O Κώστας Καραγκούνης μιλά στην «ΜΠΑΜ» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό
ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Η Κυβέρνηση παίρνει πολύ καλό βαθμό στη διαχείριση της πανδημίας, των ελληνοτουρκικών θεμάτων και στο προσφυγικό, κατά τον Κώστα Καραγκούνη. Ο βουλευτής ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας, θεωρεί ότι το μέγεθος της μάσκας που δόθηκαν στα παιδιά στα σχολεία δεν είναι πρόβλημα μείζονος σημασίας. Στη συνέντευξη που έδωσε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» μιλά για τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό.
-Κύριε Καραγκούνη, πρόσφατα ο πρωθυπουργός είπε ότι εξετάζει το θέμα να στρατεύονται όλοι οι νέοι στα 18 και μετά να σπουδάζουν. Η προσωπική σας άποψη ποια είναι και πείτε μας πώς θα βλέπατε και τη στράτευση των γυναικών, όπως συμβαίνει στο Ισραήλ.
-Το θέμα του χρόνου της στράτευσης των νέων δεν είναι απλά πολιτικό αλλά και τεχνικό, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο για την πολιτική ηγεσία ν’ αγνοεί τις σαφείς υποδείξεις των στρατιωτικών και για το θέμα της διάρκειας της θητείας και της έναρξης στα 18 ή αργότερα.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν διστάζει να μιλήσει για αυτό το θέμα, επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά ότι δεν είναι ένας πρωθυπουργός της εύκολης δημοφιλίας αλλά είναι πρωθυπουργός που υπερασπίζει αυτό που είναι εθνικά απαραίτητο. Όσο για το Ισραήλ θα πω απλά ότι τους θαυμάζω, τα έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες όλα αυτά, χωρίς εσωτερικές αντιπαραθέσεις γιατί αντιλαμβάνονται ότι κάθε χώρα ανήκει στους πολίτες της, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής θέσης, μορφωτικού επιπέδου και γενικά στην υπεράσπιση της πατρίδος δεν μπορεί να υπάρχει καμία διάκριση. Είναι υπόθεση όλων μας!
-Σε λίγες ημέρες είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρώπης. Εκεί θα τεθεί στο τραπέζι η προκλητικότητα της Τουρκίας. Τι βλέπετε; Πόσο κοντά είμαστε στην υιοθέτηση κυρώσεων; Αυτό θα το δούμε. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει το ζήτημα αυτό πολύ έντονα και ήδη όπως ξέρετε έχουν δρομολογηθεί προς αυτή την κατεύθυνση απ΄ολες τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις κυρώσεις, η κυβέρνηση κάνει μια γενικότερη προσπάθεια, η οποία ανεξάρτητα από το αν θα εφαρμοστούν κυρώσεις, ακολουθεί μια πολιτική με στόχο να πάψει η Τουρκία να φέρεται παραβατικά. Αυτό είναι το νόημα των θαλάσσιων οριοθετήσεων με άλλα κράτη όπως είναι η Ιταλία και η Αίγυπτος, αυτό είναι το νόημα της πολιτικής ενίσχυσης των ενόπλων μας δυνάμεων. Είναι μια γενικότερη πολιτική, οι κυρώσεις είναι ένα μικρό κομμάτι αυτής της πολιτικής.
-Οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά δεν αντέχουν άλλο το βάρος του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Δεν θέλουν τις μόνιμες δομές που έχετε πει. Πώς βλέπετε την πρόταση του κ. Βελόπουλου να μεταφερθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε δομές σε ακατοίκητα νησιά;
-Η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά και έχει βάλει τάξη στο μπάχαλο που επικρατούσε επί ΣΥΡΙΖΑ. Μειώθηκαν πολύ οι μεταναστευτικές ροές και εκσυγχρονίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο. Εγώ νομίζω ότι αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι το πρωθύστερο. Όχι δηλαδή πού θα βάλουμε τους μετανάστες αλλά το ότι οι μετανάστες σε αυτούς τους αριθμούς κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ. Γιατί αν όλες οι χώρες της Ε.Ε. είχαν αναλάβει τις ευθύνες τους, πρόβλημα μετανάστευσης δεν θα υπήρχε. Το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα υποδομών. Το πρόβλημα είναι πρόβλημα άδικης κατανομής του μεταναστευτικού φορτίου. Το θέμα μας λοιπόν δεν είναι να τους πάμε σε ακατοίκητα νησιά, αλλά να τους κατανείμουμε ισότιμα σε όλες εκείνες τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν βρεί την Ελλάδα ως εύκολη λύση. Ηταν η δεύτερη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
-Σε αυτό το χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, σας ζητώ το κορυφαίο που έκανε αυτή η κυβέρνηση, το καλύτερο έργο της ή τομή της και τη χειρότερη στιγμή της. Τι μπορείτε να μας πείτε;
-Σε επίπεδο επιτευγμάτων νομίζω ότι θα σας πω το αυτονόητο. Λέμε ότι η Ελλάδα περνάει πολύ δύσκολες ώρες με τον κορωνοϊο αλλά φυσικά, συγκριτικά ήμασταν και είμαστε μία από τις χώρες με τη χαμηλότερη νόσηση και διασπορά του ιού στον κόσμο. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ισπανία. Σήμερα έχουν περίπου 10.000 κρούσματα ημερησίως. Με αναγωγή πληθυσμού, αυτό θα σήμαινε στη δικιά μας περίπτωση 3.000 κρούσματα ημερησίως. Δηλαδή 10 φορές περισσότερα κρούσματα από αυτά που έχουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Και η Ισπανία είναι ένα μόνο παράδειγμα, διότι τα ίδια συμβαίνουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Άρα, αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την έγκαιρη και αποφασιστική λήψη μέτρων όταν άρχισε η πανδημία, προστάτευσε τη δημόσια υγεία με τρόπο που έγινε παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Το ίδιο επιτυχώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα και σήμερα. Όσο για τις δύσκολες στιγμές, νομίζω θα το συνδέσω με τα προηγούμενα και θα πω ότι περνάμε μία διαρκή δύσκολη στιγμή και προφανώς κάθε μέρα είναι δύσκολη γιατί απλά σκεφτόμαστε πόσα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία.
-Οι μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές στα σχολεία ήταν για το κεφάλι του Σακίλ Ο’ Νιλ και εσείς που ξέρετε από μπάσκετ μπορείτε να καταλάβετε. Τα δε παγουρίνο ήταν δείγμα, για μπρελόκ στα κλειδιά. Στο διαδίκτυο κατά το κοινώς λεγό- μενο «πέφτει κλάμα». Τι έχετε να σχολιάσετε;
-Θα το σχολιάσω υπό το πρίσμα αυτού που είπα πριν. Μην μείνουμε στα μικρά, να μείνουμε σε αυτά που διορθώνονται, να παρακαλάμε μέσα σε τέτοιες συνθήκες τα προβλήματά μας να είναι μόνο το μέγεθος της μάσκας και το μέγεθος του παγουριού. Γιατί τα πραγματικά προβλήματα είναι αυτά που έζησαν στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Αγγλία και τα οποία προβλήματα ζουν ακόμα. Εκεί, δηλαδή, που οι γιατροί έπρεπε να πάρουν αποφάσεις ποιους θα αποσυνδέσουν από τους αναπνευστήρες γιατί πολύ απλά δεν έφθαναν. Αν ποτέ μας άκουγαν να συζητάμε ως μείζον πρόβλημα το μέγεθος της μάσκας στα σχολεία, νομίζω θα σκέφτονταν, και με το δίκιο τους, ότι είμαστε λαός που δεν εκτιμά αυτά που έχει. Και επειδή οι Έλληνες εκτιμούν αυτό που έχουν, γι’ αυτό και η δημοφιλία της κυβέρνησης έχει εκτοξευθεί.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί