Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Black Friday: Ο παροξυσμός που έχει ξένες ρίζες, ήρθε και στα μέρη μας…

Τι είναι η «Μαύρη Παρασκευή» ή «Βlack Friday» και πώς προέκυψε το όνομά της;

Οι απορίες αυτές είναι εύλογες στη χώρα μας καθώς το «φαινόμενο» αν και παλιό, έχει ξένες ρίζες, ενώ στην Ελλάδα κατέφθασε μόλις πριν λίγα χρόνια.

Πρόκειται για αμερικανικό έθιμο, που είθισται να αποκαλείται και «ημέρα (υπερ)κατανάλωσης» ενώ τοποθετείται χρονικά τον μήνα Νοέμβριο. Το έθιμο αυτό με την πάροδο του χρόνου άρχισε να διεθνοποιείται και έλαβε παγκόσμια διάσταση. Πότε όμως πέφτει η «Βlack Friday;». Στην Αμερική είναι η επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών – δηλαδή η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου.

Και μπορεί για τους περισσότερους λάτρεις του ατελείωτου shopping να πρόκειται για μια «γιορτή», ωστόσο κατά καιρούς έχουν καταγραφεί περίεργα περιστατικά -τουλάχιστον στο εξωτερικό – στη «μάχη» των… έξυπνων αγορών.

Άνθρωποι σχηματίζουν από πολύ νωρίς ουρές έξω από πολυκαταστήματα και με το άνοιγμά τους τρέχουν να ψωνίσουν τα αντικείμενα του πόθου τους. Συμβαίνει βέβαια πολύ συχνά να υπάρχουν κοινοί «στόχοι» και ως εκ τούτου δημιουργείται κλίμα… σύρραξης!

Όλα αυτά ωστόσο είναι αρκετά μακρινά για εμάς. Στη χώρα μας, είθισται από το 2016 κι έπειτα το καταναλωτικό κοινό να ξεχύνεται στους δρόμους (σ.σ. τώρα πλέον στο διαδίκτυο) αναζητώντας ευκαιρίες αγορών ή να βρίσκεται «κολλημένο» πάνω από κινητά/tablets/PC προκειμένου να παραγγείλει ηλεκτρονικά και σε πολύ καλή τιμή τα προϊόντα που αναζητεί.

Πρόκειται για ένα «φαινόμενο» που συνδέεται με την ευρύτερη περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Συνήθως η εν λόγω περίοδος ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται έπειτα από ένα δεκαπενθήμερο, χωρίς να αποκλείονται οι – κατά τόπους – παρατάσεις.

Ανήμερα της «Black Friday» η καταναλωτική φρενίτιδα κορυφώνεται, με τα καταστήματα στην Ελλάδα, μικρά και μεγάλα, να προβαίνουν σε άκρως ελκυστικές εκπτώσεις. Ρούχα, υποδήματα, αξεσουάρ, ηλεκτρονικά είδη, καλλυντικά ακόμη και τρόφιμα διατίθενται προς πώληση σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ιδιαίτερα πέρυσι είδαμε ανθρώπους κάθε ηλικίας να σπεύδουν από πολύ νωρίς στα καταστήματα αναμένοντας το άνοιγμά τους, εικόνες που παρέπεμπαν σε αντίστοιχες του εξωτερικού. Η «ειδοποιός» διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές κινήθηκαν σε κόσμιο επίπεδο και άπαντες ήταν ευχαριστημένοι.

Όπως και να έχει, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες που γιορτάζουν τη «Μαύρη Παρασκευή» καταγράφεται αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον και μία οικονομική ένεση ρευστότητας στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Σκασιαρχείο, ισολογισμοί ή ατελείωτη κίνηση;

????????????????????????????????????????????????Η προέλευση της «Μαύρης Παρασκευής» δεν έχει αποσαφηνιστεί παρ’ όλα αυτά υπάρχουν θεωρίες που προκρίνονται ως οι επικρατέστερες.

Η πρώτη συνδέεται με τους λογιστές της δεκαετίας του ’50. Τότε, οι εγγραφές των λογιστικών βιβλίων γίνονταν «με το χέρι», ελλείψει των μέσων τεχνολογίας. Ξεκινούσαν δε εκείνη την Παρασκευή και ολοκληρώνονταν τα Χριστούγεννα. Οι λογιστές λοιπόν, σημείωναν με κόκκινο μελάνι το παθητικό και με μαύρο τα κέρδη.

Μια δεύτερη εκδοχή, λιγότερο δημοφιλής, αποδίδεται στους τροχονόμους της Φιλαδέλφειας. Οι ίδιοι φέρονταν να αποκαλούσαν «μαύρη» την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών λόγω της κίνησης στους δρόμους και του μεγάλου φόρτου εργασίας.

Τέλος η τρίτη θεωρία, που είχε κυκλοφορήσει ήδη το 1951 από το περιοδικό «Factory Management and Maintenance» συνδέεται με το… σκασιαρχείο υπαλλήλων, οι οποίοι προφασίζονταν ασθένεια, προκειμένου να απολαμβάνουν ένα ανέμελο τετραήμερο εκτός δουλειάς.

Διαβάστε επίσης:

Ταράζει το εμπόριο η φετινή Black Friday

Τι αγοράζουν οι Έλληνες εν μέσω πανδημίας και Black Friday στο Skroutz;



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ