Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ασάφειες και σκιές μετά τη συμφωνία της Μάλτας

Ευρύ πεδίο ασάφειας εμφανίζει η νέα συμφωνία στην οποία η κυβέρνηση κατέληξε με τους εταίρους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, την περασμένη Παρασκευή. Οπως όλα δείχνουν, παραμένουν προς διευκρίνιση αρκετά ζητήματα. Κυβερνητικό στέλεχος απαντώντας σε ερώτηση, χθες, για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο και δεν αναμένεται να υπάρξει, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Οπως όλα δείχνουν, εκκρεμεί κύκλος διαβουλεύσεων για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα προκειμένου να δρομολογηθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι κομβικό σημείο στον καθορισμό ενός σαφέστερου χρονοδιαγράμματος αποτελεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ (20 – 23 Απριλίου).

Ο προσδιορισμός και η ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων για το χρέος ή η εξεύρεση, σε κάθε περίπτωση, της κατάλληλης φόρμουλας και διατύπωσης, που θα επιτρέψει να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είναι κομβικό σημείο στην εκκρεμή συζήτηση για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να παρέλθει και αυτή η διαπραγμάτευση χωρίς κάτι απτό στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει μετατοπιστεί από τη θέση της ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν όλες οι επιμέρους πτυχές πριν θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία και πριν ψηφιστούν τα μέτρα που αφορούν την περίοδο από το 2019 και μετά. Λεκτικά αυτό έχει ήδη διατυπωθεί και από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, με τη φράση ότι εάν δεν συμφωνηθούν μέτρα για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν και αφορούν περικοπές σε συντάξεις και μείωση του αφορολογήτου.

Κυβερνητικό στέλεχος, απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο κατά τον οποίο τα νέα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, σε σχέση με την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακριβώς πότε θα φέρει προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή. Αφησε, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να ψηφιστούν και, εφόσον δεν ληφθούν αποφάσεις για το χρέος στο πλαίσιο που η Αθήνα θεωρεί ότι έχει προσδιοριστεί, τότε τα ψηφισθέντα μέτρα να ακυρωθούν. «Δεν είναι κάτι δύσκολο, μπορούν να ακυρωθούν με έναν νόμο, μια γραμμή κειμένου», ήταν η σχετική αναφορά. Πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιμένει ότι είναι εφικτό το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του μήνα, που θα επιτρέψει την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup στις αρχές Μαΐου για την τυπική επικύρωση της συμφωνίας και θα ανοίξει τον δρόμο για συνολική συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο και το χρέος μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Στην Κεντρική Επιτροπή

Η κυβέρνηση προχωρεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με τον κ. Τσίπρα να έχει εξασφαλίσει τη συντριπτική υποστήριξη της Κεντρικής Επιτροπής στον σχεδιασμό του (η πρόταση της πλειοψηφίας εγκρίθηκε με 113 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 12 λευκά), ενώ το κείμενο συμβολής που κατατέθηκε με 13 υπογραφές στελεχών, ανάμεσά τους ο Ν. Φίλης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Θ. Δρίτσας, δεν ετέθη καν σε ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης προεξοφλεί την ψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, ακόμα και αν έχουν διατυπώσει στο παρελθόν ενστάσεις επί συγκεκριμένων παραμέτρων της διαπραγμάτευσης, καλύπτονται, πλέον, από την απόφαση του ανώτατου κομματικού οργάνου.

Οι ημερομηνίες – κλειδιά για τη συμφωνία 

  • 21-23 Απριλίου : Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ και συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
  • 24 Απριλίου: Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα
  • Αρχές Μαΐου: Ψήφιση των μέτρων
  • 22 Μαΐου: Eurogroup



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ