Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αυτεπάγγελτη η έρευνα για την απιστία αλλά όχι για τους τραπεζίτες…

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ 

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ereportaz, υπήρξε αναδίπλωση στο ζήτημα το οποίο προέκυψε με το κακούργημα της απιστίας καθώς απαλείφθηκε η διάταξη που προέβλεπε τη δυνατότητα να διερευνάται μόνο κατόπιν υποβολής έγκλησης. Κάτι τέτοιο θα τίναζε (όπως είχε αποκαλύψει το ereportazδεκάδες δικογραφίες στον αέρα  και θα ήταν ορατός ο κίνδυνος να παραγραφούν σοβαρά οικονομικά αδικήματα.

Ωστόσο το τελικό σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφισθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, εξαιρεί από την αυτεπάγγελτη έρευνα για την απιστία τις υποθέσεις που αφορούν τραπεζικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή είναι κεντρική και προκάλεσε προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η επιχειρηματολογία που ακολουθείται πάντως, κάνει λόγο για πιέσεις που ασκήθηκαν από τους Θεσμούς και έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο που θα αντιμετώπιζαν οι τραπεζίτες στις περιπτώσεις των κόκκινων δανείων. 

Επειδή όμως μια τέτοια απόφαση “γεννά” αποτελέσματα τα οποία θα γίνουν ορατά το προσεχές διάστημα, οφείλουμε να διασαφηνίσουμε ότι πολλές από τις υποθέσεις οι οποίες είναι ανοικτές στη Δικαιοσύνη αναμένεται να κλείσουν με συνοπτικό τρόπο. Και αυτό γιατί θεωρείται σχεδόν απίθανο σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών οι νέες διοικήσεις των τραπεζών, οι μέτοχοι ή τα fund να καταθέσουν μήνυση ζητώντας συνέχιση των ερευνών…

Ποιες είναι αυτές; 

  • Η υπόθεση των δανείων των κομμάτων η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης. Πρόκειται για την υπόθεση η οποία στηρίζεται στο πόρισμα Καλούδη το οποίο είχαμε αποκαλύψει και αναβίωσε κατόπιν νέων στοιχείων τα οποία απεστάλησαν στη Δικαιοσύνη από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
  • Μια ακόμη υπόθεση είναι εκείνη των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς για την οποία κατηγορείται ο πρώην αρχιτραπεζίτης, Μιχάλης Σάλλας, καθώς –βάσει νόμου- η νυν διοίκηση της Τράπεζας η οποία ωστόσο «δεν βλέπει ζημία στην περιουσία της» θα πρέπει να ζητήσει τη συνέχιση της διαδικασίας.
  • Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής Τράπεζας ακόμη και της Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε υπάρξει αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία σε ανακοίνωσή της επεσήμανε τον κίνδυνο ατιμωρησίας, αλλά και διεθνούς έκθεσης της χώρας, σημειώνοντας πως «με την προτεινόμενη διάταξη δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν, να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες και η χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στη δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 

Την ίδια στιγμή καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στη διάταξη που αφορά τα προϊόντα εγκλήματος που έχει δεσμεύσει η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος. Σε περίπτωση που η δέσμευση ξεπερνά τους 18 μήνες, τότε τα προϊόντα θα πρέπει να επιστρέφονται στους κατόχους τους, ανεξαρτήτως εάν αυτοί αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις ή όχι.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που αναφέρει τα εξής: Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4557/2018 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Τα χρονικά όρια διάρκειας των μέτρων δέσμευσης που περιγράφονται στο εδάφιο α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 34 ΚΠΔ ισχύουν και για την περίπτωση που η απαγόρευση της κίνησης λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, του ανοίγματος θυρίδων και της μεταβίβασης ή εκποίησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, διατάσσεται από τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου».

Και γι αυτό το θέμα είχαν προκύψει αντιδράσεις προερχόμενες κυρίως από την Αρχή για το Ξέπλυμα. Ωστόσο “πηγές” στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Δικαιοσύνης αντέτειναν ότι υπήρχε διεθνής αντίδραση για το καθεστώς που επικρατούσε στη χώρα μας καθώς ήταν αφύσικο ή και υπερβολικό ο χρόνος της δέσμευσης να ξεπερνά εκείνον της προσωρινής κράτησης. Όμως και σε αυτή την υπόθεση θα προκληθεί ζήτημα κυρίως με τα περιουσιακά στοιχεία πολλών κατηγορουμένων οι οποίοι δεν έχουν λογοδοτήσει ακόμη στον φυσικό τους δικαστή.

Οι θετικές αλλαγές 

Όπως έγραψε το ereportaz και η εφημερίδα “ΜΠΑΜ” της Κυριακής 27/10  το σχέδιο Νόμου επουλώνει και πολλές από τις “πληγές” που γεννήθηκαν από το νομοσχέδιο-έκτρωμα το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγο προτού εγκαταλείψει την εξουσία.

Συγκεκριμένα:

  • Μετατρέπεται σε κακούργημα το αδίκημα της δωροληψίας των πολιτικών προσώπων που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει να μετατρέψει σε πλημμέλημα,
  • Θα τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών η δωροδοκία-δωροληψία υπαλλήλων οι οποίοι απασχολούνται σε κρατικές επιχειρήσεις και σε ΔΕΚΟ. Παράλληλα αντικαθίσταται η παράγραφος του άρθρου 235 και θα προβλέπεται φυλάκιση για τους προϊσταμένους δημοσίων υπηρεσιών που δεν απέτρεψαν υφισταμένους τους από το να δωροδοκηθούν,
  • Μετατρέπεται σε κακούργημα η διακεκριμένη κλοπή όταν η αξία των κλοπιμαίων υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ,
    Αυστηροποιείται η ποινική μεταχείριση όσων ρίχνουν μολότοφ. Ιδιαίτερα εάν η ρίψη της βόμβας γίνεται σε δημόσιους χώρους, ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως και δέκα έτη,
  • Προβλέπεται μέχρι και ισόβια κάθειρξη για εκείνους που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και εμπλέκονται σε τροχαία δυστυχήματα,
  • Αυξάνεται από 17 στα 22 έτη η αποφυλάκιση πολυισοβιτών, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της 17 Νοέμβρη,
    Προβλέπεται φυλάκιση μέχρι και τρία έτη σε οποίον εισέρχεται παράνομα σε δημόσια κτήρια. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νομοθετική ρύθμιση η οποία «στοχεύει» τους «Ρουβίκωνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΔΩ:

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ