Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Αύριο Παρασκευή η συνεδρίαση της μικτής Επιτροπής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διοργανώσει την Παρασκευή συνεδρίαση της μικτής Επιτροπής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA / ΚΟΣΔ) σε βιντεοδιάσκεψη για να “συζητήσει την προοπτική ενδεχόμενης επιστροφής των ΗΠΑ” σε αυτήν, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

“Στη μικτή επιτροπή της οποίας θα προεδρεύσει, εκ μέρους του Ύπατου Εκπρόσωπου της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και πολιτικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Ενρίκε Μάρα, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και του Ιράν”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

“Οι συμμετέχοντας θα συζητήσουν την προοπτική ενδεχόμενης επιστροφής των ΗΠΑ στην JCPOA (ΚΟΣΔ – Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που υπογράφηκε στη Βιένη το 2015) και τον τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές”, διευκρίνισε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ συντονίζει τις εργασίες της μικτής επιτροπής του ΚΟΣΔ και πραγματοποίησε έντονο διπλωματικό έργο πριν οργανώσει αυτή τη συνεδρίαση. Ελπίζει να συγκεντρώσει γρήγορα όλους τους παράγοντες γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να επιστρέψει σε αυτή τη συμφωνία αλλά υπό τον όρο η Τεχεράνη να επιστρέψει πρώτα στον σεβασμό των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας, από τις οποίες άρχισε να αποδεσμεύεται ως απάντηση στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ιράν είναι έτοιμο να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία αυτή, αν η Ουάσινγκτον άρει πρώτα τις κυρώσεις της “στην πράξη”, επανέλαβε από την πλευρά του στις 21 Μαρτίου ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η Τεχεράνη σταμάτησε να τηρεί τις δεσμεύσεις της ως προς το πυρηνικό της πρόγραμμα μετά τη μονομερή αποχώρηση το 2018 των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία της Βιένης και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων που προκαλούν ασφυξία στην ιρανική οικονομία.

Η συμφωνία που υπογράφηκε από τον Ιράν στη Βιένη το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ατομική βόμβα, με αυστηρά όρια στο πυρηνικό της πρόγραμμα που πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά για μη στρατιωτική και ειρηνική χρήση.

Σε αντάλλαγμα, η διεθνής κοινότητα προχώρησε στην άρση όλων των οικονομικών της κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Διαβάστε επίσης

ΝΑΤΟ: Ανησυχία για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ