Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αυτοί έδιναν τις ψευδείς βεβαιώσεις στους ναρκέμπορους του Κορυδαλλού

Ένας πασίγνωστος ψυχολόγος-ψυχίατρος του Κολωνακίου και μια πασίγνωστη δικηγόρος είναι μεταξύ των κατηγορουμένων για τη σπείρα που είχε στήσει φάμπρικα εντός των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου έναντι αμοιβής εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις τοξικοεξάρτησης σε ναρκέμπορους. Μέσω της βεβαίωσης οι έμποροι του θανάτου, μαφιόζοι και «σκληροί» κακοποιοί, παρουσιάζονταν ενώπιόν της ως τοξικοεξαρτημένα άτομα, ώστε να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί αποδείξεις για 250 περιπτώσεις.

Ο πασίγνωστος ψυχίατρος

Το όνομα του Ματθαίου Εξάρχου, γνωστού πραγματογνώμονα ψυχιάτρου, φιγουράρει στη δικογραφία της υπόθεσης. Ο Εξάρχου διατηρεί ιατρείο στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι και μαζί με έναν ακόμη ψυχίατρο και μια δικηγόρο έδιναν τις ψευδείς βεβαιώσεις. Το όνομα του Εξάρχου είχε εμπλακεί και στην υπόθεση της μικρής Άννυς, της οποίας ο πατέρας την είχε τεμαχίσει και μαγειρέψει. Ήταν ο άνθρωπος που εξέτασε τον δολοφόνο του μικρού κοριτσιού, και μάλιστα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου είχε σημειώσει: «Ρώτησα “γιατί;”. Γιατί δεν το πήρε το παιδί του στην πλάτη του, σε μια κουβέρτα, σε ένα σεντόνι να πάει να το θάψει αλλά προτίμησε να το τεμαχίσει… Η απάντησή του ήταν ότι το παιδί ήταν βαρύ. Εκεί σταμάτησα… Μάλλον φοβόταν, όχι όμως τόσο την Αστυνομία όσο τη μητέρα της, μην το μάθει… Φοβόταν μη μάθει ότι πέθανε η Άννυ. Απύθμενη σκληρότητα».

Η «φάμπρικα» των ναρκωτικών αποτελείται από τρεις πυρήνες με καθοδήγηση μέσα από τις Φυλακές Κορυδαλλού και τα μέλη οργάνωναν μέχρι και ομαδικές «ψυχοθεραπείες». Οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας-δωροληψίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, κατ’ εξακολούθηση. Για να δέσουν την υπόθεση, άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών πραγματοποίησαν φυσικές και ψηφιακές έρευνες, όπως τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, προκειμένου να ταυτοποιηθεί η συμμετοχή των κατηγορουμένων.

Σημαντικό ρόλο στο κύκλωμα είχε η 70χρονη δικηγόρος Ανδριοπούλου, με γραφείο στην Αθήνα. Για την έκδοση μιας ψευδούς βεβαίωσης τοξικοεξαρτημένου ατόμου, οι ενδιαφερόμενοι κατέβαλλαν το λιγότερο 1.500 ευρώ. Τα πιο πολλά χρήματα όμως τα κέρδιζε το κύκλωμα από τη διαδικασία της μεταφοράς του κρατούμενου στην ψυχιατρική πτέρυγα ώστε να… ζει καλύτερα μέσα στις φυλακές. Αυτό κόστιζε 1.100 ευρώ τον μήνα για όσο καιρό επιθυμούσε να παραμείνει ο ενδιαφερόμενος στην ψυχιατρική πτέρυγα. Αν τέλειωναν τα λεφτά, για κάποιον μυστήριο λόγο και ως εκ θαύματος ο «ασθενής» θεραπευόταν, τότε επέστρεφε στο κελί του…, αλλιώς για όσο καιρό είχε αυτά τα 1.100 ευρώ τον μήνα, παρέμενε «ασθενής».

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι της σπείρας με τις ψευδείς βεβαιώσεις

Οι άνδρες της Ασφάλειας, μετά από ενδελεχείς έρευνες και παρακολουθήσεις, προχώρησαν στη σύλληψη του Ματθαίου Εξάρχου, ενός ακόμη ψυχιάτρου της ψυχιατρικής κλινικής των φυλακών, μίας ακόμη γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείου, αλλά της δικηγόρου Ανδριοπούλου. Ο «κοριός» της Ασφάλειας, όπως προκύπτει από τη δικογραφία της υπόθεσης, έχει καταγράψει ακόμη και τους διαλόγους στους οποίους περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το κύκλωμα εντός φυλακών, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο «έκλειναν» οι συμφωνίες με τον ψυχίατρο.

Κρατούμενος: «Τι του άφησες; Αλήθεια, μη μου λες ψέματα»

Μητέρα: «Επτακόσια, ορκίζομαι»

Κρατούμενος: «Έξι δεν μου είχε πει;»

Μητέρα: «Έξι σου είχα πει, αλλά του άφησα επτά για να έρθει την Παρασκευή, την κάνει να καταθέσουμε από Δευτέρα».

Κρατούμενος: «Ωραία, αυτά μόνο σου έχει πάρει; Αλήθεια, μη μου λες ψέματα»

Μητέρα: «Ναι, δεν έχει πάρει, άλλα όλον αυτόν τον καιρό έχει πάρει;»

Κρατούμενος: «Ναι, πόσο είναι σύνολο; Δύο χιλιάρικα;»

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας φαίνεται η «συνεννόηση» κρατουμένου -που είχε συλληφθεί με 10 κιλά ναρκωτικών ουσιών- με τον δικηγόρο του:

Κρατούμενος: «Ενάμιση θέλει, ε;»

Δικηγόρος: «Ναι ρε, αυτή, να, μου είπε ότι μιλάει αυτός, σίγουρα θα το κάνει το χαρτί, αλλά τώρα μη ρισκάρουμε, ρε φίλε!»

Κρατούμενος: «Εντάξει, αφού θέλει ενάμιση, ενάμιση. Ξέρω γω;»

Δικηγόρος: «Μα του είπε και είπε ενάμιση»

Κρατούμενος: «Είπε ναι αυτός; Είπε ναι»

Δικηγόρος «Είπε ενάμιση το ενάμιση είναι ναι, ρε φίλε. Τι θα σημαίνει;»

Κρατούμενος: «Είπε ενάμιση… Ε. τώρα γ@@@ε το!»

Δικηγόρος: «Από τα τηλέφωνα δεν τα λένε και πολύ αυτά κανονικά»

Αρκετές ποινές που ήταν κακουργήματα μπορούσαν να μετατραπούν σε πλημμελήματα. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι δράστες είχαν αρκετή πελατεία και είχαν καταφέρει να μοιράσουν χιλιάδες πιστοποιητικά.

Το συνέδριο στην Κω και η σύλληψη…

Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στον εισαγγελέα και την έκδοση ενταλμάτων, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να συλλάβουν τον ψυχίατρο των φυλακών κατά τη διάρκεια συνεδρίου ψυχιάτρων στην Κω, ενώ από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχουν εντοπιστεί περίπου τριακόσια πλαστά πιστοποιητικά. Αστυνομικές πηγές τονίζουν πως εκτιμάται ότι έχουν χορηγηθεί πάνω από 1.000 πραγματογνωμοσύνες, την ώρα που αρκετά δικαστήρια είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.

Όπως ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της, η εξάρθρωση της «φάμπρικας» με τις πλαστές βεβαιώσεις έρχεται ως συνέχεια παλαιάς υπόθεσης-σύλληψης τοξικομανών, από όπου και προέκυψαν στοιχεία από το παράνομο κύκλωμα που είχε στηθεί μέσα στις Φυλακές Κορυδαλλού. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από τρεις βασικούς πυρήνες, που είχαν ξεχωριστούς ρόλους στην καλλιέργεια και εισαγωγή ναρκωτικών στην Ελλάδα, αλλά και στη διακίνησή τους εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ