Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Άρση μέτρων: Ελεύθερες από σήμερα οι μετακινήσεις στα νησιά

Μία εβδομάδα μετά την Κρήτη, χαλαρώνουν και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΑΒ: Ξεκινά στις 26/5 το πρόγραμμα ετοιμότητας στα νησιά

 

Από το λιμάνι του Πειραιά για τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα – Κύθνο – Σύρο και ένα για Αγ. Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα.

Στα πλοία εφαρμόζεται ήδη νέο πρωτόκολλο επιβατών, που περιορίζει την πληρότητα στο 50%- ή το 55% σε περίπτωση πλοίου με καμπίνες.

Πριν από την επιβίβαση, γίνεται θερμομέτρηση των επιβατών, οι οποίοι συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο.

Πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου, σε όλους τους χώρους. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στο ταξίδι, τόσο για το πλήρωμα όσο και για τους επιβάτες.

Διαβάστε επίσης:

Διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού στα νησιά: Πλωτές ομάδες της σύμπλευσης και του ΕΟΔΥ χαράζουν ρότα για Μήλο-Κίμωλο-Φολέγανδρο-Σίκινο

 

Με αφορμή την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά, οδηγίες προς τους ταξιδιώτες εξέδωσε και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Και σε αυτή την περίπτωση η μάσκα είναι υποχρεωτική, από την είσοδο στο αεροδρόμιο.

Λοιμωξιολόγος Χ. Γώγος: Τα νησιά πρέπει να προετοιμαστούν για τουρίστες με κορωνοϊό

Ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος προειδοποίησε τις αρχές των νησιών να είναι προετοιμασμένες να υποδεχτούν τουρίστες που μπορεί να νοσήσουν από τον νέο κορωνοϊό.

«Είναι πολύ καλή η κατάσταση, πολλές κλινικές Covid-19 μένουν χωρίς ασθενή (…) Είμαστε σε μία εξαιρετική φάση, σε μία ύφεση της επιδημίας», είπε ο κ. Γώγος για την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, τονίζοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος αλλά «όχι από την κοινότητα που φαίνεται να έχει παγιωθεί η εικόνα».

Λόγω του τουρισμού όμως «θα πρέπει να ετοιμάζονται και μερικά νησιά για την παροχή πρώτων βοηθειών ακόμα και διακομιστικής διαδικασίας, σε περιπτώσεις που κάποιοι από τους ανθρώπους που θα πάνε εκεί ασθενήσουν», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

Κατά τον ίδιο, μερικά νησιά είναι έτοιμα, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως αυτό «εξαρτάται από το φορτίο» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, ενώ στα υπόλοιπα νησιά θα χρειαστεί κάποια αναπροσαρμογή, με στελέχωση προσωπικού σε μεγάλα κέντρα υγείας, δυνατότητα γρήγορων τεστ σε περίπτωση κρουσμάτων και κυρίως δυνατότητα αερομεταφορών ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα ένα θετικό κρούσμα.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί η Ελλάδα θα φορτωθεί και με τουρισμό πολύ και θα παρακολουθείται με «κιάλια» αυτή την εποχή», είπε χαρακτηριστικά   Ερωτηθείς για το πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο της εισόδου τουριστών στη χώρα χωρίς τεστ, ο κ. Γώγος απάντησε πως «όλα τα πράγματα έχουν ένα ρίσκο δυστυχώς, και από τη μέρα που ανοίξαμε όλοι είμαστε σφιγμένοι ότι κάτι μπορεί να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, κάθε βήμα που παίρναμε είχε ένα μικρό ή μεγαλύτερο ρίσκο (…_ αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε την κοινωνία άλλο».

«Σκεφτόμαστε ότι αν συμβεί κάτι παρόμοιο με πέρυσι (σ.σ ξέσπασμα πανδημίας), χτυπάω ξύλο και δεν πιστεύω να συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι αδύνατο να προβούμε σε lockdown, θα είναι πολύ βαρύ για την κοινωνία. Αν χρειαστεί θα το κάνουμε φυσικά».

Ερωτηθείς για το πώς θα ελέγχονται οι τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό, για το κατά πόσο νοσούν με Covid-19, ο κ. Γώγος είπε πως: «Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, ακόμα και με τα γρήγορα τεστ, γιατί τα μοριακά τεστ δεν μπορούν να γίνονται στον τουρισμό», καθώς είναι χρονοβόρα και δεν μπορούν αν γίνουν σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπων. Παράλληλα έθιξε το ζήτημα της ακρίβειας των γρήγορων τεστ, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο για εσφαλμένα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.

«Υπάρχουν τα υπόλοιπα μέτρα ενημέρωσης, ερωτηματολογίων, μάσκας, θερμοκρασίας κ.λπ. και κυρίως η δυνατότητα άμεσης διάγνωσης και απομόνωσης όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, αυτό είναι το βασικό», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι για τις χώρες με «υψηλή επιδημιολογική βαρύτητα» το καλοκαίρι, συζητείται η επανεξέταση της δυνατότητας εισόδου τουριστών στην Ελλάδα.

«Λάβετε υπόψιν σας πως η επιδημία έχει ύφεση σε όλη την ΕΕ, όχι σαν κι εμάς αλλά… και πιθανώς να τεθεί και το θέμα δειγματοληπτικών τεστ για να έχουμε μια εικόνα».

Χθες, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως οι τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα μας δεν θα υποβάλλονται σε τεστ ούτε θα τίθενται σε καραντίνα, τονίζοντας πως η απελευθέρωση των αεροδρομίων σημαίνει είσοδος χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης: Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting. Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία. Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν και τα υπόλοιπα καταλύματα.

Στις 15 Ιουνίου, θα απελευθερωθούν οι πτήσεις απευθείας για Αθήνα και μόνο από χώρες με καλές επιδόσεις στην πανδημία του κορωνοϊού. Από 1η Ιουλίου θα απελευθερωθούν από το εξωτερικό προς άλλα αεροδρόμια. Η Βόρεια Ευρώπη με τη Γερμανία θα είναι οι πρώτες χώρες με τις οποίες θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις, εξήγησε ο κ. Θεοχάρης.

«Γερμανία, Κύπρος, Ισραήλ, Βουλγαρία, Βόρεια Ευρώπη από τις πρώτες περιοχές που θα αποκατασταθούν οι συνδέσεις στο πρώτο στάδιο από 15 Ιουνίου. Από 1η Ιουλίου θα μπορούν να υπάρχουν πτήσεις και προς άλλα αεροδρόμια της χώρας».

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ