Όταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ο Βασίλης Κικίλιας φόρεσε τις φανέλες του Πανιωνίου, του Ιωνικού, της ΑΕΚ και του Απόλλωνα Πατρών είχε ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα…
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Οι καθυστερήσεις εκταμιεύσεων από το πρόγραμμα «Αιγίς» τινάζει στον αέρα το φετινό αντιπυρικό πρόγραμμα «εκτοξεύοντας» τα νεύρα του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας!
Ήταν ένας παίκτης που εκμεταλλευόταν τα γρήγορα πόδια του για να κάνει όσα έπρεπε μέσα στο γήπεδο, είτε να σκοράρει είτε να παίξει άμυνα. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και στην πολιτική καριέρα του και ειδικότερα από τον περασμένο Ιούνιο όταν του ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σε αυτούς τους οκτώ μήνες είχε δίπλα στο γραφείο του, με θέα τη λεωφόρο Κηφισίας, ένα… δέρμα κατσίκας! Στην αρχαία Ελλάδα «αιγίδα ή αιγίς ονομαζόταν το δέρμα κατσίκας και κατά προέκταση η ασπίδα, όταν αυτή καλυπτόταν από τέτοιο δέρμα». Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποιο γούρι ή φετίχ που κουβαλάει από τα χρόνια του μπάσκετ ή της Ιατρικής Σχολής όπου σπούδασε, αλλά για το πρόγραμμα «Αιγίς», σύμφωνα με το οποίο η Πολιτική Προστασία θα αξιοποιήσει περίπου 2 δισ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού που θα αποτελεί την «ασπίδα» της χώρας μας στην κλιματική κρίση αλλά και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.
Βαρύ πρόγραμμα
Όσο όμως και αν ο «γοργοπόδαρος» Βασίλης Κικίλιας προσπαθεί να «τρέξει», παραδέχεται ότι «είναι ένα βαρύ πρόγραμμα 2,1 δισ. ευρώ. Πράγματι, αυτά τα τέσσερα χρόνια γνωρίζοντας ότι αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ βαρύ και δύσκολο, απαιτούνταν πολλές προσπάθειες προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά, όπως είπε και σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του για τη «σύμβαση παραλαβής 13 Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων, τα οποία θα βρίσκονται στο πεδίο φυσικών καταστροφών (δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κ.ά.) με σκοπό τον επιτόπιο διοικητικό και επιχειρησιακό συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας». Σε άλλη ομιλία του, κατά τη διάρκεια παραλαβής δύο πυροσβεστικών σκαφών παρουσία του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι «στο πρόγραμμά μας μέχρι τις 31.12.2023 προκηρύξαμε διαγωνισμούς που έφτασαν τα 800.000 ευρώ. Κύριε πρόεδρε, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι στο τέλος Μαρτίου πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων θα έχουμε προκηρύξει σε διαγωνισμούς όλο το πρόγραμμα ‘‘Αιγίς’’».
Καμία ενίσχυση
Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά για τη θωράκιση της χώρας μας και ειδικότερα για την αντιπυρική περίοδο που έρχεται; Ότι το καλοκαίρι του 2024 δεν θα υπάρξει ενίσχυση για το Πυροσβεστικό Σώμα από τα κονδύλια του προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη βοήθεια 40 μικρών οχημάτων πυρόσβεσης μέσω διαγωνισμού, ο οποίος «ωρίμασε» το καλοκαίρι του 2023, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα την έχει το… 2027! Όπως γίνεται κατανοητό, όσο και αν λέει αλήθεια ο κ. Κικίλιας περί ενός δυσκίνητου προγράμματος, και αυτό το καλοκαίρι θα είναι χωρίς σοβαρή υλικοτεχνική βοήθεια. Βέβαια, οι παροικούντες το κτίριο «Φάρος» γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα του προγράμματος, αλλά και των ανθρώπων που το χειρίστηκαν πριν από τον κ. Κικίλια. Ο προκάτοχός του, και νυν υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική Χρήστος Στυλιανίδης, δεν «έτρεξε» τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να είναι σχεδόν αδρανές. Αντίθετα, ο ίδιος φρόντιζε να κάνει -το ένα μετά το άλλο- ταξίδια σε διάφορες χώρες του εξωτερικού προσβλέποντας σε συνεργασίες για επιπλέον προσωπικό, το οποίο, όπως έχουν δείξει τα γεγονότα, στο πεδίο των πυρκαγιών είναι μόνο μια μικρή «επιχειρησιακή ανάσα» για «τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως και της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που πάνε το πρωί στη δουλειά τους και δεν είναι σίγουρο ότι θα γυρίσουν το βράδυ», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει στην εκδήλωση για την παραλαβή των πυροσβεστικών πλοίων ο κ. Κικίλιας.
Όλη αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να έχει επηρεάσει, εμφανέστατα, τη συμπεριφορά του. Άνθρωποι που τον ήξεραν από την εποχή που «αλώνιζε» στα γήπεδα του μπάσκετ και στα επόμενα βήματά του, πάντα έλεγαν ότι «ο Βασίλης είναι ένας άνθρωπος που αποπνέει ευγένεια και είναι χαμηλών τόνων».
Εντάσεις
Επίσης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις δημόσιες εμφανίσεις του και στον πολιτικό λόγο του είναι πολύ μετρημένος, χωρίς κορώνες και ακρότητες. «Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις πολιτικές που εφαρμόζει στα υπουργεία όπου έχει θητεύσει, ο Βασίλης Κικίλιας δεν έχει έρθει ποτέ στη Βουλή να προκαλέσει, ενώ σέβεται τους συνομιλητές του όταν είναι καλεσμένος, π.χ., σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή», λέει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» βουλευτής της αντιπολίτευσης.
Όμως τον τελευταίο καιρό στο κτίριο «Φάρος» τα πράγματα δεν κυλούν ήρεμα. Πληροφορίες από περισσότερες από μία πηγές έλεγαν ότι «μιλάει και συμπεριφέρεται άσχημα σε συνεργάτες του. Έχει πολλές ‘‘εκρήξεις’’, ενώ ακόμη και σε συσκέψεις καταφέρεται προσωπικά εναντίον αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος μιλώντας με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και σε προσωπικό επίπεδο». Η συμπεριφορά αυτή δεν έχει περάσει απαρατήρητη και αποτελεί συχνά – πυκνά θέμα συζήτησης μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Μάλιστα, στελέχη με χρόνια εμπειρίας λένε χαρακτηριστικά ότι «αν υπάρχει τέτοιο κλίμα σε μια χρονική περίοδο που η επιχειρησιακή πίεση είναι μικρή, τι θα γίνει όσο πλησιάζει το καλοκαίρι που το σύστημα θα δοκιμάζεται καθημερινά και θα λειτουργεί στο ‘‘κόκκινο’’; Τότε ο υπουργός, ως επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας, θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα δίνει το παράδειγμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας, ώστε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση». Πάντως, λόγω της κατάστασης και του κλίματος που επικρατεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις αρκετών ατόμων που αναζητούν δίοδο… διαφυγής, όπως όπως, από τον «Φάρο».