Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Μπόχα για τη διαπλοκή τραπεζών – ΜΜΕ στην εξεταστική

Λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής  για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες, όπου απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με τα δάνεια που χορήγησε η Εθνική Τράπεζα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο κ. Φραγκιαδάκης είναι ο πρώτος μάρτυρας με τον οποίο ξεκίνησε επί της ουσίας το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης, το ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα στα ΜΜΕ ανέρχεται στο ποσό των 430 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό ληξιπρόθεσμων κυμαίνεται στο 45% – ποσοστό που ο ίδιος χαρακτήρισε κοντά στον μέσο όρο.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει νέες δανειοδοτήσεις.

Σε ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτη Φάμελου, αναφορικά με τη χορήγηση τραπεζικής ενημερότητας ενόψει των αδειοδοτήσεων των καναλιών, ο κ. Φραγκιαδάκης απάντησε ότι οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι. «Αν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις θα δοθεί τραπεζική ενημερότητα, αν όχι δεν θα δοθούν. Το θέμα είναι νομικό ως επί το πλείστον. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα θίξει τα συμφέροντα της τράπεζας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελος μίλησε για σαφή διάκριση των τραπεζών υπέρ των ΜΜΕ σε σχέση με τα δάνεια που δίνουν σε ιδιώτες και επιχειρηματίες παρότι, όπως είπε, μόνο το 35% από τα «μίντια» έχουν εξασφαλίσεις.

«Η δική μας τραπεζική τακτική, ειδικά σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, ήταν να μην λαμβάνονται προσωπικές εγγυήσεις και δεν είναι διαφορετική σε σχέση με άλλους επιχειρηματικούς κλάδους», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης σημειώνοντας ότι για τα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια εφαρμόζεται διαφορετικό μοντέλο.

Ακόμη, ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι, σε ό,τι αφορά στα ΜΜΕ, οι προβλέψεις για την εξυπηρέτηση των δανείων τους, που είναι ύψους 12 εκατ. ευρώ, «επί του παρόντος, οι τράπεζες είναι επαρκώς καλυμμένες».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η Εθνική Τράπεζα σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν είναι εξυπηρετούμενα, ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τα δύο κόμματα προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος αποπληρωμής τους.

Τα μέλη της επιτροπής έκαναν επίμονες ερωτήσεις στον κ. Φραγκιαδάκη αναφορικά με τη συνέχιση δανειοδότησης ΜΜΕ, μετά και την κατακόρυφη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης και της μείωσης της κυκλοφορίας τους, καθώς και για το αν η Τράπεζα προχωρούσε σε συμψηφισμούς υποχρεώσεών της ως διαφημιστική δαπάνη με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Απαντώντας, ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η Τράπεζα έκανε αναχρηματοδότηση υφισταμένων δανείων ή αναδιαρθρώσεις, σε δάνεια που είχαν ληφθεί σε περιόδους που δεν υπήρχαν ανάλογα προβλήματα, δε δίνει δάνεια για εξόφληση τόκων, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν είναι στην πολιτική της τράπεζας οι συμψηφισμοί.

Αναφερόμενος στη διαφημιστική δαπάνη της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής δήλωσε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 7 και 12 εκ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ στο παρελθόν ήταν 11-12 εκατομμύρια και τα ποσά αυτά ποτέ δεν συμψηφίστηκαν έναντι κεφαλαίων ή τόκων.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, ανέβασε τους τόνους, όταν αναφέρθηκε στην καταπάτηση όλων των πιστοδοτικών κανονισμών από την πλευρά της τράπεζας, απευθυνόμενος στον κ. Φραγκιαδάκη.

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα δάνεια στην Καθημερινή και στο Πρώτο Θέμα, θεωρώντας ότι στην πρώτη περίπτωση έγινε δανειοδότηση με υψηλές επισφάλειες και στη δεύτερη περίπτωση δάνεια σε 4 διαφορετικές εταιρείες για το ίδιο μέσο.

Μάλιστα, ρώτησε τον κ. Φραγκιαδάκη αν έχει δεχθεί ο ίδιος πολιτικές παρεμβάσεις, για να λάβει αρνητική απάντηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ. 

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, παίρνοντας το λόγο ρώτησε τον κ. Φραγκιαδάκη γιατί η Εθνική Τράπεζα δε ζητούσε προσωπικές εγγυήσεις με την προσωπική περιουσία για τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και για ποιον λόγο η τράπεζα επέλεγε να δίνει χρήμα για διαφήμιση σε κανάλια που ήταν ασυνεπή ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Η ίδια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στο συνολικό ποσό που έχει δοθεί σε διαφήμιση από την Εθνική τράπεζα σε μέσα ενημέρωσης, που είναι 51,7 εκατ., εκ των οποίων τα 6,4 μόνο το 2015. Σημείωσε, μάλιστα, ότι έχουν δοθεί ποσά για διαφήμιση και σε πολύ μικρά διαδικτυακά μέσα, με ελάχιστη έως καθόλου επισκεψιμότητα.

«Δεν λαμβάνονται συνήθως προσωπικές εγγυήσεις για επιχειρηματικά δάνεια» ισχυρίστηκε ο κ. Φραγκιαδάκης, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει για το σύνολο του επιχειρηματικού κλάδου.

Αναφορικά με τη διαφημιστική δαπάνη, ο κ. Φραγκιαδάκης υποστήριξε ότι ως επί το πλείστον οι διαφημίσεις δίνονται κατ’ αναλογία με την επισκεψιμότητα, πλην εξαιρέσεων που μπορεί να αφορούν σε πολύ μικρά ποσά της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Ωστόσο, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει σε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στον όμιλο Αλαφούζου και τα οποία κατέθεσε η Αννέτα Καββαδία, επιφυλασσόμενος να απαντήσει αφού ζητήσει τα στοιχεία από την τράπεζα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, ανακοίνωσε ότι  η επιτροπή αποφάσισε να στείλει ένα έντυπο σε όλες τις τράπεζες για να συμπληρωθεί με στοιχεία για όλα τα δάνεια, τα υπόλοιπά τους και άλλα σχετικά στοιχεία.

Ο κ. Φραγκιαδάκης κλήθηκε να δώσει απαντήσεις αναφορικά με την εταιρία «ΠΗΓΑΣΟΣ», με πιεστικές ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Θεοφύλακτου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Κοζάνης, στον Πήγασο, επί ημερών του κ. Φραγκιαδάκη, δόθηκε κοινοπρακτικό δάνειο 30 εκατ., που, όπως επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, ήταν συνολικά 80 εκατ., εκ των οποίων τα 30 εκατ. έδωσε η Εθνική. Ο κ. Θεοφύλακτος, αναρωτήθηκε σχετικά, για το πώς θα μπορούσε μια εταιρεία που έχει συνολικά 80% πτώση τζίρου, μέσα στην κρίση, να αποπληρώσει ένα τόσο μεγάλο δάνειο.

Ο κ. Φραγκιαδάκης έκανε και πάλι λόγο για αναχρηματοδότηση τόκων, κάτι που ως εξαίρεση στον κανόνα μπορεί να συμβεί. Όπως είπε, η εν λόγω εταιρία έχει 156 εκατ. συνολικές οφειλές προς όλο το τραπεζικό σύστημα. Και στην περίπτωση αυτή, συζητήθηκε το ομολογιακό δάνειο για 80 εκατ. και λήφθηκαν και εμπράγματες εξασφαλίσεις ύψους 10 εκατ., πάντοτε στη λογική ότι η τράπεζα δεν επιθυμεί να «πνίξει» τη δανειολήπτρια εταιρία, αλλά να τη στηρίξει να επιβιώσει.

«Πολιτική της τράπεζας είναι να μην πνίξουμε τις εταιρίες. Το θέμα είναι αν μια τράπεζα μπορεί να τραβήξει το σωληνάκι σε έναν κλάδο. Οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλανε να βρεθούν σε αυτή την ακροβασία και να τραβήξουν το σωληνάκι», είπε χαρακτηριστικά.

Άλλη μία «εξαίρεση» – κατά τον κ. Φραγκιαδάκη – αποτελούν και οι «Καθημερινές Εκδόσεις», στις οποίες αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ρώτησε για την περίπτωση χορήγησης δανείου στην εταιρία «Τηλέτυπος», τον Σεπτέμβριο του 2014, ύψους 96.756.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 81.249.000 ήταν αναχρηματοδότηση προηγούμενων οφειλών, αλλά, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, τους δόθηκε επίσης «ζεστό χρήμα» 15.500.000 ευρώ, με την Εθνική Τράπεζα να συμμετέχει με το μεγαλύτερο μερίδιο, κοντά στο 45%, 6.449.000 ευρώ.

«Στη – με μεγάλη απόσταση – πλειονότητα των περιπτώσεων και μόνο στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης μπορεί να έχει δοθεί νέο χρήμα κατά περίπτωση, αλλά αυτό έχει να κάνει προς εξυπηρέτηση του σκεπτικού ότι πρέπει και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, όπως και για κάθε άλλη εταιρεία, να κρατήσουμε τον δανειολήπτη ζωντανό», απάντησε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Ο ίδιος βουλευτής αναφέρθηκε και στην έγκριση από την Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων, στις 27-1-2015 παράτασης καταβολής τόκων στις «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.», με το επιχείρημα ότι κάποια στιγμή θα πάρει το κοινοπρακτικό δάνειο, γεγονός που – κατά τον κ. Παπαδόπουλο – συνιστά σαφέστατη παραβίαση του κανονισμού πιστοδοτήσεων. Ο κ. Φραγκιαδάκης δεν είχε συγκεκριμένη απάντηση.

Αναφορικά με την περίπτωση του Πρώτου Θέματος μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος. Όπως είπε, «με αποφάσεις της Εθνικής Τράπεζας, στις 27-7-2010 και στις 21-12-2010 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της Εταιρίας με 1,5 εκατ. σε κάθε απόφαση. Ήταν μια χρηματοδότηση, ακάλυπτη από θετικές εξασφαλίσεις, με την εγγύηση μόνο των μετόχων Θέμου Αναστασιάδη και Αναστασίου Καραμήτσου».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η έγκριση αυτή έγινε για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από την αποχώρηση της «Πήγασος».

Το Δεκέμβριο του 2010 η Εθνική Τράπεζα αποδέχθηκε το αίτημα της Εταιρίας για διπλασιασμό της χρηματοδότησης σε 3 εκατ., με μόνες εγγυήσεις αυτές των μετόχων. Το ίδιο συνέβη και στις 22-2-2012 με έγκριση χορήγησης 4 εκατ., με διεύρυνση του κινδύνου, όπως διαπιστώνει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Στις 17-2-2014, δηλαδή δύο χρόνια μετά, η Εθνική Τράπεζα με νέα απόφαση ενέκρινε ρύθμιση της οφειλής των 4 εκατ. Τέλος, στις 22-3-2016, λόγω αδυναμίας της Εταιρίας να εξυπηρετήσει την πρώτη δόση του δανείου, η Τράπεζα ενέκρινε νέα ρύθμιση.

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Συρμαλένιος, από τη σχέση κινδύνου-εξασφαλίσεων, προκύπτει ότι η εξασφάλιση για το υπόλοιπο προς αποπληρωμή ποσό που είναι 3,95 εκατομμύρια, γίνεται μόνο μέσω ενεχυρίασης του τίτλου της ιστοσελίδας «PROTOTHEMA.GR», με εκτιμηθείσα αξία 3 έως 3,2 εκατ.

Για άλλη μία φορά, ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε στην φιλοσοφία της τράπεζας, στο πλαίσιο της οποίας θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο ήρθε σε ένα διακανονισμό με την Εταιρία, έτσι ώστε να διασφαλίσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ιωάννης Γκιόλας αναφέρθηκε σε άλλο κοινοπρακτικό δάνειο προς τον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, με διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του 2010 και υλοποιήθηκαν τον Μάρτη του 2015, με συμμετοχή της ΕΤΕ ύψους 43,5 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο δάνειο, ο κ. Φραγκιαδάκης απάντησε ότι υπάρχουν τμηματικές καταβολές κεφαλαίου και μέχρι σήμερα εξυπηρετείται κανονικά.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην περίπτωση του ΔΟΛ και του κοινοπρακτικού, ομολογιακού δανείου που πήρε το 2014 από τις τράπεζες, με συμμετοχή της Εθνικής με ποσοστό 47%. Πρόκειται για ένα δάνειο ύψους 98,6 εκατομμυρίων ευρώ, με περίπου 45 εκατομμύρια να αντιστοιχούν στην Εθνική Τράπεζα.

Η κ. Αμανατίδη συνέχισε με την περίπτωση της εταιρίας REAL που, όπως είπε «έχει δανειοδοτηθεί κατ’ επανάληψη την τελευταία εξαετία από την Εθνική Τράπεζα και, σήμερα, το υπόλοιπο ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ». Όπως σημείωσε, στην εταιρία συμμετέχει ο Ανδρέας Κουρής, του οποίου είχε δανειοδοτηθεί ο όμιλος και με τον ALTER και άφησε χρέη εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ στις τράπεζες που τον δανειοδότησαν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ