Με τα μικροκύματα να βρίσκουν ολοένα και περισσότερες εφαρμογές σε διάφορους τομείς, από τις τηλεφωνικές και τηλεοπτικές επικοινωνίες, μέχρι τη θεραπεία πόνων στους μύες, ωστόσο η πιο συχνή εφαρμογή τους είναι αυτή στους φούρνους μικροκυμάτων, όπου ζεσταίνουν τις τροφές σε χρόνο – ρεκόρ.
Πόσο, όμως, επικίνδυνη είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν τόσο γρήγορα το φαγητό μας, και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην ίδια μας την τροφή;
Επιστήμονες, τώρα, αναφέρουν ότι αυτού του τύπου η ακτινοβολία δεν είναι ιονίζουσα, δηλαδή ραδιενεργή, σε αντίθεση με τις ακτίνες X. Συγκεκριμένα, τα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές μεταλλαγές, λόγω ακριβώς αυτής της σημαντικά υψηλότερης ενέργειας. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να θεωρηθούν «ένοχα» ότι προκαλούν καρκίνο.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων γύρω από το θέμα, ενώ παλαιότερες μελέτες έχουν παρουσιάσει ακριβώς τα αντίθετα συμπεράσματα.
Μέχρι τότε, η επιλογή είναι δική σας, αλλά, καλό είναι να θυμόμαστε ότι συνήθως, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά…