Η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse επιβεβαίωσε την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Όμως έδειξε ότι παγιώνεται η δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί η Χαριλάου Τρικούπη να πανηγυρίζει; Όχι.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Το Κίνημα ακόμη δεν κερδίζει πολλά από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι κινήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου μπορεί να ταράξουν τα νερά στον μεσαίο χώρο.
Ικανοποίηση υπάρχει, συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει, αλλά όχι πανηγυρισμοί. Γιατί; Διότι το ΠΑΣΟΚ παίρνει λίγα από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι φεύγουν από εκεί πηγαίνουν και στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ 25. Ας δούμε τα νούμερα της δημοσκόπησης. Στην πρόθεση ψήφου έχουμε τα εξής:
ΝΔ 33%
ΠΑΣΟΚ 13%
ΣΥΡΙΖΑ 12,5%
ΚΚΕ 9%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 3%
ΝΙΚΗ 2,5%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,5%
ΜΕΡΑ 25 3%
ΑΛΛΟ 3%
ΑΠΟΧΗ/ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 2,5%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ/ΔΑ 11%
Στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, τα εκτιμώμενα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΔ 38%
ΠΑΣΟΚ 15%
ΣΥΡΙΖΑ 14,5%
ΚΚΕ 10,5%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5,5%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 3,5%
ΝΙΚΗ 3%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3%
ΜΕΡΑ 25 3,5%
ΑΛΛΟ 3,5%
Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι εάν το ΠΑΣΟΚ στοχεύει σωστά. Δηλαδή αν πρέπει να εκφράσει ανθρώπους που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια τέτοια τάση. Γι’ αυτό και γίνονται υπόγειες συζητήσεις με αυτούς που φεύγουν από την Κουμουνδούρου. Γι’ αυτό και κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ ξαναβλέπουν το θέμα της συμμαχίας των «προοδευτικών δυνάμεων». Όμως, αν δούμε τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί είναι μικρότερα απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα κομμάτι ανθρώπων που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά έφυγαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και πήγαν στη Νέα Δημοκρατία.
Στρατηγική
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη μέχρι στιγμής αδυνατεί να εκφράσει όλους αυτούς. Μπορεί ναι μεν η στρατηγική της αυτόνομης πορείας να περιορίζει αυτούς που προωθούν μια συνεργασία με όσους φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως πέρα από τη διακήρυξη της αυτόνομης πορείας και τις βασικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας που βρίσκονται στο σημερινό DNA του κόμματος, απουσιάζει εντελώς ένα κυβερνητικό σχέδιο, ένα αφήγημα για την πορεία της χώρας και δεν πείθει ο Νίκος Ανδρουλάκης τους πολίτες ότι μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο ηγέτη τους. Γι’ αυτό και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις δημοσκοπήσεις υστερεί κατά πολύ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στο ΠΑΣΟΚ χαίρονται που ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε στρατηγική και βλέπει το Κίνημα ως αντίπαλο και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Ο πρωθυπουργός απαντά προσωπικά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και βάζει το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας να απαντά στα όσα λέει ο Κασσελάκης. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να έρθουν πίσω στο ΠΑΣΟΚ κεντρώοι που έχουν πάει στη Νέα Δημοκρατία.
Τι θα κάνει ο Λοβέρδος;
Αντιθέτως, αυτός που μπορεί να τους εκφράσει είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μετά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούλιο, πέρασε ένα διάστημα αναστοχασμού και στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποίησε πολιτική ομιλία. Περισσότερα από 500 άτομα βρέθηκαν και επειδή ο χώρος ήταν μικρός, αναγκαστικά βγήκαν μεγάφωνα και στο πεζοδρόμιο.
Ο κ. Λοβέρδος, όπως ανέφερε μιλώντας με πολιτικούς φίλους του, έχει δεχτεί προτάσεις να προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία, κάτι που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προσπάθησε να το αποκλείσει, αλλά και να κάνει μια δική του πολιτική κίνηση που θα μπορούσε να αποφέρει ένα κόμμα το οποίο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
Τις αποφάσεις του θα τις πάρει μέσα στον Δεκέμβριο. Όμως αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να συμμετάσχει δίπλα στον Ανδρέα Λοβέρδο σε μια τέτοια κίνηση. Και επίσης υπάρχει ένα εκσυγχρονιστικό κομμάτι του πάλαι ποτέ δυνατού ΠΑΣΟΚ που τώρα είναι στη Νέα Δημοκρατία. Και επιπλέον υπάρχει στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα, ένα κομμάτι που δεν θα συναινούσε ποτέ σε μια συνεργασία με οποιοδήποτε κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεπώς η δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή είναι παγιωμένη, αλλά δεν είναι δεδομένη, αφού αναμένουμε πολλές πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να την επηρεάσουν.
Στις αρχές της εβδομάδας ο Ανδρέας Λοβέρδος πραγματοποίησε πολιτική ομιλία με ακροατήριο που ξεπέρασε τα 500 άτομα.Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί