Συνεχίζει να αυξάνεται η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. Στην Ελλάδα το δεκαετές κρατικό ομόλογο είναι πλέον μια «ανάσα» από το 3,7%, όταν προ έτους κατέγραφε απόδοση 0,920%. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 2,35% και το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 3,75%.
Η άνοδος των αποδόσεων -στο μέτρο και στο βαθμό που δεν θα αποδειχθεί πρόσκαιρη- γεννά εύλογα ερωτήματα αναφορικά με την άνοδο του κόστους αναχρηματοδότησης του χρέους στην ελληνική οικονομία.
Το ερώτημα αυτό δεν είναι τόσο πιεστικό από πλευράς δημοσίου χρέους καθώς είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού δανεισμού είναι μακράς διάρκειας, έχει σταθερούς ή αντισταθμισμένους και ιδιαίτερα ευνοϊκούς/ προτιμησιακούς όρους ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η ύπαρξη ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος.
Πλέον, η εκδοτική στρατηγική – σε συνέχεια της παρούσας έκδοσης, της διπλής ομολογιακής έκδοσης του Σεπτεμβρίου του 2021 και της ανταλλαγής ομολόγων του περασμένου Δεκεμβρίου – έχει βασικό στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών ομολόγων και της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς.
Οι προσδοκίες για ταχύτερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις αυξήσεις επιτοκίων να ξεκινούν εντός του Ιούλιου 2022 και το τέλος των αρνητικών βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας να έρχεται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, έχουν οδηγήσει σε ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα, ανεβάζοντας σημαντικά τα κόστη δανεισμού τόσο για τα κράτη όσο και για τις εταιρείες. Η ΕΚΤ, όπως και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δίνει μεγαλύτερο βάρος στην εκτόξευση του πληθωρισμού παρά στη μείωση της ανάπτυξης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενεργειακό σοκ και για αυτόν τον λόγο δεν θα καθυστερήσει τη σύσφιγξη της πολιτικής της. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη άγγιξε το ρεκόρ του 7,5% τον Απρίλιο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Πάτρα – Γ. Λέων σε Π. Κουσουλό: Τι απάντησε για τις υποστάσεις στον οπίσθιο κορμό και το πρόσωπο της Τζωρτζίνας – “Δεν είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε”
- Πάτρα: Τι ψάχνουν (τώρα) για Μαλένα και Ίριδα