Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Μπαρόζο: “Εύθραστη η ανάκαμψη”

Εύθραυστη χαρακτήρισε την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και υπεραμυνόμενος της “κοινοτικής μεθόδου” αντιμετώπισης των προβλημάτων, απηύθυνε έκκληση για περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την «κατάσταση στην ΕΕ», ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, επισημαίνοντας:

«Σε οκτώ μήνες οι ψηφοφόροι στην Ευρώπη θα κρίνουν αυτά που πετύχαμε μαζί την τελευταία πενταετία». Την περίοδο αυτό, η Ευρώπη ήταν πιο παρούσα από κάθε άλλη φορά στις ζωές των πολιτών.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην οικονομική και κοινωνική κρίση «με δραματικές συνέπειες για τους πολίτες», τόνισε ότι «η Ευρώπη έδωσε μάχες κατά τη διάρκεια αυτής της 5ετίας και έδωσε απαντήσεις», προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Αν αναλογιστούμε τι κάναμε μαζί κατά τη διάρκεια της κρίσης, νομίζω ότι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ποτέ δεν θα θεωρούσαμε ότι θα πετυχαίναμε όλα αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια».

Η ΕΕ διευρύνθηκε φέτος, αυξάνοντας τα μέλη της από 27 σε 28, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2014, η ευρωζώνη θα έχει 18 χώρες μέλη από 17 σήμερα.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να δούμε τι θα κάνουμε τελικά, πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή την πρόοδο» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη Σύνοδο της G20 στην Αγία Πετρούπολη εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρόλο της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι «φέτος, αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια, η Ευρώπη δεν δέχθηκε υποδείξεις από τις άλλες χώρες του κόσμου για την αντιμετώπιση της κρίσης» και επισήμανε ότι αν και η κρίση δεν έχει λήξει, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προοπτικές για να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος για την Ευρώπη.

Υπογραμμίζοντας ότι για την Ευρώπη η ανάκαμψη είναι κοντά, τόνισε: «Ας είμαστε ρεαλιστές στην ανάλυσή μας. Ας μην υπερτιμούμε τα θετικά αποτελέσματα, αλλά και ας μην υποτιμούμε όσα έχουν επιτευχθεί. Ασφαλώς πρέπει να επαγρυπνούμε», ενώ πρόσθεσε ότι παρότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ακολουθείται ο σωστός δρόμος, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες. «Το χρωστάμε σε εκείνους που ακόμα δεν γεύονται τους καρπούς των θετικών εξελίξεων», σημείωσε, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους ανέργους της Ευρώπης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της τραπεζικής ένωσης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αντληθούν μαθήματα από την κρίση. «Τέλος, όλα αφορούν ένα πράγμα, την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι απαραίτητη για να διορθωθεί το μεγαλύτερο σημερινό πρόβλημα, η ανεργία. Το παρόν επίπεδο της ανεργίας είναι οικονομικά μη βιώσιμο, σε επίπεδο πολιτικό δεν ευσταθεί και σε επίπεδο κοινωνικό είναι απαράδεκτο» εκτίμησε εκφράζοντας τη βούληση του Σώματος των Επιτρόπων να συνεργαστούν μαζί με το ΕΚ για την επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερων στόχων, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της προσπάθειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη αξιοποίησης της Ενιαίας Αγοράς και επικεντρώθηκε στην ψηφιακή αγορά. «Δεν μπορούμε να έχουμε σε ψηφιακό επίπεδο 28 εθνικές αγορές, διότι έτσι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής αγοράς», τόνισε ο κ. Μπαρόζο, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στον τομέα της επιστήμης, «στην ικανότητα του ανθρώπινου μυαλού, την ικανότητα της δημιουργικής κοινωνίας να λύνει τα προβλήματα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη μόνη της δεν μπορεί να δώσει όλη τη μάχη για την αλλαγή του κλίματος. Χρειάζονται ίσοι όροι του παιχνιδιού παγκοσμίως σε αυτή την προσπάθεια, υπογράμμισε

Τονίζοντας τη σημασία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), δεδομένου ότι «ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πολύ σημαντικός για την επίτευξη των στόχων», επεσήμανε ότι «το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν ήθελαν περισσότερους πόρους» επισημαίνοντας ότι, ωστόσο, «ο προϋπολογισμός ενός έτους της ΕΕ περιλαμβάνει περισσότερα κονδύλια από ολόκληρο το σχέδιο Μάρσαλ» και εκτιμώντας ότι «τα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνουν αισθητά στις περιφέρειες της Ευρώπης».

«Οι πολίτες δεν πείθονται με υποσχέσεις» και «η ΕΕ δεν είναι κομμάτι του προβλήματος, αλλά κομμάτι της λύσης», υπογράμμισε.

«Από κοινού πολλά έχουμε να επιτύχουμε πριν τις εκλογές, πρόσθεσε τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά», ενώ «το έργο της ΕΕ είναι δύσκολο και η βαθιά μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».

 

 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ