Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Διαψεύδει τώρα ο Σόιμπλε τα δημοσιεύματα του Bloomberg περί διπλού νομίσματος

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, που μετέδωσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανάφερε πως εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει διπλό νόμισμα στη χώρα.

«Η αναφορά είναι ανακριβής. Αυτού του τύπου το σενάριο δεν συζητείται», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σε μήνυμά του στο Twitter.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα…

Στην πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί ένα παράλληλο νόμισμα, μαζί με το ευρώ, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αποτύχουν, αναφέρθηκε το τελευταίο διάστημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του.

Αναλυτικότερα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ φέρεται να ανέφερε την ιδέα επιβολής παράλληλου νομίσματος σε πρόσφατη συνάντηση, χωρίς ωστόσο να την ενστερνίζεται, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές μιλώντας στο πρακτορείο. Στην ίδια συνάντηση ο κ. Σόιμπλε φέρεται να έφερε και το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, που χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.

Αν και ο Γερμανός υπουργός δε φαίνεται να υιοθετεί την ιδέα του διπλού νομίσματος, οι δηλώσεις του υποδεικνύουν ότι ορισμένοι κύκλοι στη Γερμανία προετοιμάζονται για τη χειρότερη πιθανή εξέλιξη σχετικά με τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας – δανειστών, σχολιάζει το Bloomberg. Και αυτά, την ίδια ώρα που η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επισήμως δηλώνει πως στόχος είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του ίδιου του κ. Σόιμπλε στη γαλλική εφημερίδα Les Echo, όπου ανέφερε πως «έχουμε υπ’ όψιν μας αυτές τις πληροφορίες, αλλά δεν τις σχολιάζουμε».

Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι μέσα στις τελευταίες ημέρες ο κ. Σόιμπλε, έχει αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρα μας όταν ρωτήθηκε σχετικά, ενώ παλαιότερα είχε προειδοποιήσει πως υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα λόγω «ατυχήματος».

Σημειώνεται τέλος, ότι αναλυτές της Goldman Sachs πρόσφατα είχαν κυκλοφορήσει και μια σχετική εργασία, βάσει της οποίας συνθήκες σαν αυτές της Κύπρου, του Μαυροβουνίου και του Κοσσόβου, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ