«Έχω μιλήσει πολύ ανοιχτά για την Πανεπιστημίου, έχω κάνει την αυτοκριτική μου, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, την έχουμε κάνει σκληρά. Γιατί αυτή η καθυστέρηση και αυτή η ταλαιπωρία είναι πραγματικά “ένα καρφί στο μάτι μας”. Όμως να πούμε ότι όταν τη δείτε την Πανεπιστημίου θα δείτε ότι μιλάμε για ένα πράσινο συμπεριληπτικό δρόμο», επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά, από το θέατρο του Λυκαβηττού αναφερόμενος στον Μεγάλο Περίπατο και την κριτική που έχει δεχθεί για την καθυστέρηση του έργου στην Πανεπιστημίου.
«Πανεπιστημίου: Ένας πράσινος συμπεριληπτικός δρόμος»
Για τον Μεγάλο Περίπατο και το πότε θα είναι έτοιμη η ολοκληρωμένη του εικόνα, ανέφερε:
«Είναι θέμα πλέον ολίγων εβδομάδων. Αν κατεβείτε την Πανεπιστημίου θα δείτε ότι έχει πάρει σε αρκετά της σημεία -στο μεγαλύτερό της κομμάτι- την τελική της μορφή. Έχω μιλήσει πολύ ανοιχτά για την Πανεπιστημίου, έχω κάνει την αυτοκριτική μου, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, την έχουμε κάνει σκληρά. Γιατί αυτή η καθυστέρηση και αυτή η ταλαιπωρία είναι πραγματικά “ένα καρφί στο μάτι μας”. Όμως να πούμε ότι όταν τη δείτε την Πανεπιστημίου θα δείτε ότι μιλάμε για ένα πράσινο συμπεριληπτικό δρόμο με χιλιάδες τετραγωνικά πρασίνου, με δεκάδες δέντρα, με νέα ψυχρά υλικά που δεν κρατάνε τις θερμοκρασίες το καλοκαίρι και -επιτέλους- με υποδομές για τους ανθρώπους με αναπηρία. Είναι κάτι που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια.
(…) Να συμφωνήσουμε πρώτα απ’ όλα ότι η δουλειά ενός δημάρχου είναι να δέχεται την κριτική. Η οποία για μένα πάντα το λέω, είναι αφετηρία μου, είναι εποικοδομητική και χρήσιμη και γι’ αυτό και έχω πάντα τα αυτιά μου ανοιχτά, ακόμα και για τα παραπανίσια.
Όμως μπορείτε να κάνετε τη διάκριση ανάμεσα στην εποικοδομητική, ουσιαστική, σοβαρή κριτική, η οποία βοηθάει κιόλας ένα έργο και στην κριτική, η οποία γίνεται για να εξυπηρετηθούν άλλες πολιτικές σκοπιμότητες.
Για παράδειγμα, γιατί έχουν ακουστεί διάφορα τέρατα, το κόστος της Πανεπιστημίου. Έχω ακούσει για 14, 17, 20, 25, 30, 40, 50 εκατομμύρια ευρώ. Αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων, το οποίο είναι 540 εκατομμύρια ευρώ.
Ο περίφημος αστικός εξοπλισμός, για τον οποίο ακούστηκαν διάφορα, έχει ήδη πάρει τη θέση του στις γειτονιές της πόλης.
Ήδη έχει πάρει τη θέση του στις γειτονιές της πόλης και μπορείτε να δείτε και σε διάφορα σημεία ότι λειτουργεί πάρα πολύ ωραία. Όχι μόνο προσθέτει αισθητικά αλλά βοηθάει και τη ζωή σε συγκεκριμένες περιοχές».
«Η Αθήνα δεν είναι μόνο η Πανεπιστημίου»
Ως προς το πόσο εκτιμά ότι κοστίζει μια κριτική τέτοιου χαρακτήρα, ανέφερε:
«Πάντα υπάρχει κόστος. Πόσο μάλλον όταν το λάθος γίνεται σφάλμα. Δηλαδή δεν μαθαίνουμε εμείς οι ίδιοι από αυτό. Εγώ ξέρετε, είμαι πάρα πολύ ανοιχτός, πάρα πολύ καθαρός με τους Αθηναίους, με τις Αθηναίες, γιατί είναι σημαντικό – όχι μόνο για εμάς, για την ομάδα μας να μάθουμε από αυτά που έχουμε κάνει. Είναι σημαντικό και για τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να ξέρουν πως εμείς μάθαμε από αυτό το έργο. Η Αθήνα δεν είναι μόνο η Πανεπιστημίου. Καταλαβαίνω ότι είναι η βιτρίνα. Καταλαβαίνω ότι είναι μια εμβληματική λεωφόρος, προφανώς, αλλά η Αθήνα είναι οι γειτονιές της. Είναι μικρό κομμάτι της συνολικής δουλειάς και της συνολικής προσπάθειας, η οποία γίνεται σήμερα σε όλη την πόλη από άκρη σε άκρη.
(…) Έπρεπε να ολοκληρωθεί το έργο, να είναι έτοιμα τα πεζοδρόμια στα οποία θα μπορούσαν να επεκταθούν τα τραπεζοκαθίσματα για να ληφθεί η αντίστοιχη απόφαση του Δήμου Αθηναίων. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πάρει μια ανάλογη απόφαση και για το τρίγωνο. Όταν κάναμε νέες πεζοδρομήσεις στο εμπορικό τρίγωνο, είπαμε ότι δεν θέλουμε νέα τραπεζοκαθίσματα και ότι θέλουμε ποιοτικό δημόσιο χώρο για όλους και για όλες. Δεν θέλουμε να κλείνει ο δημόσιος χώρος. Και σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ερημοποίηση και δεν μιλάμε για ερημοποίηση της Πανεπιστημίου. Το αντίθετο.
Πάμε ένα βήμα πίσω: Εμείς όταν ξεκινήσαμε το 2019 είχαμε μια Ομόνοια που ήταν “χωράφι”, ήταν σκοτεινή. Πρώτο μας έργο: Έγινε πλατεία ξανά – με ένα μεγάλο σύγχρονο σιντριβάνι με μηδενικό κόστος για το δημότη. Γιατί το κάναμε με το πρόγραμμα “Υιοθετήστε την πόλη σου”. Δεύτερο βήμα: Πλατεία Συντάγματος. Η κάτω πλατεία Συντάγματος. Έγινε μια ανάπλαση. Ποια ήταν η λογική; Ότι παλιά έβγαινες από την Ερμού και έπεφτες σε μια χαράδρα αυτοκινήτων. Τώρα έχεις χώρο. Βάλαμε μάλιστα και πέργκολες για να οριοθετήσουμε τα τραπεζοκαθίσματα ωραία κάτω από τη σκιά, πολιτισμένα γιατί δεν θέλαμε να επεκταθούν σε όλη την πλατεία.
Για την Αθήνα δεν μπορεί κανείς να μιλάει θεωρητικά. Πρέπει να μιλάει πρακτικά και πάντοτε αυτό είναι μια άσκηση ισορροπιών. Οι ισορροπίες είναι διαφορετικές από όχι μόνο από διαμέρισμα σε διαμέρισμα, από δημοτικό διαμέρισμα, σε δημοτικό διαμέρισμα, από περιοχή από περιοχή, από γειτονιά σε γειτονιά που είναι διαφορετική, και από δρόμο σε δρόμο. Γι’ αυτό και πάντα δουλεύουμε «από τα κάτω».
(…) Να καταλάβουμε ότι η Αθήνα ήταν για πολλά χρόνια δυστυχώς κομμένη στη μέση. Υπήρχαν δύο Αθήνες: η Αθήνα πάνω από την Ομόνοια και Αθήνα κάτω από την Ομόνοια. Κι αυτή η διαίρεση για την οποία μιλάω είχε και ξεκάθαρα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Ένας λοιπόν από τους βασικούς μας στόχους είναι να ενωθεί ξανά η πόλη. Δεν είναι δικός μας στόχος. Είναι μια συζήτηση και μια πρόταση γενναίων και γενναίων. Ξεκίνησε από τον Αντώνη Τρίτση και είχε αποτυπωθεί σε όλα τα ρυθμιστικά σχέδια της πόλης από το 1985 μέχρι σήμερα. Και βλέπετε ήδη τη διαφορά.
Στη συνέχεια, ανάμεσα σε άλλα, ο δήμαρχος Αθηναίων, πρόσθεσε:
«Στόχος είναι η σύνδεση του Μουσείου της Ακροπόλεως με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο αυτή τη στιγμή που μιλάμε προχωράει, με ένα έργο το οποίο μπορεί να του αλλάξει μορφή».
Ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε, ακόμη:
«Κοιτάζοντας πίσω, νομίζω ότι δεν έχουμε κάνει όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε και θα έπρεπε να έχουμε κάνει για τους νέους και τις νέες. Σε αυτή την πόλη πρέπει να κάνουμε περισσότερα και αυτό μας αφορά όλους. Και εδώ θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι, ο καθένας τις αρμοδιότητές του, συμπληρωματικά και συνεργατικά. Εμείς ερχόμαστε λοιπόν ως Δήμος και λέμε το εξής ότι ναι, θέλουμε να βάλουμε πλάτη. Για μας είναι πάρα πολύ εύκολο, ειδικά μερικές βδομάδες πριν τις εκλογές, απλώς να δείξουμε με το δάχτυλο το κεντρικό κράτος. Δεν το κάνουμε αυτό. Ερχόμαστε και λέμε ότι θέλουμε να είμαστε κομμάτι της λύσης, όχι μόνο κομμάτι του προβλήματος.
(…) Προσπαθώ να βρίσκω πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Υπερβαίνουν ιδεολογίες, κόμματα, εγωισμούς. Και στο κάτω – κάτω εμένα αυτό που με αφορά είναι το τελικό αποτέλεσμα ως απτό, μετρήσιμο, ορατό αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς για το χρίσμα της ΝΔ για το Δήμο και την ομάδα της παράταξής του, υπογράμμισε:
«Δεν έχω κρύψει εγώ ποτέ ποιος είμαι. Όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αυτόνομη και πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι υποκατάστημα των κεντρικών. Ακυρώνει το λόγο της ύπαρξής μας και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να το προασπίσουμε. Αν θέλουμε να λειτουργούμε και να λειτουργούμε αποτελεσματικά, θα πρέπει να χτίζουμε συμμαχίες. Αν με ρωτάτε για ποιο πράγμα είμαι υπερήφανος, είναι ότι εμείς πηγαίνουμε σε αυτές τις εκλογές με μια δυνατή ομάδα, η οποία είναι μια ομάδα αυθεντικά υπερκομματική.
(…) Είναι μια ομάδα η οποία είναι καθρέφτης της ανθρωπογεωγραφίας της πόλης. Έχει τουλάχιστον έναν από κάθε μία από τις 129 γειτονιές. Είναι μια ομάδα βαθιά και ουσιαστικά συμπεριληπτική. Είναι μια ομάδα υπερκομματική με την εξής έννοια: Αποτελείται από ανθρώπους που το 2019 ήταν σε τέσσερις παρατάξεις και οι οποίοι τώρα έχουν έρθει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Είναι μια ομάδα η οποία ξέρει την πόλη.
(…) Δουλεύουμε συστηματικά, δουλεύουμε επίμονα, με σχέδιο, με στοχοθεσία. Δε σημαίνει ότι δεν σκοντάφτουμε. Ναι, σκοντάφτουμε, αλλά ποτέ δεν πέφτουμε. Διορθώνουμε να συνεχίζουμε για το στόχο.
«Να πετύχουμε μεταξύ μας, παρά τις όποιες θεμιτές διαφορές, κάποια πεδία συναίνεσης»
Ερωτηθείς για πιθανές συνεργασίες στο Δήμο, ανέφερε: «Ειδικά στην αυτοδιοίκηση οι άνθρωποι, οι δημότες, λειτουργούν με πολλούς αυξημένους βαθμούς ελευθερίας και αυτό το κάνουν και στις κεντρικές εκλογές. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι έχουμε κάνει πρόοδο, έχουμε προχωρήσει μπροστά.
(…) Προφανώς θα ήθελα την επιβεβαίωση, τη λαϊκή επιβεβαίωση, την εκλογή. Δεν θα ήθελα μόνο την ψήφο. Θα ήθελα και την εμπιστοσύνη των Αθηναίων, γιατί ξέρω πάρα πολύ καλά ότι έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε τα επόμενα πέντε χρόνια. Για να είμαστε όσο γίνεται πιο αποδοτικοί και όσο γίνεται πιο χρήσιμοι, θα ήθελα να πετύχουμε όλοι μεταξύ μας, παρά τις όποιες θεμιτές διαφορές μας, κάποια πεδία συναίνεσης. Να “χτίσουμε” πάνω σε αυτά τα επόμενα πέντε χρόνια απελευθερωμένοι. Ο στόχος μας και να μην αντιμετωπίζουμε τον Δήμο ως ένα σκαλοπάτι.
Για το αν θα διεκδικήσει το Δήμο εκ νέου, ανέφερε: «Μπορώ να σας πω με κάθε σιγουριά ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου, εφόσον με εμπιστευτούν οι Αθηναίοι. Γιατί υπογράφεις ένα συμβόλαιο».
Για το Πεδίον του Άρεως, επισήμανε: «Όπως ξέρετε είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Είχα στείλει επιστολή το 2019, το έχω διεκδικήσει, δεν τα κατάφερα σε αυτή τη θητεία. Θα το θέσω στη νέα διοίκηση της Περιφέρειας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ένας δήμος εξ’ ορισμού έχει μια τεχνογνωσία για το πράσινο.
Για την αστυνόμευση στην Αθήνα, ανέφερε: «Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την αστυνόμευση της πόλης. Όμως έχουμε την υποχρέωση να μεταφέρουμε την αγωνία των Αθηναίων. Και εγώ έχω την υποχρέωση να μεταφέρω τις κραυγές αγωνίας των Αθηναίων.
Αναφερόμενος στα αδέσποτα και στο νέο δημοτικό κτηνιατρείο, σημείωσε: «Έχουμε κάνει το καταφύγιο για τα αδέσποτα, τον “Σωκράτη”, το οποίο το έχουμε συνδυάσει με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα υιοθεσιών. Δεν είναι σύμπτωση ότι δεν βλέπω αδέσποτα στους δρόμους της Αθήνας. Κάτι έχει αλλάξει. Το επόμενο βήμα τώρα, πάντα σε συνεργασία με τους εθελοντές μας, είναι οι γατούλες. Ναι, είναι πάρα πολύ σημαντικό – γιατί έχουμε ακόμα πάρα πάρα πολλά γατάκια τα οποία είναι μέσα στην πόλη».
Για το αν συμφωνεί με τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να εμποδιστεί η κάθοδος του Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επισήμανε:
«Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο το οποίο εμποδίζει τον Κασιδιάρη να πάρει τη θέση του στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό που σας λέω τώρα δεν είναι θεωρία, είναι πράξη. Το κάναμε ήδη πριν από μερικά χρόνια, όταν καταδικάστηκε ο Κασιδιάρης. Την ίδια στιγμή παύθηκε από το δημοτικό συμβούλιο.
(…) Από το 2018, από την προεκλογική εκστρατεία, ακόμα και για τις εκλογές του 2019, εμείς δίνουμε τη μάχη ενάντια στους νεοναζί και ενάντια στους φασίστες και τη δίνουμε στις γειτονιές. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ενωμένοι και να είμαστε “μια γροθιά”. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας για να εξυπηρετήσουμε, κοντόφθαλμες σκοπιμότητες, μικροπολιτικές, να “σπάμε το μέτωπο της δημοκρατίας” σε αυτή την πόλη.
Και θα ήθελα να απευθύνω μια έκκληση σε όλες και σε όλους: να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Είναι αυτό το οποίο απαιτούν οι Αθηναίοι και Αθηναίες».