Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Αρβανιτόπουλος: «Το Κοράνι θα διδάσκονται οι μαθητές της Θράκης»

Το Κοράνι θα έχουν την δυνατότητα να διδαχθούν οι μαθητές που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, οι οποίοι φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης και έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί μια συνεπή πολιτική για να στηρίξει το θρησκευτικό χαρακτήρα της μειονότητας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, άλλαξε το νόμο για τους ιεροδιδασκάλους ενώ η διδασκαλία του Κορανίου θα γίνεται εντός του ωραρίου διδασκαλίας, χωρίς να εντάσσεται στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Σπουδών.

Το Κοράνιο θα διδάσκεται στους μαθητές-μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας από τους προσληφθέντες, κατά τη διαδικασία που ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4115/2013, ιεροδιδασκάλους, εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν, ενώ στους μαθητές θα δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία θα εκδίδεται από το διευθυντή του σχολείου, κατόπιν εισηγήσεως του διδάσκοντος ιεροδιδασκάλου ο οποίος και τη συνυπογράφει.

«Επιδιώκουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας πρότυπο σχέσεων ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες» τόνισε στην ομιλία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Αρβανιτόπουλος με θέμα «Θρησκευτική Ελευθερία και Ασφάλεια των Χριστιανικών Κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και στη Νότια Μεσόγειο».

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Έχουμε ήδη ολοκληρώσει την κατάρτιση και έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, με σκοπό να ρυθμιστεί με τον καλύτερο τρόπο και με ταυτόχρονη προστασία και σεβασμό του θεμελιώδους ατομικού δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, το ευαίσθητο θέμα της οργάνωσης και της απόκτησης νομικής μορφής θρησκευτικών κοινοτήτων/ομάδων. Η ρύθμιση της οργάνωσης μιας θρησκευτικής κοινότητας με συγκεκριμένο νομικό τύπο, επιλύει σωρευμένα προβλήματα δεκαετιών».

Η διάσκεψη είχε ως θέμα τη θρησκευτική ελευθερία και ασφάλεια των Χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και Νότια Μεσόγειο και διεξήχθη στη Βουλή παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών εκπροσώπων χωρών όπως η Αλγερία, η Τυνησία και ο Λίβανος.

Ο υπουργός Παιδείας κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση με στοχευμένες παρεμβάσεις, έχει θέσει ως στόχο την ρύθμιση -με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- του ατομικού δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, και για αυτό το λόγο αντίστοιχο νομοσχέδιο έχει τεθεί προς διαβούλευση. Ακόμα το υπουργείο Παιδείας τοποθέτησε και μισθοδοτεί στη Θράκη 240 ιεροδιδασκάλους, οι οποίοι φροντίζουν να διδάσκουν το Κοράνι σε μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας που έχουν πάρει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.

ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τις αλλαγές στο νόμο των ιεροδιδασκάλων ενώ οι μουσουλμάνοι βουλευτές και των δύο αυτών κομμάτων έβγαλαν ειδικές ανακοινώσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος, όπως επισημάνθηκε ενώ αντίθετο ήταν και το τούρκικο προξενείο.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπουργείου, «ο κ. Αρβανιτόπουλος με μεθοδικότητα φαίνεται ότι υλοποιεί αυτό που δεν τόλμησε να υλοποιήσει κανείς άλλος στη Θράκη γιατί φοβούνταν το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις των Τούρκων ή γιατί -πολύ απλά- η Θράκη είναι μακριά. Για τον Αρβανιτόπουλο, δεν είναι».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ