Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Bloomberg: Κίνδυνος η Αθήνα να μετατραπεί σε «Σαχάρα», λόγω της κλιματικής αλλαγής

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Bloomberg για τη χώρα μας προειδοποιώντας πως η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι φωτιές εγκυμονούν κινδύνους να μετατραπεί η Αθήνα σε έρημο Σαχάρα.

Συγκεκριμένα σε άρθρο του με τίτλο «Η κλιματική κόλαση απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε προπύργιο της Σαχάρας» τονίζει πως οι περισσότερες πυρκαγιές σημαίνουν λιγότερο χρόνο για την αναζωογόνηση του οικοσυστήματος, κάτι που οδηγεί πρακτικά σε ερημοποίηση. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις φετινές εκτεταμένες πυρκαγιές και τονίζει πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης – συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας – που είναι ευάλωτες στην ερημοποίηση, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται, τροφοδοτώντας τις πυρκαγιές. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Ερημοποίηση της Μεσογείου, Σαχάρα η Αθήνα
Σύμφωνα με το Bloomberg ο αντίκτυπος είναι πιο ακραίος στη Μεσόγειο, μια ήδη ημίξηρη περιοχή που θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, με τις βροχοπτώσεις να μειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και την άνοδο της θάλασσας να αυξάνει τα επίπεδα αλατιού στο έδαφός της, φαινόμενο που επιταχύνει την ερημοποίηση.

«Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε η ερημοποίηση θα εμφανιστεί αμέσως», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής από τη δεκαετία του 1980, αλλά η κλιματική αλλαγή εντείνει την απειλή που συνιστούν», σύμφωνα με τον Κίμωνα Χατζημπίρο, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ειδικό σε οικολογικά θέματα και περιβαλλοντική πολιτική.

Το 2021, οι πυρκαγιές στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο και στο νησί της Εύβοιας ακολούθησαν ένα κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 2018 μια πυρκαγιά κοντά στην πρωτεύουσα άφησε πίσω της περισσότερους από 100 νεκρούς, σημειώνει το Bloomberg αναφερόμενο προφανώς στο Μάτι.

Να αντικατασταθούν τα πεύκα
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χατζημπίρο βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την αντικατάσταση των πεύκων κοντά σε υφιστάμενες κατοικημένες γειτονιές με λιγότερο εύφλεκτες εναλλακτικές λύσεις. Από την άλλη μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με αιολική και ηλιακή ενέργεια, πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών που συνδέονται με μετεωρολογικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες», δήλωσε ο Κίμων Χατζημπίρος. «Αυτό σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο θα έχουμε όλο και χειρότερα φαινόμενα μέχρι που περιοχές όπως η Αττική θα ερημοποιηθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας: Δεν μας επιτρέπεται να χάσουμε άλλο δάσος στην Αττική – Φόβος για ερημοποίηση

Θα γίνουμε Σαχάρα! Ποιες περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ