Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Μπλίνκεν: Απείλησα τον Νετανιάχου με ακύρωση του ταξιδιού Μπάιντεν στο Ισραήλ εάν δεν έμπαινε βοήθεια στη Γάζα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, χρειάστηκε να απειλήσει ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα επισκεπτόταν το Ισραήλ, εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν επέτρεπε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Μιλώντας στους New York Times σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στο τέλος της θητείας του, ο Μπλίνκεν μίλησε για τις αρχές του πολέμου στη Γάζα και την πολιορκία που επιβλήθηκε στη Γάζα στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, πέντε ημέρες μετά την επίθεση, συναντήθηκε με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησε για ώρες το ζήτημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους στη Γάζα.

«Ήταν μια διαφωνία που προέκυψε επειδή, μετά τις 7 Οκτωβρίου, ολόκληρη η ισραηλινή κοινωνία ήταν σε κατάσταση τραύματος. Δεν ήταν μόνο ο πρωθυπουργός ή κάποιοι ηγέτες – ήταν μια κοινωνία που δεν ήθελε να περάσει καμία βοήθεια στη Γάζα» ανέφερε. Μετά από εννέα ώρες διαπραγματεύσεων, αναγκάστηκε να προειδοποιήσει τον Νετανιάχου ότι ο Μπάιντεν θα ακύρωνε την επίσκεψή του εάν δεν ξεκινούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Επικοινώνησα με τον πρόεδρο για να διασφαλίσω ότι συμφωνεί και το έκανε απόλυτα. Έτσι, καταφέραμε να ξεκινήσει η βοήθεια μέσω της Ράφα και στη συνέχεια να επεκταθεί στο Κερέμ Σαλόμ και άλλα σημεία» εξήγησε.

Ο Μπλίνκεν αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν στιγμές όπου το Ισραήλ δεν έκανε αρκετά για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επιπλέον, διέψευσε τις φήμες ότι ο Νετανιάχου ευθύνεται για την κατάρρευση της συμφωνίας για ανταλλαγή ομήρων τον Ιούλιο, κατηγορώντας τη Χαμάς για την αποτυχία.

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την παγκόσμια πίεση που επικεντρώθηκε κυρίως στο Ισραήλ και όχι στη Χαμάς. «Είναι εντυπωσιακό ότι, παρά την κριτική για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, δεν ακούμε σχεδόν τίποτα από κανέναν για τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου και μετά. Γιατί δεν υπάρχει μια ομόφωνη παγκόσμια φωνή που να απαιτεί από τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα, να απελευθερώσει τους ομήρους και να σταματήσει τον πόλεμο;» είπε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πιο ξεκάθαρη στάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ