Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

BBC: Πώς η Κίνα μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το σκοτάδι

Το ερώτημα αν μπορεί η Κίνα να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση θέτει σε άρθρο του το BCC, που ξεκινά με την παρουσία των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο εκμεταλλεύεται η κινεζική εταιρεία Cosco.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται μάλιστα και στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, κατά τη διάρκεια του οποίου αυτό που τόνισε η ηγεσία της Cosco είναι ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, μέχρις ότου ο Πειραιάς καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.

Η επένδυση της Cosco «είναι η μεγαλύτερη εισροή επενδύσεων στην Ελλάδα και δίνει στην Κίνα ένα βασικό σημείο πρόσβασης στην Ευρώπη» τονίζει το βρετανικό δίκτυο, ενώ σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας Zhang Anming, λέει: «Χρειαζόμαστε την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται εμάς».

Μάλιστα σε άλο σημείο του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά στη δύσκολα κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα «η οποία έχει χτυπηθεί από την κρίση και ψάχνει απεγνωσμένα ένα χέρι βοηθείας».

«Οι Έλληνες είναι απελπισμένοι για επενδύσεις, την ώρα που το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει μείνει πολύ πίσω. Ο αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αλλά οι καθυστερήσεις έχουν προσαρμόσει το πρόγραμμα στα 11 δισ.», σημειώνει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ.

 

Την ώρα που η Κίνα, λοιπόν, επενδύει στην Ελλάδα «οι χώρες της Δύσης εξακολουθούν να είναι δύσπιστες», αναφέρει το BBC για να συνεχίσει: «Οι επιχειρήσεις της Δύσης, είναι ακόμη επιφυλακτικές για επενδύσεις σε μια χώρα η οποία κλονίζεται από κοινωνικές αναταραχές και υψηλό χρέος, με αποτέλεσμα να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής- οι οποίες καλοβλέπουν μία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με πολύ ευνοϊκούς όρους».

Η σχέση Ελλάδας- Κίνας ωστόσο ευνοεί και τις δύο πλευρές υποστηρίζει το BBC, αναφέροντας πως οι ελληνικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους προς την Κίνα, αν και αποτελούν μόλις το ένα εικοστό από ό,τι πουλά η Κίνα στην Ελλάδα.

 

Το ρεπορτάζ παράλληλα, χαρακτηρίζει τον τουρισμό ως έναν δεύτερο «αναπτυξιακό πυλώνα» στη συνεργασία Ελλάδας- Κίνας, επισημαίνοντας πως «στα ιστορικά μνημεία των Αθηνών, ή στα νησιά του Αιγαίου τα οποία γίνονται κάρτ ποστάλ, Κινέζοι τουρίστες έρχονται σε μεγάλους αριθμούς- μια ευπρόσδεκτη αύξηση για την μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας. «Μπορεί να είναι ακόμη λιγότεροι από τους τουρίστες οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα από την Δύση, ωστόσο η πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα υποστηρίζει ότι πέρυσι 21.000 επισκέπτες ήρθαν από την Αθήνα στην Ελλάδα απευθείας σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με το 2011, ενώ περίπου 100.000 Κινέζοι συμπεριέλαβαν την Ελλάδα στους ταξιδιωτικούς τους προορισμούς», υπογραμμίζει το BBC.

Το ρεπορτάζ κλείνει, τονίζοντας Κίνα και Ελλάδα «είναι δύο από τα πιο αρχαία έθνη, αλλά σήμερα η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται στα δύο άκρα της οικονομίας. Πολλές χώρες πλευρίζουν το Πεκίνο και η Ελλάδα παλεύει να ανταγωνιστεί αυτές τις χώρες σε επενδύσεις, εμπόριο και τουριστικό δίκτυο.

Ωστόσο, ο ασθενής της Ευρώπης γυρνά στον ασιατικό τίγρη όταν έχει ανάγκη», καταλήγει το BBC.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ