Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μπαράζ ανατιμήσεων από χονδρέμπορους- σούπερ μάρκετ – Δείτε παραδείγματα!

Ανατιμήσεις σε σειρά βασικών αγαθών αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους τους βρήκαν σούπερ μάρκετ και χονδρέμποροι με την επιβολή του δεύτερου lockdown. Σε πολλά προϊόντα, ιδίως σε τρόφιμα, οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ φθάνουν σε διψήφιο ποσοστό και δεν μπορούν να συνδεθούν με καμία άλλη αιτία πέραν της αυξημένης ζήτησης.

Το συμπέρασμα αυτόπροκύπτει από την εξέλιξη των τιμών σε βασικά αγαθά μέσα απ’ το επίσημο παρατηρητήριο τιμών του υπ. Ανάπτυξης. Και αυτό καθώς μέσα σε ένα βράδυ επιβλήθηκε ένα μπαράζ ανατιμήσεων, το οποίο βέβαια ένοιωσαν οι καταναλωτές στα πορτοφόλια τους! Μία προφανής επίδειξη δύναμης από προμηθευτές και σούπερ μάρκετ που πλέον έχουν «μαζέψει» την αγορά…

Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πως εξελίχθηκαν οι τιμές την περασμένη εβδομάδα σε κάποια βασικά προϊόντα, από τρόφιμα, καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία επιλέξαμε κατά τύχη. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για τη μέση τιμή ενός προϊόντος με βάση τις τιμές που υποχρεωτικά κοινοποιούν πλέον στο Υπ. Ανάπτυξης όλες οι αλυσίδες λιανικής με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Γνωστό επώνυμο και δημοφιλές ρύζι. Η μέση τιμή απ’ την περασμένη Δευτέρα έχει φθάσει το 1,65 ευρώ, όταν η μέση τιμή την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 1,51 με 1,54 ευρώ.

Δημοφιλές σπαγγέτι Νο 6. Απ’ τα 83 λεπτά περίπου την περασμένη εβδομάδα η μέση τιμή του έχει αυξηθεί στα 90 λεπτά.

Δημοφιλής ετικέτα χαρτιού υγείας. Απ’ τα 7,89 ευρώ λίγο πριν τις ανακοινώσεις για το lockdown ξαφνικά η μέση τιμή έφθασε στα 9,32 ευρώ

Δημοφιλές καθαριστικό. Απ’ τα 2,22 ευρώ πλέον στα 2,53 ευρώ!

Δημοφιλές προϊόν σερβιέτας. Απ’ τα 2,29 ευρώ η μέση τιμή πλέον έχει φθάσει στα 2,61 ευρώ.

«Μπαλάκι»
Στελέχη σούπερ μάρκετ έλεγαν ότι ανατιμήσεις που παρατηρούνται σε κάποια προϊόντα αφορούν όλη την αλυσίδα παραγωγής, εφοδιασμού και πωλήσεων και ότι σε ένα βαθμό γι αυτό ευθύνεται η απόφαση πολλών βιομηχανιών να τερματίσουν προωθητικές ενέργειες και προσφορές.

«Εμείς τιμές δεν αλλάξαμε. Με τις ίδιες τιμές προ κορωνοϊού πορευόμαστε τηρώντας και μία υπεύθυνη στάση. Τώρα γιατί υπάρχουν αυξήσεις στο τελικό ράφι νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς», σχολίαζε απ’ την πλευρά του στέλεχος γνωστής βιομηχανίας τροφίμων που όμως δεν θέλει να κατονομαστεί για ευνόητους λόγους. Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί ότι οι βιομηχανίες δεν μπορούν να επηρεάσουν οποιαδήποτε δραματική αλλαγή στις τελικές τιμές των προϊόντων μιας που η δική τους τιμολόγηση συνήθως γίνεται μήνες πριν και όχι την ώρα που γίνεται ένα ξαφνικό γεγονός.

Το πρώτο «κύμα»
Η χώρα πάντως είχε βιώσει ένα κύμα ανατιμήσεων με το πρώτο lockdown. Τότε, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από εταιρείες συμβούλων προέκυψε πως οι ανατιμήσεις σε κάποια βασικά τυποποιημένα είδη «αιχμής» κινήθηκαν μεταξύ 5% και 8%.

Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι αυξήσεις την περασμένη άνοιξη στα φρούτα, λαχανικά και κρέατα. Ιδίως στα φρούτα, για τα οποία υπήρχε μεγάλη ζήτηση και απ’ το εξωτερικό, όπως τα πορτοκάλια οι τιμές είχαν αυξηθεί στο ράφι μέχρι το Μάιο ως και 50%.

Η χονδρική
Σήμερα στη χονδρική αυξήσεις καταγράφονται κυρίως στα λαχανικά, όπως φαίνεται απ’ το ημερήσιο δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.

Έτσι τα κολοκυθάκια για παράδειγμα, που στα σούπερ μάρκετ πωλούνται με μέση τιμή 1,4 ευρώ με βάση το παρατηρητήριο τιμών του υπ. Ανάπτυξης, είχαν επικρατούσα τιμή στην χονδρική της Κεντρικής Αγοράς την περασμένη Δευτέρα τα 0,70 ευρώ. Πέρυσι την ίδια ακριβώς μέρα η επικρατούσα τιμή ήταν 0,60 ευρώ το κιλό.

Τα κουνουπίδια φέτος έχουν διπλάσια τιμή στη χονδρική, 1,2 ευρώ. Διπλάσια η τιμή και για τις χοντρές πιπεριές, επίσης στο 1,2 ευρώ. Στο 1,5 ευρώ είναι οι κόκκινες πιπεριές, από 0,80 ευρώ πέρυσι. Τα μπρόκολα κινούνται στο 1,2 ευρώ από 0,80 ευρώ που ήταν πέρυσι. Τα λάχανα, μαρούλια είναι αυξημένα κατά 5 λεπτά από πέρυσι (0,25 ευρώ και 0,30 ευρώ αντίστοιχα). Οι τομάτες στο 1,2 ευρώ από 1 ευρώ πέρυσι κοκ
Στα κρέατα σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή είναι οι τιμές στα κατσίκια γάλακτος (7,2 ευρώ το κιλό από 6,2 – 6,5 ευρώ) και στα γιδοπρόβατα (4,2 ευρώ από 2,5 – 3,7 ευρώ)

Πηγή: Protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σούπερ μάρκετ σήμερα: “Απαγορευτικό” πώλησης προϊόντων – Πως αντιδρά η αγορά και οι καταναλωτές

 

Κορωνοϊός: “Σύννεφο” οι καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες – Οι επισφαλείς κλάδοι



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ