Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αθανάσιος Πλεύρης: «Οι ένοχοι των ταραχών να απελαθούν»

Ο βουλευτής Α’ Αθήνας της Ν∆ Αθανάσιος Πλεύρης µιλά στην «ΜΠΑΜ» για το προσφυγικό, τα ελληνοτουρκικά αλλά και για επίκαιρα κοινωνικά θέµατα

Να βρεθούν οι ένοχοι για τη φωτιά στη Μόρια και να απελαθούν, ζήτα με συνέντευξή του στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο βουλευτής Α’ Αθήνας της Νέας ∆ημοκρατίας, Αθανάσιος Πλεύρης, ο οποίος μιλά εφ’ όλης της ύλης και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά.

Ρεπορτάζ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ   

Κύριε Πλεύρη, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θέλει πιο δυναμική απάντηση στις προσκλήσεις της Τουρκίας. Να το πω διαφορετικά, «βυθίσετε το ‘‘Oruc Reis’’». Το συμμερίζεστε αυτό; 

Η ελληνική κυβέρνηση ορθώς προσπαθεί να εξαντλήσει τη διπλωματική  οδό με τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας, την ενίσχυση των διεθνών μας σχέσεων και συμφωνιών, αλλά πάντοτε είμαστε έτοιμοι να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας δίκαια. Ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψεις ένα θερμό επεισόδιο είναι να είσαι έτοιμος να το αντιμετωπίσεις και εμείς είμαστε.

Έχουμε ακούσει διεθνολόγους, ειδικούς αναλυτές να λένε ότι η σύγκρουση με την Τουρκία είναι αναπόφευκτη, διότι αυτό ουσιαστικά έχει υποσχεθεί ο Ερντογάν στους οπαδούς του. Εσείς τι βλέπετε; 

Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαρύ ποινικό μητρώο. Η ιστορία της είναι γεμάτη από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους, ή σηκώνει ο Τούρκος το χέρι του και σκύβεις το κεφάλι ή σηκώνει το χέρι του και σηκώνεις και εσύ το χέρι και καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσει. Εμείς ελπίζουμε και επιθυμούμε αποκλιμάκωση, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας δίκαια.

Εξαγγέλλεται από τον πρωθυπουργό το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Είμαστε αναγκασμένοι λόγω Τουρκίας. Η οικονομία έχει πληγεί από την πανδημία. Υπάρχουν, δε, και οι δεσμεύσεις από τα μνημόνια της κρίσης, π.χ. το Υπερταμείο. Σωτηρία υπάρχει για την οικονομία; Ανάκαμψη θα δούμε ή θα το ξεχάσουμε; 

Με την Τουρκία ποτέ δεν πρέπει να το ρισκάρουμε, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτό ενισχύουμε τις Ενοπλες ∆υνάμεις. Οι αγορές δείχνουν μία πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική  οικονομία και τα μηνύματα πριν από την πανδημία της COVID-19 ήταν ιδιαιτέρως θετικά. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υλοποιούσε στο έπακρο τις προεκλογικές  μας δεσμεύσεις, με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και προσέλκυση επενδύσεων. Στην κορύφωση της πανδημίας στηρίχθηκε ο εργαζόμενος και οι επιχειρήσεις με άνω των 20 δισ. ευρώ και διασφαλίστηκαν για τη χώρα άνω των 70 δισ. ευρώ. Ακόμη και τώρα θα υπάρξουν μέτρα συνέχισης της στήριξης των πολιτών. Η πανδημία δημιουργεί παγκόσμια ύφεση, αλλά η κυβέρνηση θωρακίζει τη χώρα και θέτει τις βάσεις της γρήγορης ανάκαμψης.

Θέλω, κύριε Πλεύρη, να μου σχολιάσετε φαινόμενα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό που είπε ο παίκτης του «Big Brother» για τον βιασμό, το κίνημα κατά της μάσκας για τον κορωνοϊό και το κίνημα κατά των εμβολίων.

Ο βιασμός είναι από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα και δεν μπορούμε να αφήνουμε υπονοούμενα ούτε τύπου αστείου ή αστοχίας. Την πίστη μας στην απαλλαγή από σύνδρομα υποτίμησης των γυναικών και  τον σεξισμό πρέπει να τη δείχνουμε σε κάθε στάση ζωής μας. Να ενοχλούμαστε και να εξοργιζόμαστε για αθλιότητες που λέγονται σε ένα παιχνίδι, αλλά να είμαστε ευαίσθητοι και όταν υπάρχουν καταγγελίες ότι πρέσβης φίλης χώρας της αριστεράς παρενοχλεί γυναίκες. Η αριστερά να μάθει, επιτέλους, ότι η στήριξη της γυναίκας δεν είναι αλά καρτ και ότι σίγουρα δεν είναι θέμα φύλου να ξέρεις αριθμητική. Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τις θεωρίες συνωμοσίας τα πράγματα είναι απλά. Στο βαθμό που η μη τήρηση των μέτρων θα αφορούσε μόνο τον καθένα ατομικά θα ήταν τελείως αδιάφορο τι πράττει ο καθένας. Στον βαθμό που οι πράξεις του ενός επηρεάζουν τη ζωή και υγεία των άλλων η συζήτηση τελειώνει.

Πώς βλέπετε την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μόρια και γενικότερα το μεταναστευτικό;

Όποιος έρχεται στην ελληνική επικράτεια για να ζητήσει άσυλο οφείλει να σέβεται τους νόμους. Η ελληνική ∆ημοκρατία δεν απειλείται. Οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν, να τιμωρηθούν και μετά να απελαθούν. Όσοι ανέχονταν ή δεν αντέδρασαν πρέπει να χάσουν το δικαίωμα να λάβουν άσυλο. Η κυβέρνηση ορθά περιόρισε τις μεταναστευτικές ροές με άρτια φύλαξη συνόρων και σε Έβρο και σε νησιά. ∆ημιουργεί  κλειστά κέντρα και ξεκαθαρίζει ότι ευπρόσδεκτοι είναι μόνο όσοι πληρούν προϋποθέσεις ασύλου. Με την ένταση με την Τουρκία που υποθάλπει όλα όσα γίνονται στις ροές και στις δολιοφθορές αλλά και λόγω COVID-19  οφείλουμε να επανεξετάσουμε το θέμα της ροής στην ενδοχώρα. Η λαθρομετανάστευση είναι πρωτίστως θέμα εθνικής ασφάλειας. Όταν κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια των Ελλήνων ή η υγεία των πολιτών οι κραυγές του δήθεν ανθρωπισμού πρέπει να υποχωρήσουν. Όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ πρέπει σαφώς να γνωρίζει ότι κρατείται σε κλειστά κέντρα και ο μόνος δρόμος είναι αυτός της επιστροφής στην πατρίδα του και όχι της εισόδου στην ελληνική επικράτεια και την ΕΕ.

Να κλείσω με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Εσείς που ήσασταν στην Προανακριτική, πείτε μας πού βρίσκεται πλέον η υπόθεση και αν θα περιμένουμε άλλες διαδικασίες στη Βουλή, π.χ. Εξεταστική για τα όσα μάθαμε μετά για τον κ. Παππά κ.λπ. 

Ο ρόλος της Βουλής ως εισαγγελέα ολοκληρώθηκε και η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου για την Ανάκριση. Εμείς με τα στοιχεία που είχαμε ασκήσαμε τη δίωξη στον φερόμενο ηθικό αυτουργό, όπως άσκησε και η ∆ικαιοσύνη στη φερόμενη φυσικό αυτουργό. ∆ηλαδή Βουλή και ∆ικαιοσύνη είχαν κοινή αντίληψη ότι η υπόθεση πρέπει να πάει σε ανάκριση. Κάποιοι δεν ήθελαν ο φυσικός δικαστής να εξετάσει την υπόθεση.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Nήσος Άμοργος 2020: Άνθρωποι και ανθρωπάκια 

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Ζήτησα εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ