Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Να διατηρηθεί η σταθερότητα σε Αιγαίο και Συρία

Στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και στην απαιτούμενη σταθερότητα στο Αιγαίο και στη Συρία εστίασαν τη συζήτησή τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.

Το τετ – α – τετ του τούρκου προέδρου με τον αμερικανό ομόλογο του κράτησε μία ώρα περίπου και ξεκίνησε με τον Μπάιντεν να ευχαριστεί τον Ερντογάν μπροστά στις κάμερες για την στάση του στο ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας αλλά και για τις προσπάθειες του να συμβάλει στο διάδρομο των σιτηρών από την Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι δημιουργικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».

Ευχαριστώ Μπάιντεν στον Ερντογάν για Φινλανδία-Σουηδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν ξεκινήσουν οι μεταξύ τους συνομιλίες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε επίσης τον Ερντογάν για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν απάντησε ότι ελπίζει πως η διπλωματία θα βοηθήσει να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού από την πλευρά της Τουρκίας ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης της Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος του ΕΡντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν. Από την πλευρά των ΗΠΑ παρόντες ήταν τόσο ο ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν όσο και ΥΠΑΜ, Λόιντ Όστιν.

Τα τουρκικά ΜΜΕ προεξοφλούσαν ότι ο Ερντογάν θα θέσει στον Μπάιντεν τόσο το ζήτημα των αμερικανικών μαχητικών F-16 όσο και των αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος. Στην ατζέντα αναμενόταν να είναι και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας για τη βόρεια Συρία. Με τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου να αναμένονται την Πέμπτη, οπότε ίσως να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον αμερικανό ομόλογο του κεκλεισμένων των θυρών.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη πριν τη συνάντηση των δύο προέδρων και αφού η Άγκυρα έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

Όπως είπε «αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα ωστόσο με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όντως υπήρξαν διαρκείς τεχνικές συνομιλίες σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, υπογραμμίζοντας όμως πως «το Κογκρέσο θα έχει τον τελικό λόγο για οποιεσδήποτε τέτοιες πωλήσεις».

Διαβάστε επίσης

Πεντάγωνο: Η Ουάσινγκτον “στηρίζει τον εκσυγχρονισμό” των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας

Κυβερνητικές πηγές: Αναδίπλωση της Τουρκίας συνιστά η συμφωνία Σουηδίας, Φινλανδίας, Άγκυρας και ενισχύει τον ευρωπαϊκό βραχίονα στο ΝΑΤΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ