Τριγυρνούσαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, εισέβαλλαν σε διαμερίσματα και άρπαζαν χρήματα και κοσμήματα. Θα ήταν ακόμα μία εγκληματική οργάνωση διαρρηκτών που θα άφηνε πίσω της τα θύματά της να κοιτούν τη διαρρηγμένη πόρτα και τα αναποδογυρισμένα συρτάρια.
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια η σπείρα που είχε ρημάξει διαμερίσματα σε πολλές πόλεις της χώρας αποκομίζοντας χιλιάδες ευρώ!
Όμως η σπείρα που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου είχε εκτός από περίσσιο θράσος και αποτελεσματικότητα, ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο που το έβαζε σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες και έτσι «κέρδιζε» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που όμως δεν της ανήκαν.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα άγνωστες λεπτομέρειες της υπόθεσης που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε τα εξαιρετικά θετικά σχόλια της Εισαγγελίας Αθηνών, η οποια κλήθηκε να ασκήσει ποινικές διώξεις στην… εντεκάδα των συλληφθέντων.
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου από την πόλη του Αγρινίου, όταν η «ομάδα των έντεκα» έκανε δυο – τρεις διαρρήξεις σε σπίτια της περιοχής. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια των ερευνών τους συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν μεμονωμένα «χτυπήματα» κάποιας «ντόπιας» σπείρας, αλλά μιας συμμορίας που είχε «απλώσει τα πλοκάμια» της σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. «Πιο συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση ανέπτυξε την παράνομη δράση της στις παρακάτω πόλεις: Αγρίνιο, Βόνιτσα, Αθήνα, Μαρούσι, Πέραμα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Άρτα, Δράμα, Βέροια, Ιωάννινα, Βόλο, Λαμία, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης» αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας προσπάθησαν, σιγά σιγά, να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τρόπου δράσης τους. «Αγαπημένες τους ώρες ήταν το πρωί και τα μεσημέρια, όταν οι ένοικοι των διαμερισμάτων έλειπαν, καθώς δεν ήθελαν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο. Ωστόσο, κάποιες φορές που τύχαινε να τους δει ο ένοικος μιας πολυκατοικίας τού έλεγαν ότι πουλάνε βεντάλιες και στιλό παριστάνοντας τους πλανόδιους πωλητές», λέει αστυνομικός που είχε γίνει η «σκιά» τους για πολλούς μήνες. Επόμενο στάδιο ήταν η διάρρηξη της πόρτας.
Στην κατοχή τους δεν βρέθηκαν περίτεχνα διαρρηκτικά εργαλεία, αλλά… τραπουλόχαρτα, και μάλιστα από ιδιαίτερα σκληρό χαρτί ώστε να μπορούν να «ξεκλειδώνουν» τις ξεκλείδωτες πόρτες. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα τραπουλόχαρτα βρέθηκαν και σε κάποια από τα σπίτια των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια των εφόδων που έκαναν οι Αρχές. «Αν οι πόρτες ‘‘αντιστέκονταν’’ στον ‘‘βαλέ’’ ή την ‘‘ντάμα’’, χρησιμοποιούσαν τις νέου τύπου ταυτότητες, που είναι από πιο σκληρό υλικό» λέει αστυνομικός της Ασφάλειας. Φρόντιζαν να παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη σύλληψή τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, όποιο από τα μέλη αναλάμβανε τον ρόλο του οδηγού, συνήθως κάποια γυναίκα, φρόντιζε να περιμένει τους «μπουκαδόρους» της συμμορίας σε μεγάλη απόσταση από το διαμέρισμα όπου είχαν εισβάλει. «Με αυτόν τον τρόπο ήταν δύσκολο να συνδεθεί το ‘‘επιχειρησιακό’’ αυτοκίνητο με τους φυσικούς αυτουργούς. Ωστόσο, επιμείναμε και τελικά βρήκαμε τους κατάλληλους τρόπους ώστε να προσκομίσουμε τα απαραίτητα στοιχεία στη Δικαιοσύνη», λέει ένας από τους επικεφαλής της έρευνας. οργάνωση
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των Αρχών, η εγκληματική οργάνωση, που αποτελείτο από έξι άντρες και πέντε γυναίκες, «διάπραξε 63 διακεκριμένες κλοπές από οικίες, σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια, κατά τις οποίες αφαίρεσαν συνολικά 178.870 ευρώ, τιμαλφή αξίας 424.900 ευρώ και 43 χρυσές λίρες, μεγάλο μέρος των οποίων μεταπωλούσαν στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού». Για τους αστυνομικούς ήταν πολύ σημαντικό να καταφέρουν να εξακριβώσουν πώς ακριβώς οι διαρρήκτες εξαφανίζονταν λες και ήταν φαντάσματα. «Πήγαιναν σε μια πόλη και νοίκιαζαν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Την επόμενη μέρα, έκαναν τις διαρρήξεις και έσπευδαν να φύγουν μέσα σε λίγες ώρες, ειδικά αν η ‘‘μπάζα’’ που είχαν κάνει ήταν προσοδοφόρα. Με αυτόν τον τρόπο ήταν σχεδόν αδύνατο για τις τοπικές αστυνομικές Αρχές να τους βρουν» εξηγεί αστυνομικός.
Τα κέρδη της δραστήριας συμμορίας αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο. Οι ίδιοι έμοιαζαν ικανοποιημένοι από τη δράση τους και έδειχναν να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους. «Ήταν πολύ συχνοί επισκέπτες των καζίνο, ξόδευαν χρήματα σε τυχερά παιχνίδια, γευμάτιζαν σε ακριβά εστιατόρια, έκαναν ακριβές διακοπές και ‘‘επένδυαν’’ χρήματα σε κινητήρες αυτοκινήτων, όπως άλλωστε φαίνεται και από την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ήταν πολύ ενεργοί χρήστες», περιγράφει αστυνομικός ο οποίος έχει γνώση της δικογραφίας.
Όμως υπήρξαν και περιστατικά που τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ιδιαίτερα προκλητικά στη συμπεριφορά τους. «Όταν συγκεντρώσαμε τις περιπτώσεις που είχαν διαρρήξει σπίτια, διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποιούσαν κάθε ευφάνταστο τρόπο για να μην προκαλούν υποψίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια περίπτωση στο Κολωνάκι, κατά τη διάρκεια των εορτών, ένα από τα μέλη είχε ντυθεί Άγιος Βασίλης και κυκλοφορούσε στους δρόμους ενώ λίγη ώρα πριν είχε κάνει μια διάρρηξη σε σπίτι. Φρόντισε μάλιστα να το διαφημίσει μέσω του TikTok», λέει αστυνομικός που πέρασε δεκάδες ώρες έρευνας αλλά και οδήγησης μέχρι να φτάσει σε 25 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και να βρει στοιχεία για τη δράση της «ομάδας των έντεκα».
Η σύλληψή τους έγινε ύστερα από ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αττική, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και στη Λαμία, ενώ σε έρευνες στα σπίτια των κατηγορουμένων στη Βέροια, την Ξάνθη και τη Λειβαδιά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 6.500 ευρώ
- 4 οχήματα
- πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM και
- πλήθος ρολογιών καθώς και τιμαλφή.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν από τη διάπραξη των κλοπών παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο ξεπερνά τα 620.000 ευρώ. Οδηγήθηκαν στον εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και μετά τις ποινικές διώξεις που τους ασκήθηκαν πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή, αύριο, Δευτέρα. οργάνωση