Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας από το MIT είναι εντυπωσιακά.
Εάν θέλεις να είσαι πιο αποδοτική στην δουλειά σου, δοκίμασε να ξεκινήσεις από τα email σου.
Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα από τον Robert Pozen, ανώτερο λέκτορα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ο οποίος δημιούργησε το δικό του “εργαλείο αξιολόγησης παραγωγικότητας Pozen” για να βοηθήσει τους επαγγελματίες να μάθουν πόσο παραγωγικοί είναι πραγματικά. Χρησιμοποιώντας τις απαντήσεις από τους 19.957 που συμμετείχαν οικειοθελώς στην έρευνα, ο Pozen και η ομάδα του αναγνώρισαν τις ομάδες ατόμων με τις υψηλότερες τιμές παραγωγικότητας και έφεραν στο προσκήνιο τις συνήθειες που οι πιο υψηλοί σκόρερ συνήθιζαν να κάνουν πιο τακτικά.
Η έρευνα αποτελούνταν από 21 ερωτήσεις, 3 από τις οποίες αφορούν σε κάθε μία από τις 7 συνήθειες που ο Pozen επέλεξε με βάση την πορεία της προσωπικής παραγωγικότητας. Οι ερωτώμενοι με τις καλύτερες συνολικά βαθμολογίες ήταν οι ηλικιωμένοι (ηλικίας 60 και άνω) και οι ανώτεροι υπάλληλοι.
Η έρευνα αποκάλυψε τα εξής:
“Η ηλικία και η παλαιότητα στον εργασιακό στίβο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες”, δήλωσε ο Pozen. “Και οι δύο ομάδες έχουν καταφέρει να διαχειριστούν τη ροή των πληροφοριών που δέχονται από το εργασιακό τους περιβάλλον και κυρίως από τα emails τους”. “Καθώς ανεβαίνεις επαγγελματικά, παίρνεις σαφώς και περισσότερα μηνύματα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η καλή διαχείριση των εισερχόμενών σου μηνυμάτων, συνδέεται με την παραγωγικότητα. Με τον αριθμό των social media, των media networks και των προσωπικών και επαγγελματικών πλατφόρμων ανταλλαγής μηνυμάτων, είναι εύκολο να αισθάνεσαι σαν να σε πνίγουν οι ειδοποιήσεις. Όσο περισσότερο εξοικειώνεσαι με αυτές, τόσο πιο γρήγορα θα τις φιλτράρεις και θα τις αξιολογείς!
Στην πράξη, όμως, ο Pozen λέει ότι η σωστή διαχείριση εισερχόμενων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι η πιο απαραίτητη συνήθεια ενός παραγωγικού ατόμου. Είναι μια σημαντική δεξιότητα αλλά πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες συνήθειες για να είναι αποτελεσματική. “Πιθανώς η πιο σημαντική συνήθεια είναι αν εσείς είστε έτοιμοι να εστιάζετε στις υψηλότερες προτεραιότητές σας”.
Εκείνοι που περνούν -σύμφωνα με την έρευνα- πιο αποτελεσματικά το χρόνο του και σαφώς ήταν πιο παραγωγικοί, ήταν οι ηλικιωμένοι υπάλληλοι και τα ανώτατα στελέχη. Και οι δύο σημείωσαν -πολύ πάνω από το μέσο όρο- ποσοστά επιτυχίας γιατί συνήθιζαν να κάνουν πολλά πράγματα και να έχουν ένα σταθερό πρόγραμμά.
Συμπέρασμα; Να εργάζεσαι σκληρά αντί να εργάζεσαι πολύ! Κι αυτό σημαίνει να “παραγκωνίζεις” και λίγο τα μηνύματά σου πού και πού.