Η πανδημία έφερε στη ζωή μας την άυλη συνταγογράφηση ένα μέτρο που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό καθώς απλά εκμεταλλεύεται τις θαυμαστές δυνατότητες της τεχνολογίας, έφερε όμως και άυλη έξαρση ενδοοικογενειακής βίας.
Της Αλεξίας Σβώλου
Τα μέτρα αυστηρού περιορισμού οπλίζουν τα χέρια θυτών που κακοποιούν τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού με τους γείτονες πια να μην καταγγέλλουν ανώνυμα τα περιστατικά αφού έχουνε να αντιμετωπίσουν άλλα σοβαρότερα ζητήματα όπως είναι ο φόβος για τον Covid19.
«Από την αρχή που ξεκίνησε η πανδημία στην Ελλάδα και τώρα με αυτά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού οι γραμμές μας οι γραμμές όπου γινόντουσαν καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία βουβάθηκαν» λέει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος
«Υπάρχει μια παγωμάρα που δεν την βλέπαμε πριν καθώς αυτές οι γραμμές δέχονται 270.000 κλήσεις το χρόνο και πολλές απ’ αυτές τις κλήσεις αφορούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας».
«Προφανώς το ότι βουβάθηκαν γραμμές δε σημαίνει ότι το τέρας της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι εκεί έξω. Είναι έξω -συμβαίνει -αλλά οι γείτονες που βοηθούσαν με τις ανώνυμες καταγγελίες τώρα είναι μουδιασμένοι επειδή φοβούνται για την εξάπλωση του ιού για τη ζωή τους για τους παππούδες για τις γιαγιάδες για τα παιδιά τους», προσθέτει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου».
Σε διαδικτυακή συνέντευξη το «Χαμόγελο του παιδιού» ανακοίνωσε ένα οργανωμένο και ολιστικό δίκτυο προστασίας για τις κακοποιημένες γυναίκες που έχουνε μαζί τους και τα παιδιά κι αναζητούν αμέσως μία λύση για να φύγουν από ένα δυνάστη σύντροφο.
Πρόκειται για μία συνεργασία του «Χαμόγελου» σε συνδυασμό με την Γενική Γραμματεία ισότητας των φύλων καθώς και το ευρωπαϊκό δίκτυο κατά της βίας.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ευρωπαϊκού δικτύου κατά της βίας, Κική Πετρουλάκη, «η γυναίκα που κακοποιείται και ψάχνει άμεσα να φύγει από το σπίτι να βρει στέγη και φαγητό για εκείνη και τα παιδιά της είναι μία γυναίκα που την πετυχαίνουμε στην πιο αδύνατη στιγμή της ζωής της. Δεν μπορεί να τρέχει σε 10 διαφορετικούς φορείς για να καλύψει τις ανάγκες της δεν έχει ούτε το Ψυχικό σθένος ούτε το καθαρό μυαλό ούτε την αντοχή».
Η συνεργασία του «Χαμόγελου» με τους δύο αυτούς φορείς δημιουργεί ένα πλήρες δίκτυο προστασίας το οποίο κινητοποιείται καταρχάς για να προστατέψει την γυναίκα να την φιλοξενήσει να ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα και να φύγει ο άντρας από το σπίτι αν χρειάζεται, όχι εκείνη.
Αφού της προσφέρει φαγητό και στέγη η συνεργασία των τριών φορέων έχει επόμενο στόχο να καλύψει τις άλλες εξίσου ζωτικές ανάγκες ανάγκες των παιδιών και την εύρεσης εργασίας που αποτελεί το κλειδί της λύσης, καθώς οι γυναίκες αυτές δεν μπορούν να στήσουν ξανά από την αρχή την ζωή τους χωρίς οικονομική ανεξαρτησία.
Στην πλειονότητά τους έχουν ανώτερη η ανώτατη μόρφωση αλλά δεν εργάζονται και η έλλειψη της οικονομικής ανεξαρτησίας της κάνει έρμαιο στα χέρια των συζύγων τους Πανελλαδικά η Γενική Γραμματεία διαθέτει 42 συμβουλευτικά κέντρα και 20 ξενώνες φιλοξενίας που φυσικά η τοποθεσία τους είναι απόρρητη.
Ακόμη, έχει έρθει σε επαφή με όλους τους δήμους ώστε για έκτακτα περιστατικά να υπάρξει δυνατότητα διαμονής των γυναικών αυτών και των παιδιών σε δωμάτια που θα δοθούν σε ξενοδοχεία τα οποία έχουνε παραμείνει ανοικτά με όλα τα μέτρα προφύλαξης που επιβάλλει το υπουργείο υγείας.
Ο κύριος Γιαννόπουλος στέλνει το μήνυμα πως η γραμμή 1056 και η γραμμή 112 λειτουργούν διαρκώς και είναι δωρεάν, ενώ πρέπει να γίνει δωρεάν και η γραμμή 15900 της γενικής Γραμματείας ώστε να μπορούν οι γυναίκες αυτές να έχουν εύκολη πρόσβαση σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Επίσης ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» ζητά από τους δήμους να μην κλείνουν τα δημόσια τηλέφωνα-τα ξηλώνουν λόγω χρεώσεων του ΟΤΕ- για να παραμένουν τα δημόσια τηλέφωνα στα κέντρα των πόλεων ανοιχτά.
Ο πρόεδρος στέλνει το μήνυμα ότι παρότι λόγω του κορωνοϊού το κράτος υπολειτουργεί και τα δικαστήρια είναι κλειστά, η αστυνομία και οι εισαγγελείς είναι ενήμεροι να χειρίζονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με περισσή ευαισθησία και τους θύτες που κακοποιούν γυναίκες και παιδιά με περίσσεια αυστηρότητα.
Σε ότι αφορά τον θύτη σε κάθε περιστατικό οικογενειακής βίας υπάρχει νομοθεσία που επιβάλλει να ξεσπιτώνεται εκείνος -ο θύτης δυνάστης -αντί για τη γυναίκα που κακοποιείται με τα παιδιά της.