Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Bloomberg: Η Αθήνα σκέφτεται πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

Πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, μια κίνηση που θα της επιτρέψει να υποστηρίξει ότι έκανε ένα ακόμη βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, ενόψει και των εκλογών μελετά η ελληνική κυβέρνηση όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κυβέρνηση έχει θέσει από καιρό ως στόχο την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του Ταμείου καθώς προσπαθεί να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, αλλά η συζήτηση έχει φουντώσει καθώς η Ελλάδα πλησιάζει στην εκπλήρωση της πρώτης δέσμης των μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων που θα επιτρέψει την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ στη συνάντηση του Eurogroup την Παρασκευή.

«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής κάποιο επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για πρόωρη εξόφληση, αλλά η κυβέρνηση μελετά ένα τέτοιο βήμα σύμφωνα με δύο Έλληνες αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην αποκαλυφθεί το όνομά τους καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα σχέδια», λέει το πρακτορείο.

Μια πρόωρη εξόφληση των δανείων θα μειώσει το φορτίο εξυπηρέτησης των δανείων της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, αφού τα δάνεια των ΔΝΤ είναι ακριβότερα από εκείνα που έλαβε η χώρα από την ευρωζώνη και ακόμη και από τις νέο κόστος δανεισμού από τις αγορές.

«Η κίνηση θα τόνωνε και το πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών φέτος, καθώς θα ενισχύσει τα σημάδια ότι η οικονομία είναι ισχυρότερη και ότι η χώρα μπορεί να αρχίσει να απογαλακτίζεται από τους πιστωτές της. Θα επιτρέψει επίσης στον πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι έχει μειώσει την έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και άρα μείωσε την ανάγκη εποπτείας του», σημειώνει το Bloomberg.

Θα χρειαστεί πράσινο φως από την ευρωζώνη

Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα χρειαστεί την έγκριση της ευρωωνης, καθώς ως πιστωτές της Ελλάδας άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να αποποιηθούν του δικαιώματός τους να εξοφληθούν πρόωρα σε αναλογικό βαθμό. Πράσινο φως σε τέτοιες περιπτώσεις έχει δοθεί στο παρελθόν σε άλλες χώρες που ήταν υπό πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμη επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ, αλλά κι αν ακόμη το κάνει δεν είναι σίγουρο ότι η ευρωζώνη θα συμφωνήσει. Κι αυτό επειδή, όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο «κάποιες χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν με επιφυλάξεις το κατά πόσον μια πρόωρη εξόφληση θα είναι επωφελής οικονομικά για την Ελλάδα, να αντικατασταθεί δηλαδή το επίσημο χρέος με τον ακριβό ακόμη δανεισμό από τις αγορές. Κι η Αθήνα εκτός από το ότι θα πρέπει να δείξει ότι είναι σημαντική η εξοικονόμηση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από μια τέτοια κίνηση, θα πρέπει επίσης να αποδείξει στους πιστωτές της ότι παραμένουν φιλόδοξα τα σχέδιά της για οικονομικές αναθεωρήσεις.

Χώρες όπως η Γερμανία, που επέμεναν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ίσως διστάσουν να εγκρίνουν ένα βήμα που θα μειώσει την εμπλοκή του Ταμείου, λένε αξιωματούχοι. Οι χώρες αυτές επιζητούσαν στο παρελθόν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως σφραγίδα αξιοπιστίας του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Πέραν τούτου, οι τελευταίες καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην εκπλήρωση των μεταμνημονιακών όρων, περιλαμβανομένης και της κόντρας για το πλαίσιο προστασίας της Α΄κατοικίας, μπορεί να τρομάξουν πιστωτές που ανησυχούν για τις επιπτώσεις του στις ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και φοβούνται μήπως είναι προάγγελος σπάταλης συμπεριφοράς ενόψει των φετινών βουλευτικών εκλογών».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ