Το μοναδικό Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για τρίτη χρονιά από τις 5 έως τις 10 Απριλίου, με θέμα: «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη» (“Evolving with science”).
Σύμφωνα με την φιλοσοφία των εμπνευστών του Athens Science Festival: “H καταπολέμηση ασθενειών, η ψηφιακή επικοινωνία και η εφεύρεση υλικών με ιδιότητες που πριν από κάποιες δεκαετίες θα φάνταζαν μαγικές, αλλάζουν τη ζωή μας προς το καλύτερο. Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή και η εξαφάνιση των ειδών, συνέπειες και αυτές της προόδου, μεταμορφώνουν τη Γη σε κάτι διαφορετικό από εκείνο που γνώρισαν οι πρόγονοί μας. Ωστόσο, το ποιος εξελίσσει ποιον γίνεται όλο και πιο ασαφές. Η επιστήμη προοδεύει για να μας υπηρετήσει ή εμείς αλλάζουμε για να την ακολουθήσουμε; Οι εξελίξεις προσαρμόζονται στις ανάγκες μας ή μήπως μας υπαγορεύουν καινούργιες”;
Το Athens Science Festival 2016 ανοίγει με μία μοναδική ομιλία ‘Πόσο Νεάντερταλ είμαστε;’ από έναν εκλεκτό καλεσμένο, τον πρώτο επιστήμονα που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα του Νεάντερταλ, τον Σβάντε Πεέμπο, διευθυντή του Τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας ο οποίος θα μοιραστεί με το κοινό τις ανακαλύψεις του, που εδώ και τρεις δεκαετίες ρίχνουν φως στο μονοπάτι της εξέλιξης που οδήγησε στους σημερινούς ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.
Σε επικοινωνία του ereportaz με έναν εκ των διοργανωτών του Athens Science Festival 2016, κ. Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο, τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με θέματα της επιστήμης μέσω των οποίων ο κόσμος θα αποκτήσει άποψη επί του θέματος. «Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ κοινωνίας και επιστήμης. Η κοινωνία, οδηγεί την τεχνολογία και την επιστήμη».