Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ασυλία στον σεκιουριτά του Πολάκη: Οι ευθύνες τής εισαγγελίας Διαφθοράς και η µη εξέταση µαρτύρων

Τι απαντά η Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας σε ό,τι αφορά τη µη κλήση των μαρτύρων.

Του Πέτρου Κουσουλού

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς ευθύνονται για το «φιάσκο» της διερεύνησης της υπόθεσης με τον διαβόητο σεκιουριτά του Παύλου Πολάκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ), ο οποίος φέρεται επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ να ενθυλάκωσε περί τα 8.000.000 ευρώ με αδιαφανείς μεθόδους. Αυτό δείχνει η απάντηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) στη δημοσιογραφική έρευνα που φιλοξενήθηκε στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Μ» της 19ης Απριλίου 2020. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αποκαλυπτόταν η πρωτοφανής και δυσεξήγητη κωλυσιεργία των αρμόδιων Αρχών να διερευνήσουν μια υπόθεση μείζονος σημασίας στην οποία εμπλέκεται η πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς δύο (σχεδόν) χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών και την κατάθεση των καταγγελιών το αρμόδιο προανακριτικό κλιμάκιο δεν είχε καλέσει για κατάθεση τους καταγγέλλοντες.

Η απάντηση της ΕΑΔ και τα ερωτηµατικά

Όπως αποκάλυψε η «Μ» στις 5 Μαρτίου 2020 το μικτό κλιμάκιο ερευνών το οποίο υπαγόταν στη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου και πλέον στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας με επικεφαλής τον κ. Αγγελο Μπίνη, έστειλε τα στοιχεία της υπόθεσης στους εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι διενεργούν τη σχετική έρευνα. Από τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης αποκαλύφθηκε ότι ο σχετικός φάκελος επέστρεψε στην εισαγγελική Αρχή χωρίς να έχουν κληθεί οι καταγγέλλοντες ως μάρτυρες σε μια υπόθεση η οποία όζει από πλούσιο παρασκήνιο. Μάλιστα, η «Μ» δημοσιοποίησε την αίτηση που είχαν καταθέσει (στις 24.12.2019) ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιώργος Δελλής και ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου, Σταμάτης Πουλής, προς τον κ. Μπίνη ζητώντας να πληροφορηθούν την πορεία της έρευνας αλλά και –κυρίως- τους λόγους που δεν έχουν κληθεί να εξεταστούν ως μάρτυρες παρά το γεγονός ότι από το 2017 έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση και συγκροτήθηκε Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου για την διακρίβωση των καταγγελιών.

Στην απάντησή της ΕΑΔ προς την «Μ» αναφέρεται ότι στις 8 Ιανουαρίου 2020 η Ανεξάρτητη Αρχή απάντησε προς τον κ. Δελλή αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη δικογραφία τελεί υπό την εποπτεία των εισαγγελέων Διαφθοράς και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παρασχεθεί η παραμικρή ενημέρωση σε ό,τι αφορά την πορεία της.

εισαγγελία Διαφθοράς Πολάκη

εισαγγελία Διαφθοράς Πολάκη

εισαγγελία Διαφθοράς Πολάκη

 

Την ίδια στιγμή σε απάντηση της ΕΑΔ προς τη «Μ» αποκαλύπτεται ότι το «φιάσκο» της μη εξέτασης μαρτύρων σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τον σεκιουριτά του ΚΕΕΛΠΝΟ και τα 8.000.000 ευρώ που φέρεται να εισέπραξε παράνομα οφείλεται σε ενέργειες της εισαγγελικής Αρχής στην οποία επικεφαλής είναι η κ. Ελένη Τουλουπάκη! «… Οσον αφορά στις αναφορές του άρθρου σας σχετικά με την εμπλοκή της Αρχής στη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση σας επισημαίνουμε ότι η εποπτεία, η καθοδήγηση και ο συντονισμός των ενεργειών των ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων που διενεργούν την εν λόγω προκαταρκτική εξέταση, σε εκτέλεση της σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, ανήκει, σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διατάξεις του ΚΠΔ και του ν.4022/2011, στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς».

Με απλά λόγια, η Ανεξάρτητη Αρχή ρίχνει το μπαλάκι στους εισαγγελείς Διαφθοράς σε ό,τι αφορά την εξόφθαλμη παρατυπία, η οποία προκύπτει από τη διενέργεια μιας προκαταρκτικής έρευνας χωρίς την κλήση των μαρτύρων και των καταγγελλόντων!

Την ίδια στιγμή στη διάθεση της εφημερίδας βρίσκεται έγγραφο, με ημερομηνία 12-12-2017, το οποίο υπογράφει η Μαρία Παπασπύρου το οποίο καταγράφει αναλυτικά τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να είχε προχωρήσει το Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των καταγγελιών. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι αντικείμενο του ελέγχου είναι η διακρίβωση της ουσιαστικής βασιμότητας των καταγγελιών, καθώς και ότι μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης το μικτό κλιμάκιο «θα υποβάλει σχετική έκθεση» στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Η δημοσιογραφική έρευνα καταδεικνύει ότι η προκαταρκτική εξέταση (το περιεχόμενο της οποίας αγνοείται) ολοκληρώθηκε την 5η Μαρτίου και η υπόθεση επέστρεψε στους αρμόδιους εισαγγελείς χωρίς να έχουν κληθεί οι μάρτυρες (εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης). Η απάντηση της ΕΑΔ δείχνει ως υπεύθυνους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη το γραφείο της Ελένης Τουλουπάκη, η οποία με τη σειρά της δεν έχει απαντήσει ακόμη για τη προφανή δικονομική πλημμέλεια.

Η Υπόθεση

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017 οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ προσέφυγαν, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, στη Δικαιοσύνη για τις «χρυσές απολαβές» της εταιρείας σεκιούριτι «ΤΡΙΠΛ – ΕΣ / ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΕΡΒΙΣΕΣ & ΣΟΛΟΥΣΙΟΝΣ» και δικαιώθηκαν. Η εταιρεία Security επανήλθε και προσέφυγε κατά της 5456/2017 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η προσφυγή απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, όμως, καταθέτηκε αίτηση διόρθωσης με νέα προσφυγή, η οποία επίσης απορρίφθηκε τον Νοέμβριο του 2017. Εν ολίγοις, η δικαστική απόφαση διάταξε την αντικατάσταση της εταιρείας security με άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του δυτικού κόσμου η απόφαση που εξοικονομεί αρκετά εκατομμύρια από τον δημόσιο κορβανά θα γινόταν σεβαστή. Στην Ελλάδα όχι. Στο μεσοδιάστημα οι καταγγελίες των εργαζομένων αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις κοινοποιήθηκαν και στο γραφείο της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου. Αυτονόητο, λοιπόν, θα ήταν η κ. Παπασπύρου να ελέγξει όλους εκείνους οι οποίοι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους συνέχιζαν να ζημιώνουν τα ταμεία του Οργανισμού. Τι συνέβη; Ακριβώς το αντίθετο. Με αναφορά της η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο του δικαστή, ο οποίος είχε εκδώσει την απόφαση του Ιουλίου του 2017.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ