Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Brexit: Η διαδικασία του «διαζυγίου» ενεργοποιήθηκε – Πώς θα χωρίσουν τα «ασημικά» Βρετανία και ΕΕ

Brexit: Μια περίοδος εντατικών διαπραγματεύσεων δύο ετών άνοιξε χθες 29 Μαρτίου με την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως πολλές εβδομάδες θα περάσουν ακόμη πριν αρχίσουν πραγματικά οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Οι επόμενοι σημαντικοί σταθμοί στη διαδικασία είναι οι εξής:

«Προσανατολισμοί» της ΕΕ

Από την Παρασκευή 31 Μαρτίου, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -του θεσμού στον οποίο μετέχουν οι ηγέτες των 28 κρατών μελών- θα προτείνει «προσανατολισμούς της διαπραγμάτευσης», που θα χαράξουν με γενικούς όρους τις κόκκινες γραμμές και την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί, σύμφωνα με την ΕΕ, για να υπάρξει μια συμφωνία εξόδου.

Βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία διέπει τις διαπραγματεύσεις, τα δύο μέρη έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να φθάσουν σε μια διευθέτηση. Μετά την προθεσμία αυτή, αν δεν υπάρχει συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει αυτομάτως από την ΕΕ.

Απόφαση του κοινοβουλίου

Οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως στη συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στο τέλος της διαδικασίας, θα ψηφίσουν στις 5 Απριλίου στο Στρασβούργο μια απόφαση για να ξεκαθαρίσουν τις προσδοκίες τους.

Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των 27

Στις 29 Απριλίου, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ, πλην του Ηνωμένου Βασιλείου, θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες σε μια ειδική σύνοδο κορυφής με θέμα το Brexit για να εγκρίνουν τους «προσανατολισμούς» της διαπραγμάτευσης.

Μέσα σε 48 ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θα δημοσιεύσει από την πλευρά του μια «σύσταση έναρξης διαπραγματεύσεων».

«Ντιρεκτίβες διαπραγμάτευσης»

Τον Μάιο, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των 27 θα συναντηθούν για να εκπονήσουν «ντιρεκτίβες διαπραγμάτευσης», βασισμένες στη σύσταση της Επιτροπής και λεπτομερέστερες από τους «προσανατολισμούς» που είχαν υιοθετηθεί προηγουμένως.

Πρόκειται να περιλάβουν τα τρία θέματα κλειδιά που η ΕΕ θέλει να διευθετηθούν κατά προτεραιότητα ήδη από φέτος: ο «λογαριασμός» που θα πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο αποχωρώντας από την ΕΕ, τα δικαιώματα των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το περίπλοκο ζήτημα των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία (που είναι βρετανική επαρχία).



ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ