Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ασθενείς με Covid-19 στην Εντατική: Αναζήτηση θεραπείας σε αχαρτογράφητα νερά

Τι ξέρουμε και τι ελπίζουμε να μάθουμε μελετώντας αυτή την πρωτόγνωρη «καταιγίδα κυττοκινών» που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 σε όσους νοσούν βαριά και καταλήγουν να δίνουν μάχη για τη ζωή τους στη Εντατική εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας –Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Αττικόν», Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, Συντονιστής της Ομάδας Μελέτης Σήψης, μιλώντας στη δημοσιογράφο υγείας, Αλεξία Σβώλου.

Της Αλεξίας Σβώλου

Επέστρεψε πριν λίγες ημέρες από το εξωτερικό και όπως κάθε ταξιδιώτης είναι σε καραντίνα στο σπίτι του, συνεχίζοντας τις έρευνες του για τον τρόπο δράσης του πανδημικού ιού.

Μιλάμε στο τηλέφωνο και μου λέει: «Με τον κορωνοϊό, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και για να τον κατανοήσουμε πρέπει να ξεχάσουμε ότι ξέραμε μέχρι τώρα για τους μηχανισμούς σήψης. Το ίδιο ισχύει και για τα βαριά περιστατικά με Covid 19 που διασωληνώνονται και μπαίνουν στην εντατική, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά για να τους σώσουμε και να υιοθετήσουμε διαφορετική προσέγγιση από αυτή που εφαρμόζουμε στα περιστατικά της εντατικής. Ο ασθενής με Covid-19 που καταλήγει στην ΜΕΘ διασωληνωμένος δεν είναι ο κλασικός ασθενής της ΜΕΘ. Είναι άλλης φύσης ασθενής, και δεν μπορούμε να τον σώσουμε εφαρμόζοντας τον κλασικό «μπούσουλα» που ακολουθούν συνήθως οι εντατικολόγοι. Αυτή είναι μια τεράστια δυσκολία…».

Τον ρωτώ πόσοι από τους ανθρώπους που θα νοσήσουν από Covid-19 θα βρεθούν σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά, κι απαντά: «Στο νοσοκομείο μπαίνουν οι ασθενείς που παρουσιάζουν πνευμονία-οι άλλοι παραμένουν σπίτι με ήπια συμπτώματα για παρακολούθηση. Από αυτούς λοιπόν που θα εισαχθούν στο νοσοκομείο ένα 30% θα εξελιχθεί άσχημα. Είναι τα περιστατικά που θα «στραβώσουν», που θα χρειαστούν διασωλήνωση, θα μπουν στη ΜΕΘ, θα κινδυνέψουν να πεθάνουν. Και ξέρεις, δεν επιδεινώνονται όλοι το ίδιο, η επιδείνωση είναι εξατομικευμένη. Με αυτόν τον ιό, τίποτα δεν είναι σαν αυτά που ξέραμε…»

Συνεχίζοντας τον ρωτώ για την καταιγίδα των κυττοκινών, αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο που κρύβεται πίσω από τη ραγδαία επιδείνωση.

Ο καθηγητής παθολογίας-Λοιμώξεων Βαγγέλης Γιαμαρέλλος απαντά: «Αυτό το φαινόμενο που έχουμε περιγράψει σαν καταιγίδα κυττοκινών συμβαίνει μέσα στο πρώτο 10ήμερο από τη στιγμή που το άτομο προσβάλλεται από τον κορωνοϊό. Και είναι πρωτόγνωρο γιατί πρώτα ο ιός επιτίθεται στα λεμφοκύτταρα όποτε καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και γι αυτό δεν περιμένεις αυτή την καταιγίδα κυττοκινών που προκαλεί υπερφλεγμονώδες σύνδρομο προσβάλλοντας την καρδιά και τους πνεύμονες. Είναι παράδοξο να συμβαίνουν αυτά τα δύο μαζί. Και δεν ξέρεις σε ποιόν θα συμβεί, ποιοι από τους ασθενείς που θα εισαχθούν για νοσηλεία θα παρουσιάσουν αυτήν την επιδείνωση. Αν όμως πάμε την έρευνα ένα βήμα παρακάτω και καταφέρουμε να εντοπίσουμε εγκαίρως το «προφίλ» του ασθενή που θα έχει αυτήν την εξέλιξη, τότε θα μπορούμε να δράσουμε προληπτικά και να αλλάξουμε την πορεία της νόσου».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ