Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

BITCOIN: Κρυπτονόμισμα, ένας νέος οικονομικός κόσμος

Ο πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος, Βασίλης Παζόπουλος, μιλά αποκλειστικά στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» και μας προτείνει να… τολμήσουμε

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Έντεκα χρόνια έχουν περάσει από την παραγωγή των πρώτων Bitcoins από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto του οποίου κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική ταυτότητά του ή αν πρόκειται για άτομο ή ομάδα!
Το πρώτο κρυπτονόμισμα στην ιστορία, ξεκίνησε χωρίς να αξίζει απολύτως τίποτα, έγινε μέσο συναλλαγής για εμπόρους ναρκωτικών, έφτασε να έχει ισοτιμία σχεδόν 20.000 δολάρια για να χάσει ύστερα τα 4/5 της αξίας του, και άνοιξε το δρόμο για περισσότερα από 1.600 κρυπτονομίσματα.
Τι ακριβώς, όμως, είναι το bitcoin; Ο οικονομολόγος και πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Βασίλης Παζόπουλος απαντά στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» για τα κρυπτονομίσματα, για το πώς κάποιος μπορεί να επενδύσει σε αυτά και αν είναι ικανά να κάνουν πολλούς ανθρώπους πλουσιότερους.

Μπορείτε να εξηγήσετε με απλά λόγια τι είναι τα κρυπτονομίσματα και πώς δημιουργήθηκαν;

Όπως καταλαβαίνουμε και από την ίδια τη λέξη, το κρυπτονόμισμα είναι ένα νόμισμα. Μόνο που το πρώτο συνθετικό, το «κρυπτό», δεν σημαίνει κρυφό. Προέρχεται από τη λέξη κρυπτογραφία. Το πιο γνωστό, το πιο παλιό και το πιο επιτυχημένο από όλα τα κρυπτονομίσματα είναι το Bitcoin. Πρόκειται για ένα απόλυτα ψηφιακό νόμισμα με το οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε χρήματα σε κάποιον, με παρόμοιο τρόπο όπως στέλνουμε ένα e-mail. Ο μόνος περιορισμός για να στείλεις ή να λάβεις Bitcoin, είναι να διαθέτει και ο άλλος αντίστοιχο λογαριασμό. Όπως δηλαδή συμβαίνει και με τα e-mails.
Το πιο κοντινό που μπορεί να περιγράψει τον τρόπο λειτουργίας του, είναι το e-banking. Μόνο που δεν παρεμβάλλεται στη συναλλαγή καμία τράπεζα. Ο αποστολέας μπορεί να στείλει χρήματα από το κινητό του κατευθείαν στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι του παραλήπτη, μέσω Internet. Κι εδώ τονίζω ακόμα μια φορά καθώς είναι σημαντικό: χωρίς τη μεσολάβηση καμίας τράπεζας. Εννοείται με απόλυτη ασφάλεια, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και να βρίσκονται οι συναλλασσόμενοι, ακόμα και αργά το βράδυ ή σε αργίες.

Πώς κάποιος που δεν έχει καθόλου γνώσεις μπορεί να επενδύσει; Aξίζει να επενδύσει;

Τα κρυπτονομίσματα έχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα στον σημερινό Έλληνα μικροεπενδυτή, που η καταιγίδα της μακρόχρονης κρίσης τον έχει αφήσει με ελάχιστα χρήματα. Το ένα είναι ότι για να ξεκινήσουμε, αρκεί να διαθέτουμε λίγες εκατοντάδες ευρώ, σύνδεση στο διαδίκτυο και καλή καθοδήγηση. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, που για να σου επιστρέψουν ικανοποιητικό εισόδημα χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα. Το δεύτερο πως για πρώτη φορά και εμείς από την Ελλάδα μπορούμε να συμμετέχουμε ισότιμα σε ένα διεθνή επενδυτικό χώρο.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν; Χρειαζόμαστε βοήθεια κάποιου ειδικού για να προβούμε σε αγορά κρυπτονομισμάτων;

Γενικά, όποιος βλέπει τις χρηματιστηριακές επενδύσεις ως τζόγο, είναι φανερό πως δεν έχει καταλάβει το σκεπτικό γύρω από αυτές. Αναπόφευκτα θα βιώσει απογοήτευση. Η τύχη μόνο συγκυριακά είναι φίλη μας. Αντίθετα, ο κόσμος των πιθανοτήτων μπορεί να γίνει μόνιμος σύντροφος μας. Ο συνετός επενδυτής φροντίζει να στρέψει τις πιθανότητες με το μέρος του. Είτε μελετώντας σε βάθος, ταυτόχρονα με συνεχή ενημέρωση, είτε με την επιλογή αξιόπιστου συμβούλου. Ειδικά στην αρχή, θα πρέπει οπωσδήποτε να στραφεί σε βοήθεια. Δυστυχώς, ειδικά στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, οι απατεώνες εκμεταλλευόμενοι τη χαλαρή νομοθεσία που δεν έχει προλάβει να προσαρμοστεί πάνω τους, βρίσκουν περισσότερο χώρο σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές επενδύσεις.

Τι είναι το mining; Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να εξορύξουμε bitcoins ή άλλα κρυπτονομίσματα;

Το mining αποτελεί τη μέθοδο για να αμειφθεί κάποιος που συμμετέχει στο δίκτυο του Bitcoin ή άλλων κρυπτονομισμάτων. Όπως είπαμε στην αρχή, στις συναλλαγές δεν παρεμβαίνει κάποια τράπεζα. Πώς λοιπόν θα γνωρίζουμε ότι είναι αυθεντικά τα Bitcoinsπου μας στέλνει κάποιος; Πώς θα διασταυρωθεί ότι δεν θα κάνει copy-paste τα Bitcoins του, με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε copy-paste μια σελίδα του word; Πώς γίνεται ο έλεγχος;
Η απάντηση είναι πως η διαμεσολάβηση γίνεται από μια ομάδα διασκορπισμένων ελεγκτών εθελοντών, οι οποίοι ονομάζονται ανθρακωρύχοι. Έχουν το ίδιο όνομα με αυτούς που σκάβουν στα ορυχεία. Μόνο που αυτοί δουλεύουν από τον υπολογιστή, ως ένα είδος αποκεντρωμένων βοηθών λογιστών ή τραπεζικών. Επαληθεύουν τις συναλλαγές μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα και φυσικά ανταμείβονται για τον χρόνο και τον κόπο τους. Όταν υποβληθεί αίτημα συναλλαγής, ελέγχουν τις προηγούμενες συναλλαγές για να επιβεβαιώσουν ότι ο αποστολέας διαθέτει τα Bitcoins που ισχυρίζεται πως έχει στην ιδιοκτησία του. Αν προσπαθήσει να τον εξαπατήσει, θα τον καταλάβει ο εξορύκτης και θα του πει, όπα φίλε, μην κάνεις ζαβολιές. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω αποδεκτό. Ακόμα και να θες να τον δωροδοκήσεις για να κάνει τα στραβά μάτια, θα σε καταλάβει ένας άλλος εξορύκτης. Θα πρέπει να τους λαδώσεις σχεδόν όλους, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε όλον τον πλανήτη για να το καταφέρεις. Φυσικά δεν το κάνει κανείς, γιατί είναι ασύμφορο.
Όταν, λοιπόν, εγκριθεί η συναλλαγή από τους εξορύκτες, καταγράφεται σε ένα μεγάλο ψηφιακό λογιστικό βιβλίο. Αυτό το λογιστικό βιβλίο είναι που αποκαλούμε blockchain. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι διαθέσιμες σε όλους. Αυτή είναι και η καταπληκτική καινοτομία του blockchain. Από τη στιγμή που καταγράφεται δημόσια κάθε μία συναλλαγή, επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητη η εγγύηση κανενός τραπεζικού ιδρύματος.

Η εκτίμησή σας ότι το Bitcoin μπορεί να φτάσει τα 80.000 δολάρια, πού στηρίζεται;

Καταλαβαίνω πως ακούγεται υπερβολικό κάτι που σήμερα έχει 8.000 δολάρια να φτάσει τα 80.000. Είναι όμως; Η μέχρι τώρα διαδρομή του Bitcoin έχει δείξει πως όλα είναι πιθανά. Αν δείτε το διάγραμμα, από τότε που ξεκίνησε και την τάση που έχει δημιουργήσει, ποιος μπορεί να το αποκλείσει;


Οι επικριτές του πάντως, το θεωρούν φούσκα. Πώς όμως είναι δυνατόν να θεωρηθεί φούσκα κάτι που ανέβηκε το 2011, το 2013, το 2017; Οι μέχρι τώρα φούσκες όποτε έσκαγαν δεν ξανασηκώνονταν. Οι επενδυτές στο τέρμα της διαδρομής αντιλαμβάνονταν ότι υπήρξαν υπερβολικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν. Αυτό δεν συνέβη με το Bitcoin. Οι προσδοκίες αναπτερώνονται συνέχεια, παρά τις δυσκολίες και τη δυσπιστία. Παρά το γεγονός πως απέναντί του έχει ως αντίπαλο δέος το πανίσχυρο χρηματοοικονομικό κατεστημένο.
Μπορεί μέχρι τώρα η διαδρομή να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που να μας εκπλήξει σε αυτό, το έχουμε ξαναδεί. Είναι κοινό χαρακτηριστικό μιας τεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο. Ο ενθουσιασμός εναλλάσσεται με τη διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών. Μόνο παράλογο δεν είναι να υποθέσουμε πως θα υπάρξει ένα άλλο κύμα και θα πρέπει να είναι πιο συναρπαστικό από το τελευταίο.
Αν έλεγες πριν 10 χρόνια, πως οι μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρίες παγκόσμια θα ήταν τεχνολογικές και θα αντικαθιστούσαν βιομηχανικούς κολοσσούς με παράδοση, όπως πετρελαϊκές πολυεθνικές ή αυτοκινητοβιομηχανίες, θα σε έπαιρναν για τρελό. Κι όμως συνέβη. Τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία εδώ και χρόνια την έχουν οι Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft.
Το blockchain, η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα, υπόσχεται να φέρει στη ζωή μας ένα νέου τύπου αναβαθμισμένο διαδίκτυο. Είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλές εικασίες και καμία οριστική απάντηση. Αυτό είναι που κάνει το κυνήγι του θησαυρού τόσο γοητευτικό. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμα ποιες νέες αποκεντρωμένες εφαρμογές θα προκύψουν. Γνωρίζουμε όμως πως πιθανότατα από εκεί θα αναδειχθεί η νέα Microsoft, η νέα Facebook, η νέα Google. Με τη μόνη διαφορά πως τώρα οι εξελίξεις θα κινηθούν πολύ πιο γρήγορα.

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος από
την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ