Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε χθες Τετάρτη ενώπιον του Κογκρέσου την εικόνα μιας Αμερικής ξανά όρθιας έπειτα από μια σειρά κρίσεων και εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ζητώντας από τους πιο πλούσιους να “πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί”.
Μία ημέρα πριν το συμβολικό όριο των 100 ημερών του στην προεδρία, ο Μπάιντεν παρουσίασε τη φορολογική του μεταρρύθμιση που έχει στόχο να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα American Families Plan (Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες) με ένα ποσό ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω της αύξησης των φόρων.
Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι η χώρα όταν ανέλαβε αυτός την προεδρία βρισκόταν “σε κρίση”, υγειονομική και οικονομική, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ “τη χειρότερη επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο”.
Ωστόσο υπογράμμισε και τον δρόμο που έχει διανύσει.“Έπειτα από 100 ημέρες μπορώ να πω στη χώρα: Η Αμερική προχωρά ξανά”, τόνισε.
Όπως ανέφερε, κληρονόμησε ένα έθνος σε κρίση αλλά πλέον μπορεί να πει ότι η χώρα του μετατρέπει « τον κίνδυνο σε δυνατότητα, την κρίση σε ευκαιρία, τα πλήγματα σε δύναμη» για να μιλήσει «για την ανοικοδόμηση του έθνους μας και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας», ώστε «να κερδίσει το μέλλον».
Αναφερόμενος στην εκστρατεία ανοσοποίησης για την Covid-19, έκανε λόγο για μια «από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού» στην ιστορία της χώρας. «Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση» των εμβολίων τους και «οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο», υπογράμμισε σημειώνοντας πως «μένει δουλειά να γίνει για να νικηθεί ο ιός, δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας».
Στην ομιλία του ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ως υποστηρικτής της μεσαίας τάξης, επικεντρώθηκε σε φιλόδοξα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησής του, στην επιδίωξη για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και σε ένα ευρύ φάσμα εγχώριων πολιτικών από την υγειονομική περίθαλψη έως την αστυνομική μεταρρύθμιση, από την οικογενειακή άδεια έως τα επιδόματα για παιδιά, από τον έλεγχο των όπλων στην ασφάλεια των συνόρων.
Και παρότρυνε τη Γερουσία να εγκρίνει οριστικά το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας που φέρει το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και προβλέπει κυρίως την καταπολέμηση της ευρείας δικαστικής ατιμωρησίας των αστυνομικών. Ξέρω πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τις δικές τους ιδέες», συνέχισε, όμως «πρέπει να εργαστούμε μαζί και να βρούμε συναίνεση, να τελειώσουμε τον επόμενο μήνα, πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του».
Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε πως δεν επιδιώκει την «κλιμάκωση» με τη Ρωσία, ωστόσο επέμεινε ότι η Μόσχα θα καλείται να δίνει λόγο για τις πράξεις της.
Τέλος, πρόβαλε την ανάδυση της Κίνας ως μείζονος ανταγωνιστικής δύναμης εν μέρει για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του σχεδίου επενδύσεων και δημοσίων δαπανών που εισηγείται.