Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Αρβανιτόπουλος: «Το εξάμηνο δεν θα χαθεί»

Επιχείρηση «μαθήματα» ξεκινά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Οι καθηγητές και των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν τις επόμενες ημέρες στα έδρανα καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, «ανοχή τέλος» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πανεπιστήμια μετά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε ότι τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν, ενώ για το εξάμηνο των φοιτητών είπε ότι «θα σωθεί» και πρόσθεσε ότι «ουσιαστικά τα μαθήματα αρχίζουν 10-15 Οκτωβρίου. Αρα έχουν χαθεί 3-4 εβδομάδες και αυτές θα αναπληρωθούν».
Σε ό,τι αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο Δευτέρα, ακούγονται πλέον και ψυχραιμότερες φωνές για συνέχιση μεν των κινητοποιήσεών τους, αλλά τουλάχιστον όχι με τη μορφή του λοκ-άουτ που ακολουθείται για δέκα εβδομάδες. Το σκηνικό πάντως αναμένεται να είναι τεταμένο, καθώς οι πανεπιστημιακοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μη χαθεί πλέον ούτε μία ημέρα από τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά τους καθήκοντα, οπότε αν παρεμποδιστούν από διοικητικούς που εμμείνουν θα επιμείνουν και αυτοί για μαθήματα.
Το σύνθημα βέβαια το έχει δώσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει αποφασίσει την έναρξη των μαθημάτων την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, ενώ αντίστοιχα σχέδια αναπλήρωσης των μαθημάτων έγιναν και από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Εξάλλου ηχηρό ήταν και το «όχι» που εισέπραξαν οι διοικητικοί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ήταν αρνητική στην αίτηση των πανεπιστημίων κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα.
Οι φοιτητές από την πλευρά τους ξεπέρασαν τις 26.000 στη σχετική σελίδα που ζητούν να ανοίξουν οι σχολές και να ξεκινήσουν οι εγγραφές και τα μαθήματα.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος πάντως σε αυστηρό του μήνυμα τόνισε: «Αυτή τη στιγμή οι διοικητικοί υπάλληλοι κάνουν μία απεργία η οποία έχει κηρυχθεί παράνομη από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν έχουν το δικαίωμα να καταπατούν τα δικαιώματα μεγάλης πλειοψηφίας φοιτητών και ελληνικών οικογενειών. Συνεπώς λοιπόν οι καθηγητές και οι φοιτητές θα πάνε τη Δευτέρα στα μαθήματά τους κι αν παρεμποδιστεί η είσοδός τους από τον οποιονδήποτε θα αναλάβει η Αστυνομία. Αυτή τη στιγμή, βάσει του νόμου, αν συμβαίνουν παραβατικές πράξεις ακόμα και μέσα στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να συμβεί τίποτε άλλο από αυτό που συμβαίνει σε όλη την επικράτεια, δηλαδή τήρησή του. Πρέπει λοιπόν όλοι να καταλάβουν, και οι διοικητικοί υπάλληλοι, ότι υπάρχουν τρόποι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά όχι καταπατώντας τα δικαιώματα κάποιων άλλων».
Ερωτηθείς σχετικά για το αν όποιος παρεμποδίσει την πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας θα συλλαμβάνεται, ο υπουργός Παιδείας ήταν κατηγορηματικός: «Βεβαίως. Θα σωθεί το εξάμηνο, γιατί ουσιαστικά τα μαθήματα αρχίζουν 10-15 Οκτωβρίου. Αρα έχουν χαθεί 3-4 εβδομάδες και αυτές θα αναπληρωθούν. Θα γίνει από την Πολιτεία και τα πανεπιστήμια ό,τι πρέπει για να μη χαθεί το εξάμηνο. Ολο αυτόν τον καιρό η κατάσταση ήταν πολύ πιο σύνθετη. Είχαμε αποχές μελών ΔΕΠ και καταλήψεις από τους φοιτητές. Τώρα το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει».
Οσον αφορά στο θέμα της επιστράτευσης ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε: «Ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρειάζεται καμία επιστράτευση. Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα η οποία έχει πάρει πλέον τον δρόμο της. Δηλαδή εφόσον και οι καθηγητές και οι φοιτητές εξέφρασαν τη βούληση να ανοίξουν τα πανεπιστήμια τη Δευτέρα και την Τρίτη, από εκεί και πέρα δεν θα μπορεί να παρεμποδιστεί η ακαδημαϊκή λειτουργία των πανεπιστημίων».
Οπως επισημαίνουν οι πανεπιστημιακοί η καθυστέρηση της έναρξης της ακαδημαϊκής ζωής εκτός από το προφανές αντίκτυπο που έχει στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στους φοιτητές σηματοδοτεί και μία μεγάλη απώλεια κονδυλίων για το πανεπιστήμιο. «Θα πληρώσουμε και από πάνω», λένε χαρακτηριστικά, καθώς εκτός από τα ερευνητικά προγράμματα που έχουν πάει πίσω, τα ιδρύματα θα κληθούν να πληρώσουν και διάφορους εργολάβους που διαλύουν εργολαβίες λόγω καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων ή πληρώνοντας περισσότερα χρήματα από σχετικές ρήτρες. Αρμόδιο στέλεχος πανεπιστημίου είπε με νόημα στο «ΘΕΜΑ»: «Οταν για δύο μήνες τίποτε δεν λειτουργούσε, τώρα που θα βάλουμε μπροστά τις μηχανές θα έχει συσσωρευτεί δουλειά δύο μηνών, εκτός του ότι πρέπει να κάνουμε διάφορους διαγωνισμούς όπως για τη φύλαξη και την καθαριότητα, από την αρχή. Το πανεπιστήμιο είναι ένας μεγάλος οργανισμός και θέλει χρόνο για να μπει μπροστά».
Σε ό,τι αφορά πάντως τα τυπικά και με βάση τον νόμο, κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται στον οργανισμό του ιδρύματος. Η πραγματοποίηση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού εβδομάδων διδασκαλίας είναι ευθύνη του εκάστοτε διδάσκοντος του τμήματος ή της σχολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ