Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Αβραμόπουλος για την προεδρία της Δημοκρατίας

Με το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου να φαντάζει ως το πρώτο φαβορί για την προεδρία της Δημοκρατίας, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ANEΛ δείχνει να έχει καταλήξει σε πολιτικό άνοιγμα στον μεσαίο χώρο ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που αναμένονται μετά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ο επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρείται το πρώτο φαβορί ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται να μη βιάζεται στην ανακοίνωσηΣτο Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το θέμα, εκτιμώντας ότι προέχουν άλλες κινήσεις. Για το λόγο αυτό άλλωστε το Μαξίμου έσπευσε να ανακοινώσει την Πέμπτη ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι συζητήσεις για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Οι περισσότεροι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σχεδόν προεξοφλούν (ακόμη και με δημόσιες δηλώσεις τους) ότι η επιλογή της κυβέρνησης θα είναι ο επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ωστόσο κρατούν και μια επιφύλαξη, γεγονός που οδηγεί ορισμένους να πιστεύουν ότι ίσως το όνομα έπεσε για να αποπροσανατολιστεί το μιντιακό ενδιαφέρον και να οδηγηθούμε σε λύση-έκπληξη.

Ωστόσο η επιλογή του κ. Αβραμόπουλου μοιάζει ελκυστική για δύο κυρίως λόγους μετά την άρνηση Καραμανλή για την προεδρία: Αφενός σηματοδοτεί το άνοιγμα σε μετριοπαθείς δυνάμεις του κέντρου, αφετέρου απελευθερώνει την θέση του επιτρόπου ώστε να τοποθετήσει εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναν δικό του άνθρωπο, με πιθανότερο τον Γιάννη Μηλιό. Έχει ακουστεί και το όνομα του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ωστόσο έχει καταλάβει την θέση του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου και θα είναι μάλλον άτοπο να την χάσει η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την εικόνα για λύση Αβραμόπουλου έχουν και στη Νέα Δημοκρατία καθώς ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του κόμματος και επίτροπο προκειμένου να τον διαβεβαιώσει ότι θα τον στηρίξει εφόσον προταθεί. Από την άλλη πλευρά, ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας, που υπήρξε η αρχική επιλογή Σαμαρά και απέτυχε να εκλεγεί στις 3 ψηφοφορίες του Δεκεμβρίου, φέρεται έτοιμος να ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος. Το ΠΑΣΟΚ επίσης πιστεύει ότι ο Τσίπρας για λόγους καθαρά πολιτικούς θα ανακοινώσει Αβραμόπουλο, ωστόσο ο Ευ. Βενιζέλος διεμήνυσε πως δεν προτίθεται να τον υπερψηφίσει.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάει λίγο πίσω το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία, ως είθισται. Την Τρίτη 3/2 θα μεταβεί στη Ρώμη για να συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Η Βουλή θα ανοίξει την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, και την Πέμπτη 6/2 θα γίνει η εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως προέδρου της Βουλής και του προεδρείου.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή (7,8,9 Φεβρουαρίου) θα έρθουν για ανάγνωση και ψήφιση οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να υπερψηφιστούν τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Την εβδομάδα που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει να μεταβεί στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Φρανσουά Ολάντ, ενώ την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου θα παραστεί για πρώτη φορά στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Έτσι, η ημερομηνία της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετατίθεται πιθανότατα για την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου. Στην πρώτη αυτή ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι. Είναι πιθανόν, αν το πρόσωπο είναι ευρύτερης αποδοχής θα περάσει άνετα και να εκλεγεί από την πρώτη. Αν απαιτηθεί δεύτερη ψηφοφορία, όπου χρειάζονται 151 βουλευτές, αυτή θα γίνει εντός πέντε ημερών, ήτοι στις 18 Φεβρουαρίου.

Πηγή: zougla

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ