Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Μπάμπης Βωβός: Η άνοδος και η πτώση του Μίδα του real estate

Ολιγόωρη… καραντίνα στον Κορυδαλλό πέρασε ο μεγαλοκατασκευαστής, Μπάμπης Βωβός, μετά την αιφνιδιαστική σύλληψή του στην Κηφισιά, για ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του σχετικά με χρέη προς το ∆ημόσιο.

Ο 87χρονος μεγαλοκατασκευαστής βίωσε ένα dejavu, όπως τότε, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οπότε και σηματοδοτήθηκε επίσημα η κατάρρευσή του σαν γυάλινος πύργος και η ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα το 2013, ενώ μετά από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων πολλά επιβλητικά ακίνητα του ομίλου και η κατοικία του Παλαιού Ψυχικού πέρασαν στις τράπεζες.

Συλλήψεις

Ο Μπάμπης Βωβός συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή της Κηφισιάς και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών με αποτέλεσμα να εκδοθεί η προφυλάκισή του για το νοσοκομείο κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού. Ο άλλοτε κραταιός επιχειρηματίας τέθηκε σε μίνι… καραντίνα στον Κορυδαλλό, λόγω της ηλικίας του και των μέτρων προστασίας ευπαθών ομάδων, με εισήγηση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπάμπης Βωβός: Πως κατέρρευσε σαν γυάλινος πύργος


Έγινε άμεσα δεκτή η προσφυγή των δικηγόρων του, οι οποίοι επέτυχαν συγχώνευση ποινών και καταβολή -σε 24 δόσεις- για το εξαγοράσιμο κομμάτι της ποινής, με πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2021.

Ξεσκονίζοντας τις παλιές σημειώσεις μας, διαπιστώσαμε ότι είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2012 για οφειλές στο ∆ημόσιο και ασφαλιστικές εισφορές μετά την κατάρρευση του ομίλου του, η διοίκηση του οποίου είχε περάσει τα τελευταία χρόνια στο γιό του Αρη Βωβό και τις κόρες του.

Για δεύτερη φορά αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ η ιστορία επαναλήφθη δις… τον Ιανουάριο και τον ∆εκέμβριο του 2014. Οι απανωτές εκπλήξεις «προσγείωσαν» την οικογένεια απότομα. Σήμερα, ο Άρης Βωβός ζει  μακριά από το υπερβολικό lifestyle, όπως και η «Μπαμπης Βωβός», μία εταιρεία που συνεχίζει αθόρυβα να παλεύει.

H τραγική ειρωνία

Το σχέδιο εξυγίανσης, που θα απέτρεπε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας για την εταιρεία Μπάμπης Βωβός είχε εγκρίνει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το 2015.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η «Βωβός» μπορεί να καταστεί βιώσιμη, να επανέλθει σε θετικούς δείκτες ανάπτυξης και να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες. Σύμφωνα με την απόφαση, «κρίθηκε ότι πρωταρχικό έργο της εταιρείας θα αποτελέσει α) η ολοκλήρωση των εργασιών αποπεράτωσης του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, β) η αξιοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Γαλατά Τροιζηνίας από την οποία προσδοκά κέρδη, γ) η αξιοποίηση δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή δόμησης από ακίνητα, των οποίων οι συντελεστές δόμησης δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Βωβός

Όπως επισημαίνεται, η συμφωνία δεν παραβλάπτει τη «συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών, καθώς σε περίπτωση βίαιης εκποίησης της περιουσίας της εταιρείας από το σύνολο των 604.400.000 ευρώ θα ικανοποιηθούν υποχρεώσεις 53.800.000. ευρώ ή μόλις το 8,9% των υποχρεώσεών της. Αντίθετα, με την «επικύρωση της συμφωνίας, πέραν των διαγραφών, οι οποίες αφορούν σε απαιτήσεις 288.800.000 ευρώ, ικανοποιούνται απαιτήσεις 315.600.000 ευρώ, ποσοστό άνω του 50% των απαιτήσεων που βαρύνουν τη Βωβός».

Και ενώ η «Μπάμπης Βωβός ∆ιεθνής Τεχνική» (ΜΒ∆Τ) εμφάνιζε κέρδη μετά από φόρους, ύψους 62.300.000 ευρώ κατά τη χρήση του 2016, έναντι 165.900.000 ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, το μεγαλύτερο «χαστούκι» ήρθε μετά τη μη δικαίωση της προσφυγής κατά του ∆ημοσίου ζητώντας αποζημίωση για απώλειες και διαφυγόντα κέρδη ύψους 475.000.000 ευρώ για το mall του Βοτανικού, υποστηρίζοντας ότι η επένδυση είχε στηριχθεί σε νόμο που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή.

Τραγική ειρωνία, έστω και κατά σύμπτωση, πριν τη σύλληψή του προηγήθηκαν οι υπογραφές για το έργο της ∆ιπλής Ανάπλασης Βοτανικού -Αλεξάνδρας εκεί όπου βρίσκεται και το ημιτελές εμπορικό κέντρο.

Ανεξίτηλο το οικοδοµικο του «αποτυπωµα» στη Λεωφόρο Κηφισίας

Ο Μπάμπης Βωβός, όγδοο παιδί μιας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, παρά τις δυσάρεστες εξελίξεις με την αυτοκρατορία του, είναι από τους λίγους επιχειρηματίες που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Το 1968 κατασκευάζει το κτίριο του υπουργείο Δημοσίων Έργων στην συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Χαριλάου Τρικούπη, ενώ το 1975, επί Προεδρίας Κωνσταντίνου Τσάτσου, συμμετέχει στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου.

Ήδη από το 1974 έχει ιδρύσει την εταιρία «Μπάμπης Βωβός Ελληνική Τουριστική ΑΕ», που το 1999 μετονομάζεται σε «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική ΑΕ». Γεμάτος παραστάσεις και ιδέες από τα ταξίδια του στις ΗΠΑ,  επένδυσε κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισίας, τον πιο δημοφιλή εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας και την ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου. Έβαλε τη σφραγίδα του ανεξίτηλα στη λεωφόρο: με τον πρώτο «ουρανοξύστη» των βορείων προαστίων, το «Atrina Center» (1980), ο φανταστικός πύργος της Giant, όπου έγιναν γυρίσματα της Λάμψης, τα εμπορικά συγκροτήματα του «Agora» (1987), «Polis» (1995) και «Monumental Plaza» (1999).

Βωβός

Διαβαίνοντας την Κηφισίας τα περασμένα χρόνια, κάθε κτίριο κατασκευής του έφερε ταμπέλα με το όνομα του Μπάμπη Βωβού, με πολλούς να «βαφτίζουν» την απέραντη λεωφόρο «Βωβούπολη».

Το µεγάλο χτύπηµα

 Το διπλό χτύπημα στα θεμέλια της κατασκευαστικής εταιρείας του Μπάμπη Βωβού ήρθε το 2009 και το 2010. 

Τότε, λόγω της οικονομικής κρίσης τα ενοίκια των κτιρίων του μειώθηκαν σημαντικά με αποτέλεσμα να καταστήσουν αδύνατη την ικανοποίηση των οφειλών της εταιρείας. Το δεύτερο χτύπημα ήταν η παύση των έργων της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με τα σχέδια, η Babis Vovos ΑΕ θα κατασκεύαζε εμπορικό κέντρο δίπλα στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και την ίδια στιγμή θα κατεδαφιζόταν το γήπεδο της Αλεξάνδρας, ώστε να παραχωρηθεί στον δήμο. Από εκείνη την στιγμή άρχισε να ξηλώνεται το κουβάρι του μεγάλου success story του εμβληματικού επιχειρηματία που αποτέλεσε συνώνυμο της αλματώδους ανάπτυξη των «γυάλινων πύργων» στην Κηφισίας.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημεριδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ