επρόκειτο περί λάθους, το ΦΕΚ δεν διορθώθηκε.

Αντιθέτως, η καταγγελία πως οι δύο πρώτοι ασθενείς που εγκαινίασαν τα απογευματινά χειρουργεία στο Αττικόν ήταν καρκινοπαθείς και εκτός λίστας εντείνει τον προβληματισμό. Το τρίτο σημείο είναι ότι πουθενά στην ΚΥΑ δεν αναφέρεται σαφώς πως οι απογευματινοί ασθενείς θα πρέπει να είναι ενταγμένοι στη λίστα για χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, αυτό καταρρίπτει το επιχείρημα ότι ο νέος θεσμός ήρθε για να ελαφρύνει τους χρόνους αναμονής».

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλουν ένα ακόμη παράδοξο: νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας «δηλώνουν τη συμμετοχή τους στον θεσμό, παρότι έχουν μηδενικές λίστες αναμονής», γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

«Αγκάθι», όμως, αποτελεί και η έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα οι συνδικαλιστές να καυτηριάζουν το γεγονός πως επιχειρείται η ενεργοποίηση της απογευματινής ζώνης σε μια περίοδο που ακόμη η πρωινή υπολειτουργεί λόγω των κενών. Η ΠΟΕΔΗΝ ενδεικτικά αναφέρει πως στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης «λειτουργούν πέντε χειρουργικές αίθουσες και επτά είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού». Αντίστοιχα, το Παπαγεωργίου «με τέσσερις κλειστές χειρουργικές αίθουσες βάζει τέσσερα χειρουργεία απογευματινά την εβδομάδα με 9.000 περιστατικά σε λίστα αναμονής».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ