Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκαλύψει εντός της εβδομάδας σχέδιο για “γιγάντια” έκδοση κοινού χρέους των 27 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή και αμυντική της ανεξαρτησία, μετά τους φόβους που έχει δημιουργήσει σε όλη την ήπειρο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η γενικότερη “πολιτεία” του καθεστώτος Πούτιν, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
- Πάτρα: Τι λέει ο Απόστολος Λύτρας που ανέλαβε τους γονείς των τριών παιδιών – Ένταση στην εκπομπή της Ζήνας
- Πάτρα: Φωτογραφίες – ντοκουμέντο με τις αμυχές της Μαλένας
Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στους ηγέτες των 27 κρατών – μελών οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βερσαλίες της Γαλλίας, στις 10 και 11 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Αξιωματούχοι εργάζονται ακόμη πάνω στις τελικές λεπτομέρειες της έκδοσης, αλλά και στον προσδιορισμό του ποσού το οποίο αναμένεται να αντληθεί.
Το spread μεταξύ των 10ετών κρατικών ομολόγων Ιταλίας και Γερμανίας – που αποτελεί βασικό δείκτη επενδυτικού κινδύνου για την ευρωπαϊκή ήπειρο – υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης, στις 151, μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ, ενώ το ευρώ διεύρυνε τα κέρδη του, με άνοδο 0,6% έναντι του δολαρίου, στα 1,0920 δολ.
Η εντελώς απροσδόκητη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες κίνηση έρχεται μόλις έναν χρόνο μετά την θεσμοθέτηση πακέτου συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, επί τη βάσει κοινού χρέους, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού.
“Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα τα οποία αυτή η κρίση θέτει ενώπιόν μας”, δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ σε ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται οι ηγέτες των 27 να δώσουν πολιτικές κατευθύνσεις για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο της 10ης-11ης Μαρτίου.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες του σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις έκτακτες περιστάσεις.
Το νέο ομόλογο αναμένεται να είναι έκδοσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια θα μοιράζει τους πόρους στα κράτη – μέλη υπό μορφή δανείου για δαπάνες στους δύο τομείς (Ενέργεια και Άμυνα), σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.
Μια εκδοχή είναι ο διαμοιρασμός υπό τη μορφή του προγράμματος SURE, που χρησιμοποιήθηκε για τη μάχη σωτηρίας θέσεων εργασίας κατά την πανδημία.