Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι χιλιάδες υποψήφιοι. Όπως όλα δείχνουν οι εκπλήξεις που περιμένουν τους υποψηφίους θα είναι πολλές κυρίως στα τμήματα των Τεχνικών Ιδρυμάτων και των Στρατιωτικών Σχολών.
Όσον αφορά στις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων οι οποίες ανακοινώνονται την ερχόμενη ερχόμενη εβδομάδα, φαίνεται πως άνοδος των βάσεων αναμένεται για αρκετά υψηλόβαθμα τμήματα όπως Νομικά, Πολυτεχνικά και Οικονομικά, πτώση εκτιμάται ότι θα υπάρχει στις Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές Σχολές. Στις Στρατιωτικές θα υπάρχουν αυξομειώσεις, ανάλογα με το αν αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι θέσεις των εισακτέων.
Το εύρος της ανόδου ή της πτώσης των βάσεων ανά τμήμα θα μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων, αλλά και μόλις κατατεθούν τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων με τις προτιμήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.
Για τις Στρατιωτικές Σχολές, σε ορισμένα τμήματα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον αριθμό των εισακτέων. Ως εκ τούτου η κίνηση των βάσεων δεν θα είναι ενιαία. Στις Σχολές Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι.
Μικρή άνοδος των βάσεων αναμένεται στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοικ. Αεροπορίας, στο Οικονομικό (ΣΣΑΣ) και στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, όπου έχουν μειωθεί οι θέσεις εισακτέων.Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στις Σχολές ναυτικών Δοκίμων, Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού.
Έντονο ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων υπάρχει για τα τμήματα των ΤΕΙ που εξασφαλίζουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Σε ορισμένα τμήματα όπως Φυσικοθεραπείας , Λογοθεραπείας, Αισθητικής, Κοσμητολογίας και Μαιευτικής η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων φαίνεται πως οδηγεί σε μείωση του ανταγωνισμού. Αντίθετα σε ορισμένα τμήματα του 5ου πεδίου, όπως Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής δεν αποκλείεται να σημειωθεί άνοδος των βάσεων εξαιτίας των καλύτερων επιδόσεων των υποψηφίων.