Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Barclays: Ο λογαριασμός του Grexit για τους Ευρωπαίους εταίρους

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της Barclays για τις οικονομικές συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από την

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica», μόνο για την Ιταλία (η οποία καλύπτει το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΚΤ), το ύψος των ζημιών διαμορφώνεται στα 61,2 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3,8% του ιταλικού ΑΕΠ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία (εξού και η εμμονή στη λιτότητα και στο πρόγραμμα). Ειδικότερα, η… λυπητερή για το Βερολίνο αγγίζει τα 92 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να ακολουθεί με 70 δισ. ευρώ. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι η ζημιά ενός Grexit αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ για την Εσθονία, στο 4,2% για τη Σλοβακία και στο 5,3% για τη Μάλτα.

Παράλληλα, στελέχη της Barclays ανεβάζουν κατακόρυφα τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη το 2012 και την επεισοδιακή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Κάννες. Ειδικότερα, από 0-10%, ο κίνδυνος ενός Grexit τοποθετείται πλέον στο 20-30%.

Η έξοδος από την ευρωζώνη συνοδεύεται από την κοπή εθνικού νομίσματος, πρακτική η οποία σε αρκετές περιπτώσεις βοήθησε την εκάστοτε χώρα να μειώσει το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο, στην έκθεση της Barclays επισημαίνεται πως δεν είναι σίγουρο πως κάτι τέτοιο θα ισχύει και για την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση παραμονής στο ευρώ το χρέος θα μειωθεί από το 175% που είναι τώρα στο 120% το 2020, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πάγωμα των τόκων για τα επόμενα 20 χρόνια. Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη, το ελληνικό χρέος θα πέσει στο 155% το 2020, για να διαμορφωθεί στο 123% το 2030.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ